NavMenu

Kraj Resave niču "zelene kuće" - Do 2020. Despotovac dobija ekološko stambeno naselje na 6 hektara

Izvor: eKapija/Tanjug Četvrtak, 18.10.2012. 12:19
Komentari
Podeli

Maketa naselja kraj ResaveMaketa naselja kraj Resave

Do 2020. godine Despotovac će dobiti savremeno stambeno naselje sa 60 kuća, površine do 200 kvadratnih metara, koje će ispunjavti najstrožije ekološke i energetske standarde u Evropi. Naselje će biti izgrađeno na 6 hektara kraj reke Resave.

- Planska regulativa i idejno rešenje realizuje se u okviru projekta unapređenja upravljanja građevinskim zemljištem uz pomoć Ambasade Nemačke u Srbiji, odnosno Nemačkog društva za tehničku saradnju (GIZ) i jedne od najpoznatijih projektantskih kuća ASTOK - izjavio je danas Tanjugu predsednik opštine Mališa Alempijević.

- Uz Despotovac, ovi projekti realizovaće se u još 14 gradova i opština u Srbiji - napomenuo je Alempijević.

Direktor Direkcije za izgradnju opštine Despotovac Darko Petrović, je ocenio da bi "izuzimanje zemljišta i rešavanje imovinsko pravnih donosa moglo biti okončano naredne godine, pa bi, realno, prve kuće mogle biti izgrađene 2014. godine".

- Planirano je da se godišnje izgradi deset ovakvih kuća i po tome bi celo naselje moglo biti završeno do 2020. godine - rekao je Petrović novinarima. Novi stambeni objekti ispunjavaće sve parametre za dobijanje energetskog pasoša prve kategorije i ostvarivaće maksimalne uštede energije.

U galeriji despotovačkog Centra za kulturu 8. oktobra održano je predstavljanje idejnog rešenja novog stambenog naselja, a predsednik opštine i tada je naglasio da je izuzetno zadovoljan zbog činjenice da je Despotovac u grupi oština u kojima se realizuje pomoć u urbanističkom planiranju, odnosno u unapređenju upravljanja građevinskim zemljištem.

Alimpijević je istakao da su u izradi ovog projekta poštovani najveći naučni i stručni standardi, a posebnu zahvalnost za kvalitetnu saradnju on je uputio predstavnicima Direkcije za urbanizam Grada Kraljeva , kao i predstavnicima firme "ECOlogica Urbo" iz Kragujevca koji su se bavili ekološkom dimenzijom projekta.

Za sve potencijalne investitore, u narednom periodu biće urađena i brošura koja će sadržavati sve neophodne informacije i upustva kako bi posao na izgradnji ovog naselja bio maksimalno olakšan i pojednostavljen, objavljeno je na opštinskom sajtu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.