NavMenu

Horgoš dobija poljoprivredni logističko-distributivni centar na 22 ha - Opštini Kanjiža potreban partner za realizaciju projekta vrednog 3,8 mil USD

Izvor: eKapija Sreda, 04.09.2013. 14:49
Komentari
Podeli

Poljoprivredna proizvodnja na severu naše zemlje ima dugu tradiciju, a kako bi imala i svetlu budućnost, opština Kanjiža planira da na na 22 ha izgradi logističko-distributivni centar na teritoriji Industrijskog parka Horgoš. U zemljište i infrastrukturu do sada je uloženo 1,3 mil USD, dok je za realizaciju projekta potrebno još 2,5 mil USD, što se može obezbediti putem javno-privatnog partnerstva.

Kornelia Fejstamer, viši stručni saradnik na poslovima investicija i ekonomskog razvoja, kaže za "eKapiju" da bi logistički centar proizvođačima poljoprivrednih proizvoda bio sigurno i dugoročno održivo otkupno mesto tj. tržište.

- Logistički centar je potrebno kako bi proizvođači mogli da održavaju odgovarajući i konstantan kvalitet primarnih poljoprivrednih proizvoda i da iste isporučuju u ovakav logistički centar, gde bi se proizvodi sortirali, prali, pakovali i prodavali. Da bi se ovo moglo realizovati, potrebna je izgradnja odgovarajućih postrojenja odnosno hladnjača i, eventualno, uspostavljanje manjeg prerađivačkog pogona. Investicija sa ovakvim karakteristikama potpomaže udruživanje proizvođača i doprinosi stvaranju nove, savremene vrste zadruge – klastera poljoprivrednih proizvođača - objašnjava Fejstamer.

Veoma je bitno naglasiti, dodaje naša sagovornica, da je između Kanjiže, Sombora i Subotice započela strateška saradnja sa ciljem efikasnog plasiranja proizvoda na tržište s obzirom na to da se na području sva tri naselja uzgajaju iste ili slične kulture.

Prednost Kanjiže je njen geografski položaj - pogranična regija na samom severu Vojvodine, na desnoj obali reke Tise-koridoru EGK 4, koja predstavlja potencijalni međunarodni plovni put.

- Pristanište za teretne brodove nalazi se samo na 25 km od sedišta opštine. Činjenica da je deo opštine Kanjiža i kapija ka EU – granični prelaz Horgoš ka Republici Mađarskoj, u kojoj se na samo 30 km, u Segedinu, nalazi mali aerodrom, je još jedan dobar razlog da ovaj logističko-distributivni centar bude na samoj granici sa EU. Dobru povezanost sa okruženjem obezbeđuje povoljan geo-saobraćajni položaj opštine: nalazi pored Koridora 10 kao i pored delova međunarodnog puta E-75, magistralnih puteva M-22.1 i M-24 i mnogih regionalnih puteva.

Partnerstvo i saradnja

Naša sagovornica naglašava da ulazak u partnerstvo sa privatnim investitorom proizilazi iz činjenice da opština Kanjiža nema dovoljan finansijski kapacitet za ulaganje u ovakav centar. Osim toga, zemljište na kome je planirana izgradnja se nalazi u javnoj svojini opštine i, istovremeno, u industrijskoj zoni, te ne postoji prepreka za ulaganjem ove vrste.

- S obzirom na to da poljoprivreda i prehrambena industrija predstavljaju tradicionalno jake grane u opštini Kanjiža, postojanje jednog logističko-distributivnog centra, koji bi efikasno funkcionisao i koji bi obezbedio konstantan otkup proizvoda poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine, zahtevao bi i dodatnu odgovornost i motivaciju proizvođača da dalje ulažu u održavanje i podizanje kvaliteta svojih proizvoda kao i u kvalitetnu i odgovornu proizvodnju.

Da bi se navedeno moglo realizovati, potrebno je i povećati obradive površine i, samim tim, zaposliti novu radnu snagu. S obzirom na to da logističko-distributivni centar nije zamišljen kao puko stovarište-magacin, nego i kao otkupno (i eventualno, prerađivačko) mesto za lokalne poljoprivredne proizvođače, nameće se potreba za zapošljavanjem radnika i unutar samog centra. Na ovaj način, otvaranje i funkcionisanje logističko-distributivnog centra postaje opravdano i sa aspekta smanjenja broja nezaposlenih.

Izgradnja može da počne

Fejstamer navodi da je 2009. godine opština Kanjiža započela aktivnosti na razvoju teritorije koja je obuhvatala površinu od 24 ha, a koja je nazvana Industrijski park Horgoš.

- Kao prvi značajan korak koji je opština preuzela u vezi sa ovim zemljištem, koje se nalazi pored autoputa na samoj granici sa Mađarskom, bilo je usvajanje Plana detaljne regulacije Industrijskog parka Horgoš, koji sadrži opis mogućih tipova objekata koji se tu mogu graditi, kao i njihovu namenu, naravno, sadrži i detaljan opis mogućnosti ulaganja u infrastrukturu.

Aktivnosti opštine se odnose, pre svega, na to da se obezbedi infrastruktura do samog Industrijskog parka. Naime, u svojim nastojanjima, opština je u proteklih nekoliko godina uložila oko 50 miliona dinara u obezbeđivanje infrastrukture (iz sredstava koje je dobila na konkursima). Ali, da bi se na ovoj teritoriji zaista mogla vršiti privredna aktivnost, potrebna su dalja ulaganja u infrastrukturu.

Kada je reč o imovinsko-pravnom statusu Industrijskog parka, on se nalazi u javnoj svojini opštine Kanjiža.

- Zahvaljujući "čistoj" pravnoj situaciji, u najkraćem mogućem roku, u zakonom predviđenoj proceduri, a uz učešće privatnog partnera i privatnog kapitala, investicione aktivnosti se mogu ostvariti brzim tempom.

Ukupan budžet ovog projekta iznosi 3,8 mil USD. Opština Kanjiža je do sada uložila oko 1,3 mil USD, od čega je oko 570.000 USD uloženo u opremanje infrastrukture, dok je procenjena tržišna vrednost zemljišta oko 730.000 USD.

Projekat Poljoprivredni logističko-distributivni centar Kanjiža izabran je za jedan od osam najboljih na konkursu "Javno-privatno partnerstvo kao razvojni potencijal" koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.