NavMenu

Tramvaji tutnje sredinom - Uskoro rekonstrukcija Vojvode Stepe, Slavije, dela Bulevara oslobođnja, Karađorđeve ulice...

Izvor: eKapija Utorak, 16.07.2013. 13:40
Komentari
Podeli

Budući izgled Vojvode StepeBudući izgled Vojvode Stepe

Po modelu Bulevara, novo odelo uveliko se kroji za Ulicu vojvode Stepe, a izmeštanje tramvajskih šina na sredinu kolovoza moglo bi da smanji kolone, ubrza prolazak gradskih autobusa i olakša parkiranje u još nekoliko prestoničkih ulica.

Ipak, pre odluke o budućem izgledu Dušanove, Džordža Vašingtona, 27. marta i Kraljice Marije, na redu je rekonstrukcija Slavije i Bulevara oslobođenja, dok bi Karađorđeva ulica dogodine mogla početi da se oslobađa kamiona.

Preuređenje ovih važnih beogradskih saobraćajnica deo je Projekta urbane obnove, koji je počeo još 2003, a ove godine se ponovo zahuhtava. Pre nekoliko dana, objavljen je tender za rekonstrukciju Ulice vojvode Stepe, koja će smanjiti gužve na Voždovcu, a gradski menadžer Aleksandar Bijelić objašnjava za "eKapiju" koji nas još veliki projekti uskoro očekuju.

Slavija posle Vojvode Stepe

Jedno od rešenja za budući izgled SlavijeJedno od rešenja za budući izgled Slavije

Projekat urbane obnove realizuje se sredstima evropskih banaka i kroz gradski budžet, a podrazumeva ne samo unapređenje saobraćaja, već i obnovu celokupne infrastrukture, tj i onoga što Beograđani i ne vide – električne mreže, vodovoda, kanalizacije, telefonskog saobraćaja itd, pojašnjava Bijelić.

- U toku je međunarodni tender za kompletnu rekonstrukciju Ulice vojvode Stepe i očekujemo da radovi, kako smo ranije i najvili, počnu krajem ove godine.

- Nakon rekonstrukcije ove saobraćajnice, krenuće obnova Bulevara oslobođenja od Veterinarskog fakulteta do Slavije, kao i same Slavije – dodaje Bijelić.

Odluka o tome kako će čuveni beogradski trg izgledati, tek predstoji. Podesćamo, na idejnom konkursu za urbanističko-arhitektonsko rešenje, završenom poslednjeg dana 2012, nagrađeno je šest radova. Gotovo izvesno je da će dobiti fontanu u sredini, kao i podzemne pešačke prolaze. Zemni ostaci Dimitrija Tucovića trebalo bi da budu preneti u Aleju velikana, dok će spomenik ostati na Slaviji, ali će najverovatnije biti izmešten pored zgrade Narodne banke Srbije.

Karađorđeva 2014.

Karađorđeva ulica danasKarađorđeva ulica danas

Veliku rekonstrukciju, koja će obuhvatiti sve infrastrukturne radove, očekuje i Karađorđeva ulica, kojom godišnje prođe čak 80.000 kamiona!

- Kada krajem naredne godine, završetkom mosta između Zemuna i Borče, kao i izgradnjom 21 kilometra puta, bude završen saobraćajni prsten oko Beograda i stvore se uslovi za izmeštanje kamionskog saobraćaja, pristupićemo neophodnim radovima – kaže sagovornik "eKapije".

Tramvaji sredinom

Veća bezbednost i brži protok saobraćaja, ovako bi se, najkraće, mogli opisati benefiti izmeštanja tramvajske pruge na sredinu kolovoza. Tako bi mogle da budu uređene i Dušanova, Džordža Vašingtona, 27. marta i Kraljice Marije, a prvi koraci već su napravljeni.

- Za ove deonice uradili smo analizu efekata prebacivanja tramvajskog koloseka u sredinu saobraćajnice, na jednom delu. Na osnovu toga, stručnjaci će, kada dođe vreme, doneti odluku. Svakako, i ovaj projekat bio bi finansiran iz sredstava međunarodnih finansijskih institucija i iz budžeta grada – kaže naš sagovornik.

Urbana obnova

Bulevar kralja AleksandraBulevar kralja Aleksandra

U okviru Projekta urbane obnove Beograda do sada su potpuno rekonstruisane Nemanjina, Savska, Bulevar kralja Aleksandra, Požeska, Resavska, Savski most, Ulica dr Ivana Ribara, Bulevar vojvode Misica, Milentija Popovića, Treći bulevar i Proleterske solidarnosti u Novom Beogradu.

Realizacijom planiranih projekata, uz deonice završene u prethodnom periodu Beograd će dobiti rekonstruisani potez tramvajske pruge urađen po najvišim tehničkim standardima.

- Oni podrazumevaju smanjenje buke, vibracije, zaštitu od takozvanih lutajućih struja, veće brzine, bezbedniji i pouzdaniji saobraćaj tramvaja – pojašnjava gradski menadžer.

Takođe, biće instaliran savremeni sistem za adaptibilno upravljanje saobraćajem. Rad tog sistema se zasniva na prikupljanju podataka o protoku drumskih vozila, tramvaja i pešaka i određivanju takozvanih optimalnih zelenih vremena (paljenje i trajanje zelenog svetla), kako bi se smanjila nepotrebna čekanja na semaforima.

Milica Stevuljević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.