NavMenu

Izraelci najveći investitori u ritejl parkove - Novi koncept maloprodaje u Pančevu, Jagodini, Novom Sadu, Zemunu, Šapcu, Leskovcu, Zrenjaninu, Čačku

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.03.2013. 09:33
Komentari
Podeli

"Aviv park""Aviv park"

Već nekoliko godine posluju "Aviv Park" u Pančevu i "Delta park" u Kragujevcu. Krajem 2012. otvoren je novosadski "Big CEE". "Vivo shopping park" u Jagodini očekuje prve kupce na jesen ove godine. Gradnja izraelskog "One Belgrade" u Zemunu trebalo bi da počne u drugoj polovini ove godine. Kako "eKapija" saznaje, ritejl parkovi biće otvoreni i u Čačku, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Leskovcu, i na beogradskoj Zvezdari.

Uprkos krizi i smanjenoj kupovnoj moći građana, ne jenjava zainteresovanost investitora za ulaganje u ritejl parkove u našoj zemlji. Prednost će naravno imati oni koji prvi počnu da rade, jer je reč o dugoročnoj investiciji.

Umesto zatvorenih tržnih centara sa veštačkim svetlom i klima uređajima, ritejl park nudi šoping na otvorenom, u zelenilu i sa dosta pratećih sadržaja za celu porodicu.

Ivan Simić, direktor "Danos"-a u Srbiji, kaže u razgovoru za "eKapiju" da će biti nastavljena tendencija izgradnje ritejl parkova posebno u sredinama koje imaju od 80.000 do 100.000 stanovnika, a nisu pokrivene ni jednom "šoping destinacijom".

- Razvoj ovakvih projekata zavisiće od razvoja kupovne moći građana. Ritejl parkovi su pozicionirani van centralnih gradskih zona jer se prostiru na većim površinama. U analizama koje se vrše pre izgradnje ritejl parkova, veoma bitan faktor je gustina naseljenosti na 10 minuta vožnje od lokacije kompleksa, jer na taj način investitori mogu da steknu sliku o broju potencijalnih kupaca koji će gravitirati ka novoizgrađenom parku. Lokacije ovakvih kompleksa uglavnom su pozicionirane na rubnim gradskim područjima. Takođe, neophodno je postojanje adekvatne saobraćajne i ostale infrastrukture koje imaju kapaciteta da iznesu takav projekat – objašnjava Simić.

Ivan SimićIvan Simić

Kompanija "Danos" je angažovana za izdavanje prostora "Aviv Parka" u Pančevu, "Vivo shopping parka" u Jagodini, "Big CEE" u Novom Sadu, kao i budućih kompleksa ovog tipa – "Aviv Parka" u Beogradu, "Aviv Parka" u Zrenjaninu, "Big CEE" u Šapcu, "Pluto parka" u Leskovcu, ritejla parka u Zemunu.

Kao investitori prednjače izraelske kompanije s obzirom na to da Izraelci stoje iza "Aviv Arlon", "Big CEE", "Jerusalem Economy" i "Industrial Buildings Corporation".

- Izraelske kompanije su jedini veći investitori koji ulažu u Srbiji. Te kompanije se šire na nova tržišta, a pošto u Srbiji nema konkurencije kada su ritejl parkovi u pitanju, naša zemlja im je sve interesantnija za ulaganja – ukazuje Simić.

Prostori za nove

U blizini Beograda, tačnije u Zemunu, najavljen je početak izgradnje ritejl parka u 2013. godini. Da li su prestonici potrebni šoping molovi ovog tipa, s obzirom na nekoliko tržnih centara u Beogradu?

- Ritejl park u Zemunu svakako ima svoj potencijal, pre svega u lokalnom stanovništvu Zemuna koje će biti u prilici da ima kvalitetnu ponudu proizvoda, a da za to neće morati da idu do Beograda. Na osnovu preliminarnih analiza koje smo vršili oblast zahvatanja predmetne lokacije na 10 minuta vožnje iznosi 165.000 stanovnika, dok na 20 minuta vožnje obuhvata 414.000 stanovnika. S obzirom na ove činjenice potencijal samog parka je više nego evidentan – napominje Simić.

