NavMenu

Austrijski "Vamed" spreman da uloži 42 mil EUR u spa i velnes centar - Novi Bečej našao investitora za savremenu termalnu banju

Izvor: eKapija Sreda, 21.08.2013. 13:22
Komentari
Podeli

(Foto: gurinaleksandr/shutterstock.com)

Stara stvar u Novom Bečeju je da je u planu izgradnju velnes i spa centra vrednog 60 mil EUR, a nova dugoočekivana vest je da je za taj turistički kompleks pronađen investitor. Kako "eKapija" saznaje u toj srednjebanatskoj opštini, austrijska kompanija "Vamed" planira ulaganje u savremenu termalnu banju.

- Našli smo investitora koji je spreman da izdvoji više od 70% ukupne investicije. Međutim, problem je ostatak novca. Ministarstvo finansija je trebalo da izdvoji 18 mil EUR. S obzirom da sada nema tih para, pokušavamo da nađemo novac na više strana, kao i da opština preuzme neke troškove. Ova investicija nije bitna samo za Novo Mileševo i za Novi Bečej već za celu zemlju – rekao je za "eKapiju" Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

Velnes-spa centar bi trebao da se gradi u okruženju dvorca Karačonji, na području bogatom termalnom vodom.

Ideja o osnivanju velnes i spa centra potekla je još 2006. godine. Nakon što je 2008. Ministarstvo ekonomije raspisalo tender na kome je austrijska kompanija "Oberer Consulting" izabrana da izradi "Master plan turističke destinacije Novo Milloševo", napravljen je novi pomak. Taj master plan, čiju izradu je sa oko 12 miliona dinara finansiralo Ministarstvo, usvojen je u oktobru 2009, a tri meseca posle osnovano je preduzeće "Vojvodina spa", koje treba da nadgleda ceo projekat. Međutim, od tada je najveći problem pribaviti sav novac za realizaciju projekta.


Planirana je izgradnja velnes i spa centra površine 24.000 m2, za dnevne goste kapaciteta 600-800 posetilaca. U tom delu su predviđeni otvoreni i zatvoreni bazen sa termalnom vodom temperature od 36 stepeni, zatim sauna, fitnes centar, mesta za odmor kao i poseban deo namenjen deci.

Osim toga, planirana je i izgradnja parkinga na 2 ha, dok je površina od još 3 ha predviđena za zelenilo, fontane, mobilijer i slično.

Kako bi gosti mogli da na duži period uživaju u opuštajućim sadržajima i prirodnim lepotama Novog Bečeja, predviđena je i izradnja smeštajnih kapaciteta po uzoru na slične centre u Austriji.

Prema planu, reč je o izgradnji hotela sa četiri zvezdice sa 120 soba. Osim restorana, hotel će imati i "beauty" centar (frizerski, kozmetički salon), centar za masaže.

Prognozira se da bi goišnje ovaj kompleks moglo da poseti oko 300.000 gostiju.

Dvorac "Karačonji"

Dvorac "Karačonji" se prostire na površini od 2.500 m2, a izgradio ga je grof Lajoš Karačonji sredinom 19. veka kao rezidencijalno zdanje klasicističkog stila. Prva ideja je bila da se velnes centar smesti u dvorac, ali se od nje ubrzo odustalo jer je to suviše mala površina za sve ono što se želi postići.


Umesto toga, dvorac će biti rekonstruisan i nalaziće se u neposrednoj blizini centra. U njemu je planirana izgradnja nekoliko luksuznih apartmana sa pet zvezdica, ekskluzivni butici, kongresni centar, kazino…

"Vamed"

Austrijski "Vamed", osnovan 1982. godine, jedna je od vodećih evropskih kompanija u oblasti planiranja, projektovanja, izgradnje i upravljanja zdravstvenim ustanovama i kompleksima iz oblasti zdravstvenog turizma. Kompanija do sada ima više od 600 realizovanih projekata u 70 zemalja širom sveta, od čega 17 po modelu javno-privatnog partnerstva.

"Tiski cvet" dobija zatvoreni bazen

Hotel "Tiski cvet" sa tri zvezdice, koji se nalazi u centru Novog Bečeja uz samu obalu reke Tise, uskoro bi trebalo da obogati ponudu zatvorenim bazenom.

- Izgradnja bazena sa termalnom vodom kreće u septembru. Omogućili smo vlasnicima hotela da dobiju prostor za parking. Oni su nam ponudili grejanje škole toplom vodom. Izgradnja zatvorenog bazena bi trebalo da bude završena u aprilu 2014. godine – rekao je predsednik opštine Novi Bečej.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.