NavMenu

Bez gužve na Voždovcu od 2014. godine - Vojvode Stepe dobija tramvajske šine na sredini ulice, a Autokomanda semafore

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.03.2012. 13:50
Komentari
Podeli

Budući izgled Ulice vojvode StepeBudući izgled Ulice vojvode Stepe

Šine na sredini ulice, po jedna traka u oba smera, nova komunalna infrastruktura i veći broj parking mesta – ovako će po završetku rekonstrukcije izgledati beogradska Ulica vojvode Stepe. Važna saobraćajnica, poznata po gužvama i nepropisnom parkiranju, već u prvoj polovini 2013. godine počeće da poprima novi izgled.

Glavni projekat rekonstrukcije izradio je Saobraćajni institut CIP, a prema najavama gradskih vlasti, očekuje se da do kraja godine bude završena sva dokumentacija i izbran izvođač radova. Radovi će biti finansirani iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kako je ranije objavljeno u beogradskim medijima, procenjena vrednost radova je između 15 i 16 mil EUR.

Izmeštanje tramvajskih šina na sredinu ulice, kao što je slučaj i sa Bulevarom kralja Aleksandra, omogućiće bolji protok saobraćaja, kako tramvajskog tako i drumskog. Osim toga, obezbeđivanjem većeg broja parking-mesta, biće izbegnuto i nepropisno parkiranje, koje je sada "zaštitni znak" ove voždovačke ulice. Tako će se i pešaci, i vozači, rešiti glavobolje, ali i bezbednije učestvovati u saobraćaju.

- Projektom je predviđen i ulični parking, koji će biti rešen tako da se površina za pešake nalazi iza parkiranih vozila (posmatrano u odnosu na osovinu kolovoza), kako bi pešački tok bio u kontinuitetu. Planirano je oko stotinak parking mesta na trotoaru, a površina namenjena za parkiranje biće stubićima odvojena od od površine namenjene za kretanje pešaka – kaže za "eKapiju" Dragan Ivanović iz gradske Agencije za investicije.

U Ulici vojvode Stepe biće rekonstruisana i saobraćajna signalizacija, ulična rasveta, komunalna infrastruktura, a biće montirani i podzemni kontejneri. Takođe, stajališta če dobiti informacione table za najavu dolaska tramvaja, objašnjava naš sagovornik.

- Rekonstrukcija podrazumeva i izmeštanje elektroenergetskih instalacija (gasovod, toplovod, i TK kanalizacija i mreža), a biće i urađena i rekonstrukcija osvetljenja, semaforizacija raskrsnica, i sanacija javnih zelenih površina koje se nalaze u zoni radova.

Uređenje ove važne saobraćajnice, koje obuhvata potez od tramvajske okretnice na Banjici do kružnog toka Autokomanda (koji će i sam biti rekonstruisan), osim poboljšanja protočnosti vozila, smanjenja zagušenja i redova i povećanja bezbednosti, omogućiće i da javna komunalna preduzeća snize troškove održavanja komunalne infrastrukture. Nadalje, nova konstrukcija tramvajske pruge i nov sistem oslanjanja tramvaja, smanjiće buku i vibracije.

Semafori na Autokomandi

Na samom kružnom toku Autokomanda biće rekonstruisani tramvajski koloseci, tramvajska kontaktna mreža, uređeno odvodnjavanje tramvajske baštice kolovoza, kao i semaforizacija kružnog toka. Biće rekonstruisana i toplovodna i vodovodna mreža, najavili su za "eKapiju" u Agenciji za investicije.

- Rekonstrukcija Vojvode Stepe je samo jedan od projekata koji će se finansirati iz kredita EBRD vrednog 57 mil EUR, koji je uzet krajem prošle godine. U ovom trenutku EBRD priprema konsultanta za ovaj posao, jer bez toga ne možemo da raspišemo tender – izjavio je nedavno za Blic gradski menadžer Aleksandar Bijelić.

On je objasnio i da bi trebalo da tender bude raspisan u septembru, s tim što će EBRD odlučivati o broju izvođača. Tačan datum početka radova, koji se očekuje u prvoj polovini 2013, zavisi od konsultanata.

Osim Vojvode Stepe, iz kredita EBRD, finansiraće se i uređenje Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja. Tako bi, u budućnosti, ceo potez od kružnog toka na Slaviji, do tramvajske okretnice na Banjice, mogao biti preuređen. Kako je ranije pisao "Blic", ovaj potez će se raditi po fazama, tako da se po završetku jedne odmah prelazi na sledeću deonicu. Za razliku od Vojvode Stepe, za koju je projekat već završen, za ostale deonice očekuje se da projekti budu izrađeni uskoro.

Prema najavama gradskih vlasti, vrednost radova na Slaviji biće oko 5 mil EUR, a za Bulevar oslobođenja potrebno je oko 6 mil EUR. Tako je rekonstrukcija celog poteza (kružni tok Slavija-vrh Vojvode Stepe) vredna ukupno 25-26 mil EUR.

Bez zaustavljanja saobraćaja

Ono što sve beogradske vozače brine, imajući u vidu da će radovi u Ulici vojvode Stepe trajati oko godinu dana, jeste hoće li biti potpunog zaustavljanja saobraćaja. Razloga za strepnju nema – kako kažu u gradskim službama, rekonstrukcija će se odvijati pod saobaraćajem, jer bi u suprotnom jedan deo grada ostao potpuno odsečen.

- Izvođenje radova biće sprovedeno u skladu sa uslovima Sekretarijata za saobraćaj. Radovi u Ulici vojvode Stepe iziskuju promenu režima saobraćaja i radiće se po fazama, a ulica će biti podeljena na oko 8 poddeonica. U svakoj od faza izvođenja radova biće omogućeno funkcionisanje bočnih pravaca – kažu u Agenciji za investicije.

Upravo činjenica da neće biti potpune obustave saobraćaja, odredila je dužinu radova, jer kako kažu gradski zvaničnici, da nije toga, posao bi trajao znatno kraće.

Zbog toga se Voždovčani moraju naoružati strpljenjem – 12 meseci nije kratak period, a činjenica je da svi radovi u prestonici prouzrokuju gužve i zagušenja. Ipak, ne treba izgubiti iz vida da je to mala cena, za ono što ćemo dobiti kada projekt bude završen – brži tramvajski saobraćaj, pešake koji se ne provlače između nepropisno parkiranih automobila, neometanu vožnju Ulicom vojvode Stepe i Autkomandu bez gužvi.

Milica Stevuljević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.