NavMenu

Kuća isplativija od stana, periferija sve traženija

Izvor: Tanjug Subota, 27.07.2013. 10:36
Komentari
Podeli



Centralni delovi gradova u Srbiji decenijama su najpoželjnije lokacije, ali se kupci sve češće opredeljuju za kuće na periferiji, jer u startu dobijaju duplo više kvadrata, dvorište i mirnije okruženje, a dugoročno se očekuje i značajniji rast cena tih objekata.

Prednosti života u komfornoj kući posle dužeg vremena konačno dolaze do izražaja i na tržištu nekretnina u Srbiji, pa decenijama duga pomama za stanovima u centru grada u poslednje vreme polako počinje da slabi.

Olakšavajuća okolnost za sve koji žele kuću na periferiji je i pojava novih tehnologija gradnje, poput koncepta "Quattro" kuća koji je na domaćem tržištu ove godine premijerno predstavila beogradska kompanija "Quattro houses".

Pored povoljne cene, ove kuće se odlikuju i visokom energetskom efikasnošću koja postaje sve značajnija stavka prilikom kupovine, a mogu se podići za samo mesec dana.

Posrednik u prometu nekretnina i vlasnik agencije "Property Europa" Tomislav Sekulić rekao je da se od početka godine zapaža porast interesovanja za kupovinu kuća na periferiji gradova, što je dugoročno gledano i isplativija investicija.

- Ako je cilj da se reši stambeno pitanje, onda je kupovina kuće na periferiji ili u prigradskim naseljima koje su dobro povezane sa gradom bolje rešenje, jer u startu prosečno dobijate duplo veću kvadraturu za isti novac, ali i dvorište i mirnije i čistije okruženje - veli Sekulić.

Tako se za 50.000 EUR, koliko su kupci najčešće izdvajali za rešavanje stambenog pitanja tokom 2012. godine, može kupiti stan od oko 50 kvadrata u Beogradu, ali i nova kuća od 100 kvadrata na periferiji grada.

U svim drugim gradovima Srbije poput Kragujevca i Niša, pa čak i Novog Sada, dobre kuće slične kvadrature mogu se kupiti po istoj ceni i to relativno blizu centra grada, za razliku od Beograda.

- Treba imati u vidu i činjenicu da će trend pomeranja stanovništva ka periferiji biti sve intenzivniji, što predviđa i dugoročni urbanistički plan naše zemlje, pa se za 10 ili 20 godina očekuje i značajniji rast cena nekretnina kupljenih na takvim lokacijama. To je razlog više da se kupci koji rešavaju stambeno pitanje opredele za kupovinu kuće na periferiji ili u prigradskim naseljima - objašnjava Sekulić.



On je kazao da prednost ovakve investicije sve više shvataju i kupci, o čemu svedoči i podatak da svaki deseti stan u centru grada koji se oglasi za prodaju na tržištu nekretnina u Srbiji prodaju roditelji koji na taj način žele da reše stambeno pitanje svoje dece. Za dobijeni novac obično se obezbede dva manja stana na periferiji ili manji stan i kuća u okolini nekog grada.

To i nije iznenađenje, pošto svaki drugi građanin Srbije, starosti od 20 do 34 godine, odnosno oko pola miliona mladih, živi sa roditeljima.

Malo je onih koji samostalno mogu da reše stambeni problem ako se ne radi o zameni nekretnina. O tome svedoči i podatak da je prosečna plata u Srbiji u maju ove godine iznosila svega 350 EUR, pa su među kupcima sve traženiji novi sistemi gradnje koji obezbeđuju veći kvalitet po povoljnijim cenama.

Zato je sve privlačniji i koncept "Quatro" kuća, koje se grade Q sistemom paleta, a najbitnija prednost kuća građenih ovim sistemom je izuzetna ušteda energije koja se kreće i do 80%, zbog koje je Q sistem 2010. proglašen u "Lafarge" institutu u Lionu za najbolji projekat energetski efikasne gradnje u Evropi.

- Ovaj sistem gradnje nudi nešto što nijedna druga tehnologija na svetu ne može, a to je gradnja nove kuće visoke srednje klase za samo mesec dana i to po ceni od 500 EUR po kvadratu po sistemu ključ u ruke - rekao je direktor kompanije "Quattro Houses" Jovan Nikolić.

Stručnjaci ističu da su objekti visoke energetske efikasnosti sve traženiji na tržištu, posebno od uvođenja energetskih pasoša, pa je i prodaja takvih nekretnina znatno lakša.

Njihova cena će dodatno rasti kada se i u Srbiji uvede plaćanje grejanja po potrošnji, kao što je već slučaj u najvećem broju zemalja Evropske unije, jer će u interesu vlasnika biti da imaju što bolje izolovan objekat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.