NavMenu

"Marriott" čeka građevinsku dozvolu - Investitori ne odustaju od prvobitnog projekta hotela

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.05.2013. 13:55
Komentari
Podeli

Izgled budućeg hotela "Marriott"Izgled budućeg hotela "Marriott"

Izgradnja hotela "Marriott" u Beogradu krenuće odmah po dobijanju građevinske dozvole koju svakodnevno očekuju u "PFB Properties", saznaje "eKapija" u toj kompaniji.

Iako je ranije najavljeno da će radovi početi 1. aprila, rokovi su zbog čekanja "papira" pomereni.

- Gradska uprava kasni sa izdavanjem građevinske dozvole. Sve što je do nas smo uradili. Predali smo kompletnu dokumentaciju, sa svim potrebnim saglasnostima stručnih službi. Pre praznika smo uputili i zvaničan dopis sa urgencijom. Čekamo građevinsku dozvolu svaki dan – kaže u razgovoru za "eKapiju" Branko Trkulja, direktor "PFB Properties".

Investitor tog objekta sa četiri zvezdice očekuje da hotel ugosti prve posetioce za godinu dana od početka radova.

- Radovi se neće odvijati fazno. Od početka radova, predviđeno je da hotel bude otvoren u roku od 12 meseci. Uključujući i dve podzemne etaže, objekat će imati ukupno nešto manje od 7.000 m2. Vrednost investicije se procenjuje na oko 25 mil EUR, uključujući i vrednost nekretnine. Novac je delimično obezbedio vlasnik odnosno firma "PFB Properties", deo sredstava je nabavljen iz sistema "PSP-Farman Holding", a ostalo iz kredita koji je obezbeđen kod EFG Eurobanke – napominje Trkulja.

Novi beogradski hotel biće smešten u strogom centru, na Trgu Republike, pored Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja, na uglu ulica Vase Čarapica i Dositejeve, u zgradi koja će biti rekonstruisana. Glavni izvođač je "PFB d.o.o", firma iz sistema "PSP-Farman Holdinga", a stručni nadzor će vršiti "Bexel".

Naš sagovornik kaže da su završeni tenderi za radove na rušenju delova betonske konstrukcije i ojačanju čelične konstrukcije objekta, dok će tenderi za podizvođače biti objavljivani sukcesivno odnosno prema napredovanju radova.

S obzirom na to da su neke arhitekte protestvovale zbog promene fasade nekadašnjeg objekta "Jugodrva", pitali smo sagovornika da li su ostali pri prvobitnom rešenju.

- Fasada će biti izmenjena u skladu sa našim prvobitnim rešenjem. Rešenje koje je primenio arhitekta Miomir Lužajić je u skladu sa najnovijim trendovima u arhitekturi. Objekte sa ovakvom fasadom se mogu videti u većini značajnijih svetski gradova. Svojevremeno, kada je projektovao fasadu "Srbijateksove" robne kuće na Terazijama, Lužajić je naišao na slične reakcije. Projekat je, u ono vreme, bio radikalan, ali uspešan. Kada su estetski standardi u pitanju, oni uvek izazivaju subjektivne reakcije, posebno kada se radi o uvođenju novih, avangardnih rešenja. U našem slučaju, ovakva fasada rešava, između ostalog, problem zaštite objekta od pregrevanja, budući da je objekat orijentisan prema jugo-zapadu. Time se postiže značajna ušteda energije i obezbeđuje bolji komfor gostiju.

Hotel Marriot u Beogradu, stanje februar 2023 (Foto: Aleksandar Parezanović)Hotel Marriot u Beogradu, stanje februar 2023

Upravljanje hotelom

Hotel će imati 114 soba, restoran, kafe bar, klub, salu za sastanke i gimnastičku salu za goste hotela.

Objektom će upravljati kompanija "Marriott" u skladu sa standardima njihovog brenda "Courtyard by Marriott", a na osnovu dugoročnog ugovora o upravljanju hotelom koji je "PFB Properties" potpisao sa tom korporacijom.

Direktor "PFB Properties" objašnjava po čemu će se beogradski hotel razlikovati od ostalih objekata američkog lanca.

- U odnosu na standard brenda "Courtyard by Marriott", naš hotel će imati značajno unapređen enterijer i komfor javnih sadržaja hotela - ulazni hol, restoran, kafe bar, klub, budući da položaj hotela, u srcu istorijskog dela grada, to zaslužuje. U ovim sadržajima hotel ce biti orijentisan i prema lokalnim gostima, kojima ce pružiti pravu oazu za uživanje i opuštanje u centru grada.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.