NavMenu

Prodaja stanova u Beogradu pala za trećinu, cene i dalje iste

Izvor: Blic Petak, 31.05.2013. 10:32
Komentari
Podeli

Pad prodaje nekretnina, koji je u Beogradu za poslednjih godinu dana čak 30%, nije oborio cene stanova i kuća. Prema saznanjima "Blica" u prestonici Srbije, u poslednja četiri meseca prodato je oko 4.000 stanova, dok je u istom periodu samo 209 kuća dobilo novog vlasnika.

- Promet je drastično pao, bar za 30%, ali cene stagniraju već godinu dana i nikome ne pada na pamet da ih malo snizi. Računica investitora je jednostavna, oni su 2008. i 2009. godine, kada su kupovali lokacije za gradnju, imali drugačije finansijske projekcije koje su uključivale skupo plaćeno zemljište. Sa iznosa od 2.300 EUR po kvadratu tržišna cena je pala na 1.800 EUR. Po toj ceni sada se ne isplati te stanove prodati. Isti slučaj je i sa bankama koje prodaju stanove zbog aktiviranja hipoteke. Plaćaju struju, dažbine i komunalije, ali ne žele da spuste ponudu jer je to tako projektovano - objašnjava Nedeljko Malinović iz "Legata".

I pored toga što većina prodavaca ne želi da spušta cene, ima i onih koji i pored toga ne uspevaju da prodaju svoj stan. Takav problem ima Dejan M, koji već godinu dana pokušava da proda stan na Novom Beogradu od 90 kvadrata.

- Prvobitna cena je bila 110.000 EUR. Posle toga sam je spustio za 10%, a sada stan prodajem za 95.000 EUR. Kada bi se pojavio ozbiljan kupac bio bih spreman da cenu spustim još malo - kaže sagovornik.

Kako stvari stoje, veliko je pitanje da li će naći kupca i po ceni od 1.000 EUR po kvadratu jer kupaca jednostavno nema. To su na svojoj koži poslednjih godinu dana veoma osetili trgovci nekretnina.

Istovremeno sa padom prodaje stanova, građani sve više kasne sa isplatom rata za stambene kredite. Taj dug je od početka godine veći za čak 10 milijardi dinara. Istovremeno, bankari poručuju i da nema prostora da krediti budu jeftiniji uz napomenu da je kamata od 5% slična evropskim.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.