NavMenu

Srednjovekovno utvrđenje postaje turistička atrakcija - Golubačka tvrđava dobija amfiteatar, vizitorski centar, restorane i bazen

Izvor: eKapija Sreda, 25.09.2013. 14:47
Komentari
Podeli

Budući izgled Golubačke tvrđaveBudući izgled Golubačke tvrđave

Iako se o rekonstrukciji Golubačke tvrđave priča već godinama, meštani sada konačno mogu "sitno da broje" do početka obnove srednjovekovnog utvrđenja na ulazu u Đerdapsku klisuru. Predsednik opštine Golubac, Zoran Pajkić, u razgovoru za "eKapiju" kaže da je dobijena lokacijska dozvola i da je studija izvodljivosti dobila pozitivnu ocenu u Briselu, a završetak revizije projekta očekuje u narednih desetak dana.

Nakon dobijanja građevinske dozvole, uslediće tender za izvođače radova na izmeštanju puta i probijanju novog tunela, koji su preduslov za obnovu samog utvrđenja.

- Raspisavanje tendera je u nadležnosti Austrijske razvojne agencije - ADA, koja je zadužena za celokupnu tendersku dokumentaciju. Dakle, nakon dobijanja građevinske dozvole, ADA će raspisati tender za izvođače radova koji će biti otvoren 60 dana, kako nalaže evropska procedura – objašnjava Pajkić.

Kako je propisano ugovorom, sve dozvole moraju da budu obezbeđene do Nove godine, a svi ugovori sa izvođačima radova potpisani do 27. juna 2014.

- Ako naša nadležna ministarstva budu ažurna, Austrijska razvojna agencija bi mogla da raspiše tender za izvođača radova i pre krajnjeg roka, odnosno pre 31. decembra. U tom slučaju, mi bismo mogli da početkom nove građevinske sezone, u martu 2014, počnemo radove – optimistično najavljuje naš sagovornik.

Obnova tvrđave nakon izmeštanja saobraćajnice

Da bi rekonstrukcija same tvrđave počela, neohodno je izmestiti put koji prolazi kroz utvrđenje i kojim dnevno prođe oko 600 vozila, čime se ovaj srednjovekovni spomenik kulture dosta oštećuje.

AmfiteatarAmfiteatar

- Pre početka rekonstrukcije biće izgrađena obilaznica oko tvrđave, na deonici "Đerdapske magistrale" dužine oko 700 metara. Zatim će biti izgrađen tunel dužine 190 metara i tako će se postojeća saobraćajnica premestiti iz tvrđave – priča Pajkić i dodaje da će dosadašnji tuneli, nakon isključenja saobraćaja, postati klub-restorani.

U okviru ovih infrastrukturnih radova planirana je i izgradnja biciklističke staze dugačke 400 metara. Projektom je predviđena revitalizacija još četiri celine, za koje već postoje sve dozvole.

- Biće rekonstruisano svih deset kula Golubačke tvrđave, gde će biti vidikovci restorani. Tu ćemo izgraditi i amfiteatar sa 250 mesta, te pristaništa za kruzere, kao i vizitorski centar – ističe Pajkić.

Vrednost projekta revitalizacije tvrđave Golubac je 6,5 mil EUR, a novac je obezbeđen u okviru IPA projekta za "Socioekonomski razvoj Dunavske regije". Radovi bi trebalo da traju dve i po do tri godine.

(Vizitorski centar)

Bazen, restorani, bungalovi…

U drugoj fazi projekta u delu između vizitorskog centra i tvrđave, planirana je izgradnja bazena sa filtriranom dunavskom vodom, dok će obala biti uređena za vodene sportove. Prostor duž obale namenjen je za terene za male sportove ili organizovanje viteških turnira.

Na obližnjem starom kamenolomu biće izgrađen veliki amfiteatar sa 3.000 mesta, a pored toga će u šestospratnoj zgradi biti smešteni slikarski i keramičarski ateljei.

Na padini okrenutoj ka Dunavu, biće izgrađeni bungalovi u duhu srednjovekovne arhitekture. Planirana je i izgradnja "Ribarskog sela" - marine za čamce i mala plovila, obaloutvrde, ribljeg i etnorestorana, kao i objekta za smeštaj gostiju.

- Za te projekte nije obezbeđen novac u okviru IPA programa, pa ćemo, kada za to dođe vreme, tražiti investitore putem javno-privatnog partnerstva – kaže sagovornik "eKapije".

Godišnji obrt 2,5 mil EUR

Pre mesec dana zvanično je osnovano zajedničko preduzeće "Golubački grad" - 80% je u vlasništvu države, a ostalih 20% pripada opštini. To preduzeće će upravljati realizacijom projekta i čitavim kompleksom.

- Prema studiji izvodljivosti, godišnji obrt ovog preduzeća iznosiće oko 2,5 mil EUR, očekivana dobit je pola miliona evra, dok su planirani troškovi održavanja i upravljanja ovim kompleksom 764.880 EUR – pojašnjava Pajkić.

I.M.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.