NavMenu

Staro lečilište postaje atraktivna destinacija - Za izgradnju hotela, bazena i velnes centra u banji Rusanda potrebno 2,58 mil USD

Izvor: eKapija Ponedeljak, 09.09.2013. 13:00
Komentari
Podeli

(Foto: Grad Zrenjanin)

Gotovo vek i po duga tradicija lečenja lekovitim blatom u banji Rusanda svrstava to lečilište i izletište, koje se nalazi na oko 17 km od Zrenjanina, među banje sa najvećim prirodnim bogatstvom.

Ceo banjski kompleks nalazi se u prostranoj borovoj i lipovoj šumi površine oko 100 hektara, kraj lekovitog jezera Rusanda koji je relikt Panonskog mora i predstavlja pravo bogatstvo lekovitog blata, kaže u razgovoru za "eKapiju" Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina za lokalni ekonomski razvoj.

- Vodu i mulj banje ispitivala je ekipa Carske bečke akademije punih deset godina i ustanovila da u pogledu lekovitosti ne zaostaje za čuvenim banjama Francesbad i Marijenbad, a blato iz jezera se specijalnim vagonima izvozilo u evropske metropole – ističe Radišić.

Da bi ovo prirodno bogatsvo postalo prava turistička atrakcija potrebno je ulaganje u izgradnju hotela sa svim pratećim komercijalnim sadržajima koji je predviđen projektom modernizacije banje Rusanda - Terra Panonica.

Velnes centar i kompleks otvorenih bazena

Projektom je predviđena rekonstrukcija i opremanje paviljona V gde se trenutno nalazi administracija banje. Time bi banja dobila deset soba - 7 jednokrevetnih, 2 dvokrevetne i jedan apartman, a vrednost ove investicije je 350.000 USD.

(Foto: Grad Zrenjanin)

Takođe pored paviljona planirana je i izgradnja velnes centra bez kojeg se ne može zamislilti jedan moderni banjski kompleks.

- Velnes centar sa bazenom bio bi dostupan turistima tokom cele godine što bi značajno uticalo na porast posećenosti. U spa centru sa smeštajnim kapacitetima i svim pratećim sadržajima, posetiocima bi bilo omogućeno da, pored čuvenog blata, uživaju u termalnim i mineralnim vodama - naglašava Radišić i dodaje da je procenjena vrednost ove investicije 650.000 USD.

Da bi se zaokružila turistička ponuda, pored velnes centra bio bi izgrađen odnosno završen kompleks otvorenih bazena za koji je potrebno oko 200.000 USD. Lokacija kompleksa bazena je već određena, a planom je predviđena da tu budu tri bazena - veliki, mali i srednji. Radovi na velikom i srednjem bazenu su započeti, dok se na izgradnju malog bazena još čeka.

- Kompleks bazena na otvorenom svrstao bi banju Rusandu u red ekskluzivnijih banjskih destinacija kako za domaće tako i za strane turiste. Takođe, ova investicija značajno će uticati i na kvalitet života lokalne zajednice, jer će im omogućiti pristupačnu i atraktivnu turističku destinaciju u kojoj odmor može provesti cela porodica – objašnjava sagovornik "eKapije".

U neposrednoj blizini planiranog kompleksa Grad Zrenjanin poseduje zemljište koje je opremljeno neophodnom infrastrukturom koje se može iskoristiti za izgradnju hotela. Zrenjanin je posetila delegacija ruskog grada Noginska, kojima je predložena mogućnost izgradnje hotela na toj lokaciji, pa će možda u budućnosti ovde buti sagrađen još jedan hotel.

U gradskoj upravi očekuju da će unapređenje ponude u zrenjaninskoj banji stvoriti uslovi za zapošljavanje 100 radnika.

- Imajući u vidu trenutno stanje, procenili smo da će se vrednost investicije isplatiti posle 12 godina. Ne treba ni ispustiti iz vida multiplikativni efekat ovog projekta na privredu u regionu, pretpostavljajući već u tražnju za pojedinim uslugama, transport, ugostiteljstvo – kaže Radišić.

Traži se partner

Ukupna vrednost projekta je 2.580.000 USD, a jedan od načina za pribavljanje potrebnih sredstava za ovaj atraktivan kompleks je formiranje javno-privatnog partnerstva (JPP).

- Javni partner bi učestvovao u ovom projektu sa 1,3 mil USD za zemljište, objekat i opremu, dok bi privatni partner učestvovao sa 1,2 mil USD za infrastrukturu i dokumentaciju, kao i 80.000 USD za obrtna sredstva – ističe Radišić.

Projekat Terra Panonica – modernizacija banje Rusanda izabran je za jedan od osam najboljih na konkursu "Javno-privatno partnerstvo kao razvojni potencijal" koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

I.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.