NavMenu

Crna Gora dobija evropski Dubai - Azerbejdžanci pozivaju srpske kompanije i radnike da grade luksuzni kompleks "One and Only" u Herceg Novom

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.07.2013. 14:34
Komentari
Podeli

"One and Only" u Dubaiju"One and Only" u Dubaiju

I dok čekamo da šeici ili možda neki drugi neimari sa dubljim džepom, postave temelje nekih novih nekretnina u Srbiji, kod naših komšija i doskorašnjih zemljaka Crnogoraca, građevinski materijal se uveliko traži.

Ono što ohrabruje jeste da nema dovoljno radnika u Crnoj Gori, pa će to biti šansa da i naši sugrađani dođu do posla.

Posle luksuznog Porto Montenegra u Tivtu, počela je i gradnja prvih deset objekata turističkog resorta "Luštica Bay", koji se gradi na tivatskom delu poluostrva Luštica. Prema najavama investitora, biće to pravi mali grad iznad Tivta. Međutim, sa ogromnim investicijama u crnogorski turizam tu se nije stalo. Ovih dana potpisan je i dugo najavljivani ugovor između Vlade Crne Gore i azerbejdžanske kompanije "Azmont Investments".

Inače, glavni investitor je kompanija "Kerzner International Holdings". Vodeći međunarodni preduzetnik i operater odmarališta, kazina i luksuznih hotela na raznim destinacijama, gradiće u Kumboru prvo "One & Only" odmaralište u Evropi. "Kerzner International" je sklopio ugovor sa zastupnikom državne naftne kompanije Azerbejdžana (SOCAR), a "Azmont" je kompanija koju su, za potrebe ovog projekta, osnovali u Podgorici.

Megalomanski ili ne, ta kompanija je najavila izgradnju novog Dubaija u Boki u hercegnovskom naselju Kumbor. Grade luksuzni rizort, hotel, apartmane sa spa centrom, marinom, teniskim terenima.

Mesto gde niče "luksuz"Mesto gde niče "luksuz"

Kako izgradnja počinje već 1. avgusta 2013, investitor je u današnjim "Novostima" objavio pretkvalifikacioni tender u kome je pozvao sve zainteresovane izvođače, podizvođače radova i dobavljače da pošalju svoje kontakte na engleskom jeziku na tenderMNE@mlcqs.com i na info@azmont.com. Zainteresovanima će nakon toga biti poslati zvanični dokumenti pretkvalifikacionog postupka.

Kada je reč o zapošljavanju, posao je prepušten kompaniji "ALEC Montenegro" ( "Al Jaber LEGT Engineering&Contracting"). Oni su danas najavili da će pored Crnogoraca uposliti radnike iz "komšijskih" zemalja.

Potrebni su im građevinci, elektro i mašinski inženjeri, inženjeri za planiranje projekata sa softverskim iskustvom, dizajneri (arhitektonski i strukturalni), specijalisti za zaštitu na radu, radnici u računovodstvu i na komercijalnim poslovima.

Takođe, šansu za posao dobiće prevodioci, kao i koordinatori za logistiku.

Poziv je interesantan i za dobavljače građevinskog materijala i opreme, jer su investitoru potrebni dobavljači za mehaničku i elektro opremu, kamen i mermer, bazensku i hidro opremu, aluminijumsku stolariju, krovne konstrukcije, rezanu građu i hidroizolaciju.

"One and Only" u Dubaiju"One and Only" u Dubaiju

Povećali investiciju, smanjili rokove

"Azmont Investments" će umesto predviđenih i dogovorenih 258 mil EUR ulaganja u projekat "One and Only Montenegro" hotel rizort u Kumboru, uložiti oko pola milijarde evra. Biće to na period od 3 umesto na 8 godina.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović sastao se pre tri dana u Miločeru sa Sol Kerznerom, predsednikom kompanije "Kerzner International", kako bi obeležili potpisivanje ugovora sa "Azmont Investments" o nameri da ta kompanija izgradi super luksuzni kompleks u Kumboru.

- Investitor najavljuje da će do oktobra ove godine na gradilištu biti angažovano 500 ljudi, a sledeće godine broj zaposlenih će porasti na 3.000. Po završetku i otvaranju kompleksa investitor garantuje da će u njemu biti radnih mesta za 1.200 ljudi - izjavio je premijer Milo Đukanović po potpisivanju ugovora.

Prva faza ovog kompleksa trebalo bi da bude završena 1. maja 2016.


Peščane plaže i luksuz na svakom ćošku

Ovaj projekat, kada se realizuje, biće do sada najveća turistička investicija u Evropi. Površina pod nadzemnim objektima iznosiće 147.000 m2, dok će se obaviti iskopavanje dodatnih 40.000 m2 pod zemljom za potrebe izgradnje podzemnog parkinga, magacina i smeštaja tehničkih prostorija.

Na lokaciji površine 60 jutara nalaziće se: "One&Only" luksuzni hotel sa 120 soba, ESPA fitnes i velnes centar površine 3.000 m2, sadržaji za organizovanje konferencija i banketa, 500 luksuznih apartmana i vila. Planirana je izgradnja ribarskog mula sa ribljom pijacom i pijacom organske hrane za prodaju sezonskih lokalno proizvedenih namirnica, marina svetskog kvaliteta, kapaciteta do 250 vezova i za mega-jahte.

Biće tu i do 70 radnji, kafea i restorana raspoređenih oko obalnog šetališta. Planiraju nasipanje peščanih plaža, pa bi možda mogli očekivati i prenetu sliku sa i izgradnju tri ostrva na kojima će se nalaziti zabavni sadržaji i heliodrom.

Rizorti "One & Only" su, kako se navodi, zamišljeni kao simbol izuzetnosti. Do sada je napravljeno sedam objekata, koji se, između ostalog, nalaze na Maldivima, Dubaiju, Mauricijusu, Bahamima i Meksiku. "One & Only" je takođe najavio izgradnju odmarališta u Kini.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.