NavMenu

Bina ispred Bitef teatra, zelena pjaceta u Kralja Petra i oaza prirode kod "Stare Hercegovine" - Uređenje tri beogradska skvera počinje na leto 2013.

Izvor: eKapija Petak, 12.04.2013. 16:18
Komentari
Podeli

Skver kod škole "Mihailo Petrović Alas"Skver kod škole "Mihailo Petrović Alas"
(Skver kod čuvene kafane "Stara Hercegovina")

Skver kod Bitef teatra dobiće ozelenjeni zid sa puzavicama i binu za nastupe, skver isped škole "Mihailo Petrović Alas", u Ulici kralja Petra, – stepenice za pauzu i predah, a prostor ispred kafane "Stara Hercegovina" postaće oaza prirode usred grada.

Na konkurs za uređenje ova tri skvera na Starom gradu, koji je raspisala ta beogradska opština, stiglo je ukukpno 78 radova, a stručni žiri izabrao je 9. aprila pomenuta tri projekta.

- Uređenje beogradskih skverova moglo bi da počne na leto, u periodu od juna do avgusta. Plan je da se do kraja 2013. godine preuredi minimum jedna lokacija - kažu za "eKapiju" u Opštini Stari grad.

Autori idejnog rešenja za skver Mire Trailović (kod Bitef teatra) su Dejan Milanović, Dušan Cvetković, Petar Opačić, Nikola Milanović i Hristina Stojanović ("r:e:a:c:t studio"), a tim u sastavu Pavle Stamenović ("Stamenovic think:tank"), Dušan Stošić, Žarko Uzelac, Hristina Tošić i Ana Šulkić zaslužan je za druga dva rešenja.

Bina kod Bitef teatra (Foto: re-a-c-t.org)Bina kod Bitef teatra

Plato kod kafane "Stara Hercegovina" na uglu ulica Venizelosove i Vojvode Dobrnjca, zamišljen je kao prostor za predah i odmor, na površini od 0,176 hektara. Listopadno zelenilo, koje već postoji, ostaće na toj lokaciji, a planirano je i popločavanje platoa, te kasnije postavljanje skulptura i spomenika.

Skver Mire Trailović, koji će nakon rekonstrukcije biti jedno od najživljih mesta u gradu, prostire se na oko 0,12 hektara. Kada bude završena obnova Bajlonijeve pijace, ta dva prostora trebalo bi da čine funkcionalnu celinu.

Ovaj skver će biti uređen tako da može da funcioniše kao otvorena scena za izvođenje likovno-scenskih i muzičkih programa, koje ne moraju biti u vezi sa aktivnostima samog Bitef teatra. Prema odabranom rešenju, prostor će biti ozelenjen različitim vrstama puzavica i povijuša.

"Zid" kod Bitefa (Foto: re-a-c-t.org)"Zid" kod Bitefa

Skver na uglu Kralja Petra i Gospodar Jovanove, kod škole "Mihailo Petrović Alas", mala zelena pjaceta, osmišljen je u skladu sa potrebama đaka i dece iz tog kraja. Njima su i namenjene stepenice za predah i druženje.

U žiriju su bili arhitekta Zoran Lazović, Kosta Andrić, Marko Bastać, i pejzažne arhitekte Aleksandra Tilinger i Aleksandar Bobić.

- Ovi radovi su nov pristup u uređenju javnih gradskih prostora na koji Beograd čeka već više decenija. Predložena rešenja korisnike stavljaju u prvi plan i predstavljaju važan iskorak i svežinu u odnosu na zaboravljene javne gradske prostore – rekao je ranije član žirija Aleksandar Bobić.

On je naglasio "da se projekti odlikuju jednostavnošću, racionalnošću i da se kao takvi mogu lako realizovati".

Skver kod škole "Mihailo Petrović Alas"Skver kod škole "Mihailo Petrović Alas"

Vrednost radova biće poznata tek kada se izvrši precizan predmer i predračun radova, pošto specifikacija troškova za projekte koje su učesnici predali u okviru konkursa nije u potpunosti precizna, kažu za "eKapiju" u Opštini Stari grad, koja će obezbediti novac.

Nagrade

Sva tri prvonagrađena rada dobila su po 100.000 dinara.

Osim njih, za svaki skver, žiri je dodelio i drugi i treću nagradu. Drugoplasirani projekti na ovom konkursu dobili su po 80.000, dok je radovima koji su osvojili treće mesto pripalo po 60.000 dinara.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.