NavMenu

WEST 65- Jedan novi, veliki i tehnološko izuzetno atraktivan koncept rada i stanovanja u Beogradu

Izvor: AG Nekretnine Utorak, 15.03.2011. 10:46
Komentari
Podeli

Krajem juna 2010. godine najavljen je početak razvoja lokacije bloka 65 pod nazivom "WEST 65" kao višenamenskog kompleksa. To je prvi investicioni poduhvat u Beogradu posle dužeg vremena koji se po svom sadržaju, koncepciji i filozofiji potpuno izdvojio iz svakodnevnog domaćeg okruženja. Očekuje se da pozicioniranost ovog komleksa sa svojom faznom realizacijom, oplemeni sadašnje prostore na Novom Beogradu i da na tom potezu lokacija i kao samostalna celina, doprinese modernom razvoju kvaliteta života i poslovanja.

Najavljeni sadržaji kao vizija, uravnoteženi sa pretpostavljenim vrhunskim kvalitetom i sa sprovođenjem zacrtanih inovativnih tehnoloških rešenja, biće za sada jedinstven u Beogradu. Predviđen komfor i njegova racionalizacija troškova, uz maksimalnu bezbednost i profesionalno održavanje i upravljanje, predstavljaće neprevaziđen doprinos prepoznatljivosti u očekivanju postizanja modernog koncepta savremenog života.

Beograd je po analizi i istraživanju FDI magazina još 2006. godine proglašen za najperspektivniji glavni grad država Jugoistočne Evrope. Od 2000. godine do danas postoje tri vremenske celine razvoja grada. Do 2002. nije bilo značajnijeg interesovanja stranih investitora za ulaganje u razvoj nekretnina. Tek od kraja 2002. otvaranjem novog Merkatora i GTC House-a pa zatim prvih poslovnih zgrada na kompleksu Air Port City-ja i rekonstrukciji poslovnog centra Ušće, doprineli su da Beograd osvoji prestižno priznanje i do polovine 2008. traje uzlazna linija razvoja investicionih projekata.

Brojnijim dolaskom stranih investitora osetio se pozitivan pomak u podizanju kvaliteta poslovnog prostora, na tržištu su se realizovali komforniji stambeni projekti a pre tri godine realizovan je i prvi pravi šoping mol na Novom Beogradu. Sve zajedno do tada i sa sve većim brojem najava pokretanja razvoja novih projekata, ukazivalo je da će Beograd jako brzo uhvatiti priključak u odnosu na glavne gradove u regionu. Međutim od kraja druge polovine 2008. godine nastankom krize investicionog kapitala i njegove raspoloživosti i spremnosti za nova ulaganja prvenstveno u Americi a onda u ostalom delu sveta i Evropi, Srbija je drastično osetila prvenstveno kroz negativan trend investicione podrške domaćih banaka. Ranija pravila po kojima su banke podržavale razvoj investicija i razvoja nekretnina se potpuno promenio. A stepen znanja, umeća i hrabrosti na tržištu je na istom nivou kao i pre krize. Zbog svega toga najava početka razvoja projekta u bloku 65 pod nazivom „WEST 65" zavređuje posebnu pažnju jer ukazuje da se sitaucija u Srbiji, možda, polako ali sigurno menja.

Unikatan koncept u Beogradu

Kompleks bloka 65 je pozicioniran na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Novom Beogradu. Sama pozicija ugla ulice Omladinskih brigada i usvojene trase budućeg magistralnog prstena preporučuje se sama za sebe za prvoklasan razvoj nekretnina koje su po sadržaju višenamenske. Ta prvoklasnost se sadrži u kvalitetnom urbanističkom konceptu sa predviđenim sadržajima stanovanja, maloprodaje, poslovanja, apartmana i uslužnih delatnosti. Naravno, sve očekivane prednosti ovakvog koncepta biće dodatno podržane kroz upotrebu alternativnih i obnovljivih izvora energije zajedno sa optimalnim korišćenjem prirodnih postojećih resursa podzemnih voda u kombinaciji sa primenom ekoloških materijala u samom izvođenju.

U domenu stambenog dela kompleksa karakterisaće ga potpuna privatnost i komfor prostora koje u osnovi Novi Beograd od početka svog postojanja nije često nudio. Ovaj deo kompleksa spratnosti uz prizemlje od 4 do 6 nadzemnih etaža sa povučenim spratovima i ukupno 514 stanova, u rasponu od 36m2 do 288m2 ponudiće korisnicima optimalnu organizaciju prostora izvedenu u prvoklasnim uvoznim materijalima i pratećoj opremi. Karakterisaće ga individualan i ekonomičan sistem grejanja, centralni sistem hlađenja sa pojedinačnim merenjem potrošnje. Sve zajedno biće uokvireno u koncept "pametne kuće" sa fizičko-tehničkim obezbeđenjem i očekivanim video-nadzorom i kontrolom pristupa uz profesionalnu službu održavanja i upravljanja. U urbanističkom smislu između stambenih blokova i prostora definisanim za maloprodaju, biće ponuđena kombinacija atmosfere i prestiža karakterističnih za pešačke zone u centrima gradova.

