NavMenu

Počinje da živi "Kuća na ravnom bregu" - "Terra Panonica" razvija kulturno-turistički kompleks u Mokrinu

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.04.2011. 12:28
Komentari
Podeli

Podmlađena i doterana porodična kuća sagrađena 1925. godine na nekadašnjem imanju porodice Novakov u Mokrinu od prošle godine domaćin je mladim umetnicima raznih profila koji borave u jedinstvenom kulturno-turističkom kompleksu "Terra Panonica".

Vojvođansko selo nadomak Kikinde tako je, osim po voćnim rakijama, neobičnim sirevima i gastronomskim sepcijalitetima, postalo poznato i po sajber arhitekturi, pozorišnim predstavama, koncertima, kampovima. Nesvakidašnji kompleks, koji se prostire na 3,5 hektara, kompletno će biti završen do 2013. godine.

- Neobičnim spajanjem savremenih materjala, kombinovanjem minimalističkih rešenja i duha ravnice turistička mapa Srbije postala je bogatija za jedanu novu, egzotičnu lokaciju - kaže za "eKapiju" direktor "Terra Panonice" Aleksandar Češljević.

Za atraktivnost arhitektonskih rešenja na imanju "Terra Panonice" krive su mlade arhitekte okupljene u neformalnoj grupi "Autori" iz Beograda koje su za projekat "Kuće na ravnom bregu" dobile nagradu za najbolje arhitektonsko delo za 2011. godinu. Na proteklom, 33 salonu arhitekture, Maja Trbović, Dušan Nenadović, Aleksandra Nikitin i Dijana Novaković prezentovali su svoju sajber kuću u Mokrinu, koja je deo budućeg kompleksa.

Češljević objašnjava da će se kompleks sastojati od pet objekata koji će činiti celinu. Postojeći objekti koji se nalaze na parceli su porodična kuća sagrađena 1925. godine i novi objekat, čija je izgradnja počela i završena u 2010. godini, a zapravo je reč o rekonstrukciji kuće iz 1870. godine. Na imanju su se do sada održavale pozorišne predstave, izložbe, koncerti, kampovi, a u budućnosti se planira i organizovanje seminara i kurseva za edukaciju mladih talenata, letnjih projekcija dokumentarnih filmova, a postoje svi uslovi i za kompanijski visoki turizam.

- Kada bude kompletno završen, kompleks "Terra Panonica" sadržaće adaptiranu staru kuću sa apartmanima za boravak (neto povrsine 568 m2), bazen i wellness (304 m2), showroom (40 m2), letnji kafe i prostor za zajednički boravak i druženje gostiju (70 m2) i objekat koji je prvi izgrađen sa kancelarijama firme "Terra Panonica", kreativnom radionicom i apartmanima za smeštaj učesnika radionice (230 m2) - objašnjava investitor i dodaje da je za završetak kompleksa potrebno oko 1,5 mil EUR.

Češćević dodaje da slični koncepti postoje u svetu, ali da je "Terra panonica" pokušala da napravi projekat koji će na širem planu biti interesantan i koji će, ne samo domaćim, već i inostranim gostima prezentovati autentičnu vojvođansku atmosferu.

Na pitanje kojim će se specifičnim proizvodima Mokrina pohvaliti domaćini kompleksa, naš sagovornik odgovara:

- Autentični proizvodi koje ćemo ponuditi su kvalitetne voćne rakije, pre svega rakija od dunje, zatim netipične i retke vrste sireva, tradicionalni kozmetički preparati i još neki proizvodi koji su sada u fazi istraživanja i pripreme - kaže Češljević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.