NavMenu

"Clean earth capital" kupio zemljište niške kasarne "Bubanjski heroji" - Planirana izgradnja hotela, šoping mola, univerziteta i stambenih zgrada

Izvor: Južne vesti Četvrtak, 01.12.2011. 14:53
Komentari
Podeli

Američka kompanija "Clean earth capital" kupila je zemljište nekadašnje kasarne Bubanjski heroji u Nišu po početnoj ceni, za oko 1,5 mil EUR.

Prema najavi direktora i suvlasnika Filipa Harolda Beja, na površini od nešto više od 15 hektara planira se izgradnja hotela, šoping mola, univerziteta i stambenih zgrada, a izgradnja celog kompleksa trajaće između 8 i 10 godina.

- Univerzitet o kome govorim će se baviti primenjenim naukama, elektronikom, projektovanjem. Imaćemo apartmane za prodaju i za iznajmljivanje. Nećemo graditi luksuzne stanove u prvih 6 godina, fokus će biti na srednjoj klasi. U okviru kompleksa će svakako biti i stanova namenjenih iznajmljivanju studentima - rekao je Bej.

Bej je pojasnio da se pre svega misli na izgradnju stranog univerziteta i da su već u toku pregovori sa zainteresovanim institucijama. On je dodao da će oko 50% cele površine biti iskorišćeno za stanogradnju.

Za sada se ne zna precizno kada će otpočeti izgradnja, ali prema planovima investitora, u naredna 2 meseca trebalo bi da bude izrađen master-plan.

Kasarna "Bubanjski heroji" pripala je Gradu kao deo dogovora sa Vojskom Srbije o razmeni nepokretnosti, koji je postignut oktobra 2009. godine. Tim dogovorom predviđeno je da vojska gradu ustupi kasarnu, a zauzvrat dobije 32 novoizgrađena stana, kao i određeni broj stanova koji će tek biti izgrađeni na kompleksu te kasarne.

Na konkurs koji je Grad Niš raspisao za prodaju zemljišta nekadašnje kasarne pristigle su 2 ponude, ali je komisija u startu odbacila jednu jer "nije poslata na pravu adresu", niti je bila navedena katastarska parcela za koju se dostavlja ponuda.

Početna cena na konkursu bila je 1.014 dinara po m2, dok je "Clean erath capital" kupio po ceni od 1.020 dinara.

"Clean earth capital Serbia", preduzeće koje je formalno kupilo kasarnu, registrovano je u Nišu pre nepunih mesec dana, a u vlasništvu je "Clean erath capital" sa sedištem u Kaliforniji, SAD.

Kako je novinarima pojasnio Filip Harold Bej, reč je o "mešovitom američko-evropskom kapitalu".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.