NavMenu

"Kanarinci" lete sa "Detelinare" - FK "Novi Sad" planira izgradnju novog stadiona, centra za male sportove i klupskog hotela

Izvor: eKapija Sreda, 10.10.2012. 15:56
Komentari
Podeli

Budući izgled kompleksaBudući izgled kompleksa

Fudbalski klub "Novi Sad", koji je lani obeležio 90. godišnjicu, mogao bi u narednih nekoliko godina da dobije dugoočekivanu "novu travu". Projektom koji je od nedavno aktuelan, osim stadiona, predviđena je i izgradnja nekoliko terena, sportskih balona, hotela, restorana, bazena, velikog parkinga itd, a čitav kompleks vredeo bi između 25 i 30 mil EUR. Preambiciozno?

Kako "eKapija" saznaje u sedištu "Kanarinaca", kako ih zovu, iako deluje pomalo nerealno, novac nije problem. Kažu, investitora već imaju, iako ne žele da otkrivaju njegovo ime. No, da situacija nije čist zicer, svima je jasno jer izgradnja još nije počela. Ko se ovde igra golmana?

Nije teško pogoditi da je "Detelinari" već odavno potrebno mnogo više od povremenog umivanja i sezonske šminke. Ideja o novom terenu postoji odavno, ali je konkretizovana tek pre nešto više od godinu dana. Tada su, kako za "eKapiju" kažu u klubu, od Grada zatražili rešavanje pitanja zemljišta.

- Nijedan investitor neće uložiti novac, pogotovo ne ovoliki, ako ne zna na čemu je. Potrebno je da se sa gradskim vlastima u Novom Sadu usaglasi problem zemljišta – bilo kroz ugovor o zakupu, bilo kroz dobijanje višegodišnjeg prava korišćenja, ili neki vid javno-privatnog partnerstva – kaže za "eKapiju" generalni sekretar RFK "Novi Sad" Ranko Đurović.

- Inicijativa je pokrenuta još prošlog septembra, međutim, do sada se ništa nije desilo, i nemamo odgovor. Niko nije imao razumevanja – dodaje on, i ističe da ipak ima izvesnih pozitivnih nagoveštaja.

Za izgradnju novog stadiona postojala je još jedna prepreka, koja je "preskočena".

- Deo parcele na kojoj se sada nalazi stadion, a gde bi trebalo da bude i novi, kao i pomoćni tereni, baloni, bazen i sve ostalo, definisan je Generalnim urbanističkim planom kao prostor za gradnju sportskog komplesa. Do skoro se ta parcela, bukvalno, vodila kao livada. To je bio prvi i osnovni problem, koji je sada rešen.

Od lopte do loptice

Naš sagovornik objašnjava da bi izgradnja kompleksa bila podeljena u nekoliko faza. U prvoj bi bio izgrađen fudbalski teren sa veštačkom travom, za šta je potrebno 270-300.000 EUR. Predviđeno je da ima jedno gledalište, sa oko 200 mesta.

Druga faza podrazumeva izgradnju dva balona, sa multifunkcionalnom podlogom, za rukomet, košarku, odbojku i druge sportove. Uz to i svlačionice, teretana, višenamenski otvoreni teren (za košarku ili tenis), kao i restoran. U okviru tog dela, takozvanog "Centra za male sportove", predviđen je i parking za oko 60 automobila.

Treća faza bila bi izgradnja samog stadiona, sa pomoćnim terenom.

- Projektom je predviđeno da kapacitet novog stadiona bude oko 10.000 mesta, sa pokrivenim tribinama. Naravno, bio bi osvetljen, bilo reflektorima na stubovima bilo na ivici krova, i ispunjavao bi sve UEFA standarde, mogli bismo čak i mečeve reprezntacije da organizujemo – kaže Ranko Đurović.

Ako sve bude teklo po planu, novi dom "Kanarinaca" trebalo bi da ima sve sadržaje koje imaju savremeni stadioni – klupski hotel, ambulantu, klupske garaže i biznis kulu, a u budućnosti verovatno i bazen.

- Prva i druga faza projekta mogle bi biti završene za maksimalno šest meseci. Oko 2 meseca je potrebno za veštački teren, a za balone i propratne sadržaje 3 do 4. Sve to bi išlo jako brzo ako bismo dobili dozvolu, jer je novac spreman – objašnjava naš sagovornik.

Rokove za glavni stadion malo je teže precizirati, je je u pitanju obimniji posao.

- Za glavni deo projekta, obezbeđeno je oko 75% potrebnih sredstava. Na to koliko brzo bi mogao da bude izgrađen može da utiče dosta faktora, ali ako budemo imali sva potrebna sredstva sigurno će ići brže. Pretpostavljam da bi trebalo 2-3 godine da kompletno bude završen, sa svim dodatnim sadržajima.

Idejno rešenje sportskog kompleksa izradio je "Arhiblast".

Prepiši recept...

Nije tajna da je uloga privatnih investitora u izgradnji sportskih objekata sve veća i značajnija. Pravi primer za to je novi stadion "Metalca", koji je završen brzo i efikasno, sa minimalnim kašnjenjem, za razliku od mnogobrojnih koji su ostali "na pola" ili na papiru. Osim toga, nije dovoljno samo izgraditi, jer je i za adekvatno održavanje potreban novac, i to priličan. Tu najčešće zapne, jer, pogađate, ni klubovi a ni lokalne vlasti baš sa novcem kubure. Sve današnje ruine nekada su bile ponos svojih gradova, ali se od stare slave ne živi.

- FK "Novi Sad" od grada godišnje dobije 890.000 dinara, a to nije dovoljno ni za nedelju dana poslovanja kluba. Recimo "Timok", koji je sada u našoj ligi, mesečno od Zaječara dobije 25.000 EUR. Ali, mi ni ne očekujemo novac niti pomoć, samo hoćemo da rešimo pitanje zemljišta i da počnemo da gradimo.

Detelinara je, kako i svaki stadion star 50 godina, u prilično lošem stanju, iako je, kako kaže Đurović, na njoj u prethodnom periodu bilo manjih radova.

- Da bismo uopšte mogli da se takmičimo, morali smo da obnovimo instalacije, renovirane su svlačionice i slično. U suštini, to je bačen novac, jer će se sve ovo rušiti ako bude građen novi stadion, ali je to bilo neophodno jer je stadion bio u jako lošem stanju, i nije ispunjavao kriterijume profesionalne lige. Ipak, smatrram da nema nikakve svrhe ulagati neki veći novac u "Detelinaru", već da "Novi Sad" treba da dobije nov stadion.

RFK "Novi Sad", koji nastupa u Prvoj srpskoj ligi, osnovan je 1921. kao Novosadski trgovački klub. Prvoligaški klub je postao 1961, ali se u tadašnjoj Prvoj saveznoj ligi SFRJ zadržao samo 3 sezone. Tada su na "Detelinaru" dolazili tadašnji slavni jugoslovenski klubovi, a stadion je bio premali da primi sve koji su želeli da prisustvuju mečevima.

Milica Stevuljević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.