"Vivo shopping park""Vivo shopping park"

Tijana Vujović, generalna direktorka kompanije "Confluence Property Management", smatra da je Beograd grad koji bi po veličini trebalo da ima još nekoliko ritejl parkova.

- Ukoliko izgradnju novih ritejl parkova bude pratilo poboljšanje standarda i kupovne moći u narednim godinama, uspeh će biti neminovan. Najava novih investicija, kao što je objekat u Zemunu, je dobra, jer je to znak da se tržište budi i da i strani investitori prepoznaju potencijal srpskog tržišta nekretnina – ocenjuje Vujović.

"Confluence" vodi najveće šoping centre u zemlji, poput TC "Ušće" i Robnih kuća "Beograd, a od februara ove godine je uspostavio saradnju sa "Vivo shopping parkom" u Jagodini.

- "Vivo shopping park" je školski primer ritejl parka, projektovan u svemu prema pravilima za ovu vrstu objekata. Počev od postavljanja koncepta do sada, u ovom projektu su učestvovale najeminentnije kompanije u Srbiji. Želja investitora je bila da najlepšu lokaciju u Pomoravlju, između akva parka i zoo vrta u Jagodini, izabran tim dovede do sigurnog uspeha. Sada je u ovoj fazi, pre početka gradnje, predizdato 60% površine za izdavanje. Među zakupcima su JYSK, DM, "Delhaize", "Lilly", "New Yorker", "Deichmann", "Takko fashion", "Sport vision", "Top shop", "VIP menjačnice", "In medio", "Extreme intimo", "Diopta" - navodi Vujović.

Vujović najavljuje da se očekuju još neki veoma poznati brendovi, tako da će stanovnici Jagodine i Pomoravlja, nakon izgradnje ovog objekta, moći da računaju na ponudu koju su do sada imali samo u Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

Prednost poslovanja u ritejl parku

Ritejl parkovi su objekti na jednom nivou, bez podruma i spratova, koji se sastoje iz niza zasebnih lokala spojenih u jednu celinu. Ta celina je najčešće u obliku ćiriličnog slova p, u koju se ulazi direktno iz spoljnog okruženja, koga čine pristupne saobraćajnice sa parking mestima i plato sa zelenim površinama i šetališnim zonama duž ulaza u lokale.

Tijana VujovićTijana Vujović

Mesečni zakup u ritejl parku u odnosu na tržni centar je dosta jeftiniji, a niže su i cene održavanja.

- Zakup u ritejl parku se kreće od 6 do 13 EUR po m2, u zavisnosti od veličine lokala, dok u tržnom centru renta moze da bude i do 50 EUR po m2. Ta cena će vremenom padati. Velika razlika je u dodatnim troškovima koji u ritejl parku iznose oko 2 EUR po m2 dok u šoping molu se kreću oko 10 EUR po m2 - navodi Ivan Simić.

I Vujović i Simić ocenjuju da će cene u ritejl parkovima u narednih nekoliko godina ostati na sadašnjem nivou.

Direktor kompanije "Danos" ukazuje da su cene zakupa poslovnog prostora u tržnim centarima i ritejl parkovima u Srbiji više u odnosu na okruženje zbog nepostojanja dovoljnog broja centara u odnosu na broj stanovnika.

- Radi se o klasičnom odnosu ponude i potražnje. Na primer, u Zagrebu dolazi nekih 320 m2 tržnih centara na 1.000 stanovnika u Beogradu je to svega 120 m2 na 1.000 stanovnika, pa nije teško izvući zaključak u kom pravcu će investitori reagovati na ovu činjenicu – objašnjava Simić.

Ritejl park Čačak

Slovenačka kompanija "Toming Consulting" planira da otvori ritejl park u Čačku. Kako "eKapija" saznaje, dobijena je građevinska dozvola, ima zainteresovanih zakupaca, a izgradnja se očekuje po završetku finansijske konstrukcije od 7-8 mil EUR.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.