NavMenu

Garaža na tri nivoa sa oko 280 parking mesta - Šabac od marta 2013. počinje izbor koncesionara za izgradnju parkirališta

Izvor: eKapija Petak, 22.02.2013. 14:05
Komentari
Podeli

Projekat podzemne garažeProjekat podzemne garaže

Grad Šabac predstavio je projekat javne parking garaže, koji će biti realizovan po modelu javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije. Kako je objavljeno, Šabac planira da u martu 2013. raspiše javni poziv za izbor koncesionara za izgradnju javne parking garaže.

Vrednost projekta procenjena je na 5 mil EUR, a građani Šapca na raspolaganju će imati najmanje 236 novih parking mesta.

Grad će obezbediti kapitalnu subvenciju za realizaciju projekta najviše do 1,2 mil EUR, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će razmotriti odobravanje kredita koncesionaru u visini do 4 mil EUR.

U prvoj fazi tendera, biće izabrana kvalifikovana zainteresovana lica koja ispunjavaju uslove za realizaciju projekta. U drugoj fazi se ocenjuju tehničke i finansijske ponude, kako bi bila odabrana najpovoljnija. Planirano je da cene parkiranja u novoj garaži slobodno određuje koncesionar.

Izabrani koncesionar će preuzeti obavezu projektovanja, finansiranja, izgradnje, upravljanja i održavanja garaže u periodu koji ne može da bude duži od 30 godina.

Projektovani izgled trgaProjektovani izgled trga

Planirani rok izgradnje garaže je godinu dana. Uz to, koncesionar će imati pravo da u objektu obavlja druge komercijalne delatnosti, kao što su pranje automobila, prodaja reklamnog prostora itd.

Prema važećem Urbanističkom projektu, koncesionar će moći da obezbedi najviše 286 parking mesta.

Garaža će biti locirana u samom centru grada, ispod Trga šabačkih žrtava, u neposrednoj blizini velikog broja javnih i privatnih objekata. Površina parcele je 9.457 m2, a iznad garaže planirano je uređenje trga sa otvorenom gradskom scenom, koje je u nadležnosti Grada.

Projektovani izgled trgaProjektovani izgled trga

Kako navode u Šapcu, grad je doneo odluku o dodeli koncesije za izgradnju javne garaže na osnovu sprovedenih finansijskih analiza i utvrđene isplativosti projekta za finansiranje privatnim kapitalom.

- Ovim će Grad sredstva potrebna za izgradnju garaže moći da upotrebi za realizaciju drugih kapitalnih projekata. Koncesionar će primenom sopstvenih tehničko-tehnoloških rešenja izgradnje i korišćenja garaže, imati mogućnost da poveća finansijsku isplativost projekta - kažu u gradskoj upravi.

O isplativosti projekta, kako smo saznali u upravi Šapca, imaju podatke na osnovu prilično strogih pretpostavki.

- Precizni podaci dobijaju se kada se zna tačan period koncesije, broj parking mesta i iznos kapitalne subvencije grada, a to su sve kriterijumi za izbor partnera u drugoj fazi. Na osnovu toga, kandidati sami vrše proračun, u smislu šta su spremni da ponude i koliko se to njima isplati - objašnjavaju u Šapcu.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.