NavMenu

Država gradi 5.000 stanova - Nova vlada nastaviće programe subvencionisanih stambenih kredita i masovne stanogradnje

Izvor: Novosti Subota, 21.07.2012. 10:02
Komentari
Podeli

Rebalansom budžeta, koji se očekuje krajem septembra, nastaviće se, saznaju "Novosti", program subvencionisanih stambenih kredita. Kako nezvanično saznaju, za pomoć građanima u kupovini kvadrata biće obezbeđeno dodatnih 500 miliona dinara.

Prema tvrdnjama Gorana Rodića, sekretara Udruženja za građevinarstvo PKS, već ima najava da će se nastaviti i program podrške stanogradnji - kroz "državnu" gradnju oko 5.000 stanova širom Srbije.

U agencijama za promet nekretnina tvrde da se zastoj u odobravanju subvencionisanih stambenih kredita ne odražava, u znatnoj meri, na tržište nekretnina, jer se ta pomoć države uglavnom usmeravala na kvadrate koje gradi Građevinska direkcija Srbije. Da je to zaista i tako, najbolje govori podatak da i posle potrošenih 1,7 milijardi dinara za ove subvencije nije stala prodaja nekretnina. Ali broj kupoprodaja je i dalje više nego skroman u odnosu na period pre krize.

- Prema najavama, novi stanovi iz državnog programa masovne stanogradnje trebalo bi da se zidaju u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, a najverovatnije i u Beogradu - kaže Rodić. - Kao građevinari predložićemo Vladi Srbije da veliki potencijal u nekretninama, koji je neiskorišćen, stavi u funkciju prodajom ili iznajmljivanjem. Prema procenama, vrednost državnih nekretnina je oko 180 milijardi evra, a bar 30 odsto bi u ovom trenutku moglo da bude u funkciji. Sa takvim potencijalom zaista nema potrebe da država uzima skupe zajmove, već novac od izdatih ili prodatih nekretnina može da uloži u infrastrukturu, stambenu izgradnju i energetiku. Za svaki dinar, koji država uloži u opravdane investicije vraća joj se najmanje 1,2 dinara, što je zarada od 20 odsto. To je naš predlog budućoj vladi u okviru paketa mera za izlazak zemlje iz krize.

Rodić kaže da investitore najviše zanimaju lokacije, koje su infrastrukturno povezane sa koridorima, a to su Beograd, Novi Sad, Niš, Kraljevo, Prokuplje, Vršac, Pančevo. Kada država reši da imovinu stavi u funkciju, navodi Rodić, investitora će biti, naravno pod uslovom da se potrebna dokumentacija, dozvole i ostali papiri svedu na razumnu meru, bez ucenjivanja i korupcije, što je u proteklom periodu oteralo značajan broj investitora.

NOVOGRADNJA

Osim u Beogradu i simbolično u Novom Sadu i drugim većim gradovima, novogradnja je praktično zamrla. Cene stanova se kreću u Beogradu od 750 do 1.700 evra po kvadratu, a na atraktivnim lokacijama premašuju cenu od 2.000 evra.

- Kupaca za novogradnju, posebno iz paketa gde je država investitor, ima - ističe Rodić. - Isto tako i za manje objekte koji se rade u drugoj i trećoj zoni ima zainteresovanih, ali samo zato što je izgradnja stanova svedena na onu količinu za koju kupci postoje. U poslednjih mesec dana pokrenuli su se i privatni investitori, naročito u onim delovima grada gde su završeni regulacioni planovi, tako da se očekuje malo bolja ponuda stanova na Čukarici, Novom Beogradu i Voždovcu. Ali to je sve simboličan broj, koja na nivou celog Beograda ne prelazi 1.300 stanova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.