NavMenu

"Zeleni" vrtić u Pančevu - Prvi javni objekat u Srbiji koji je ušao u proceduru za LEED sertifikat

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.12.2012. 17:08
Komentari
Podeli

Budući izgled vrtića u PančevuBudući izgled vrtića u Pančevu

Projektni biro DBA iz Novog Sada završio je izradu glavnih projekata dečijeg vrtića u Pančevu, u naselju Strelište. Gradnja objekta je planirana za 2013. godinu, a karakterisaće ga pre svega visoke performanse po pitanju energetske efikasnosti kao i visoki funkcionalni kvaliteti. Investitor projekta i gradnje objekta je Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva.

Usled potreba za povećanim kapacitetom predškolske ustanove, pre svega u naselju Strelište, grad Pančevo se odlučio na izradu projekta a potom i izgradnju novog objekta. Takođe, činjenica da je Pančevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, uslovila je potrebu za objektom čije karakteristike ipak moraju omogućiti i uvećani nivo komfora i uslova boravka najmlađih. Kako su i Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva i projektni biro DBA članovi Saveta zelene gradnje Srbije postojala je i želja i volja svih učesnika u projektu da objekat bude urađen prema LEED standardima. Time je postao prvi javni objekat u Srbiji koji je ušao u proceduru za sertifikovanje prema ovom globalno prihvaćenom sistemu.

Objekat je kapaciteta 190 malištana smeštenih u 9 grupa: 4 grupe sa 25 dece u vrtiću, 4 grupe sa 15 dece u jaslicama i 1 grupa sa 30 dece u zabavištu.

Spratnost objekta je prizemlje i sprat. Površina objekta, koji ima prizemlje i prvi sprat, je 1.526 m2. Objekat ima i svoje pripadajuće dvorište sa planiranim brdom za sankanje, koje je obloženo recikliranom gumom i koje leti predstavlja prostor za igru.

Objekat karakterišu savremene arhitektonske forme i materijali, svedenih geometrija i jasnih volumena. Forma objekta je reminiscencija prostog dečijeg crteža kuća, arhetipskog shvatanja doma. Objekat je karakterističan po jedinstvenoj upotrebi boja u pogledu identiteta prostora, svaka grupa ima svoju karakterističnu boju enterijera, koja je preneta i na fasadu. Na taj način deca boravak u ovom objektu shvataju kao zabavu, pripadnost, kao dolazak u svoju kuću. Osnovni fasadni kubus je materijalizovan sa fibercementnim pločama, visokih performansi, malog stepena SRI (Solar Reflectance Index) min 29 i visoke postojanosti. Ostali fasadni elementi su obloženi kontaktnom fasadom, dok je fasadna stolarija visoko kvalitetna aluminijumska sa staklima ispunjenim smešom gasova, argon 90%, vazduh 10%. Unutrašnjost objekta pre svega karakterišu materijali koji su neškodljivi za decu, koji imaju odlične karakteristike po pitanju održavanja i upotrebe u dečijim vrtićima.

Tehnološki objekat predstavlja savremenu i usklađenu tehnološku celinu, pre svega po pitanju instalacija, upotrebe energenata, kontrole i sigurnosti korisnika. Objekat koristi prirodni gas uz kombinovanje upotrebe solarnih kolektora. Sistemi rasvete i svi ostali kontrolni sistemi su prilagođeni LEED sertifikaciji dok se minimalni utrošak energije za grejanje, hlađenje i ventilaciju obezbeđuje i odličnom termičkom izolacijom objekta. Objekat je opremljen i sa sistemom jonizacije vazduha. Objekat je urađen i u skladu sa novim srpskim propisima o energetskoj efikasnosti i klasifikovan je u kategoriju C.

U situaciji kada se kod nas javni objekti grade često i sa karakteristikama koje zadovoljavaju minimalne uslove komfora, kada je prosečna godišnja potrošnja energije u rasponu od 200 do 250 kWh/ m2 na ovom objektu sa postignutom prosečnom godišnja potrošnja energije od samo 62kWh/ m2 ostvaren je izuzetno veliki napredak i kvalitativni pomak, koji bi trebalo da bude reper za gradnju novih javnih objekata, pre svega vrtića i objekata za smeštaj dece.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.