U okviru protora predviđenog za maloprodaju i trgovinsko-uslužne delatnosti, on je prostorno pozicioniran u prizemljima stambenih objekata kao i u zasebnoj celini predviđenoj za izgradnju savremenog trgovinskog centra do ulice Omladinskih brigada. Širok spektar pažljivo odabranih sadržaja i namena, koncipiran je sa namerom da udovolji svim mogućim potrebama najzahtevnijih korisnika. U okviru pomenute pešačke zone, da bi ona postigla potpun efekat koji se sreće u centrima gradova, pozicionirani su svi sadržaji vezani za specijalizovane prodavnice robe široke potrošnje, prodajne prostore poznatih robnih marki sa ugostiteljskim i uslužnim objektima uz očekivani spa i wellness centar i prateće zabavne sadržaje.

U delu kompleksa u kome je predviđen razvoj poslovnih prostora i apartmana, na njegovom samom ćošku na uglu ulica Omladinskih brigada i trase unutrašnjeg magistralnog prstena, predviđena je izgradnja za sada najsavremenijeg i najvišeg objekta u Beogradu, vrlo specifične i prepoznatljive vizuelne konture. U sklopu kule, kao dve nezavisne organizacione celine, predviđen je poslovni prostor klase A i apartmani klasifikovani po standardima svetski priznatih hotelskih operatera. Inače kula će biti visoka 146m (biće najviši poslovni objekat u Beogradu) poseduje ukupno 37058m2 raspoređenih pored prizemlja i na 39 spratova. Površine etaža s obzirom na promenljivu geometriju osnove spratova, variraju od 900m2 do 1200m2 dok će poslovni apartmani imati od 80m2 do 200m2. Ova poslovna celina će ponuditi klijentima tačno 545 parking mesta.

Poslovni prostor i apartmane karakterisaće fleskibilna organizacija prostora obrađena da ujednačenog stepena kvaliteta i obima radova a spremna za završno opremanje i obradu po svim specifičnim zahtevima svakog korisnika ili kupca posebno. Uz očekivani strukturalni razvod instalacija, prvoklasne uvozne materijale i opremu, optimalan centralni sistem grejanja, ventilacije i hlađenja i centralnog sistema za detekciju požara i njegovo gašenje, ova celina posedovaće fizičko-tehničko obezbeđenje, video nadzor i kontrolu pristupa kao i profesionalnu službu održavanja i upravljanja.

Postignuta unikatnost

Pored svih gore navedenih prednosti i u domenu urbanizma i u domenu projektovanja i opremanja, ovaj poduhvat krasiće još jedna činjenica. To je podatak da će ovaj višenamenski kompleks u bloku 65 biti prvi projekat na Balkanu u kojem će se u saradnji sa kompanijom BEXEL, primenjivati najsavremenija kompjuterska tehnologija virtuelnog projektovanja i izgradnje (VDC) i to od idejnog rešenja od krajnje realizacije izvođenja. VDC tehnologija podrazumeva izradu detaljnog, virtuelnog 4D modela projekta, koji inženjerima pruža mogućnost da čitav kompleks objekata sagledaju kako u prostornom tako i u vremenskom smislu tj. tokom celog životnog ciklusa ovog kompleksa. Na osnovu ovih kompjuterskih modela moguće je formirati detaljan dinamički plan izgradnje, optimalno korišćenje mehanizacije i radne snage. Na taj način očekuje se postizanje visokog nivoa energetske efikasnosti objekta. Tako će se još u okviru preliminarnih kompjuterskih simulacija celokupnog procesa izgradnje i primenom brojnih optimizovanih metoda, garantovati visok kvalitet izgradnje zajedno sa temeljno analiziranim i usvojenim tj. zadatim i ugovorenim rokovima ugovorenim izvođenja.

Uz očekivanje da „WEST 65“ što pre krene u realizaciju, samim svojim pokretanjem podićiće se nivoi očekivanja na domaćem tržištu u bilo kom smislu i po bilo kom osnovu. Brojnost ovakvih i sličnih poduhvata zavisiće od postojećeg ambijneta u Srbiji ali bez njihovog pokretanja i postojanja, postojeći ambijnet se ne može promeniti. U toj filozofiji da li se menja ambijent pa se pokreću projekti ili se prvo pokrenu projekti koji menjaju ambijent, pokazaće početak i kraj realizacije projekta u bloku 65.

PSP Farman Holding & PFB (PSP-Farman Beograd)

PSP Farman Holding je internacionalna građevinska kompanija angažovana na razvoju, projektovanju, izgradnji i opremanju objekata. Ima razvijenu mrežu predstavništava i zavisnih kompanija koje su prisutne na tržištima Ruske Federacije, Belorusije, Ukrajine, Belgije, Italije i Republike Srbije. Kompanija je do sada realizovala više od milion kvadrata poslovnih, trgovinskih, stambenih, proizvodnih, uslužnih i sportsko-rekreativnih objekata i kompleksa. Ukupno je u celoj strukturi holdinga zaposleno preko 3000 specijalista i visokokvalifikovanih izvršilaca čije znanje i dugogodišnje iskustvo predstavljaju najbolju garanciju kvaliteta i postizanja predviđenog uspeha u realizaciji.

Razvoj projekta "WEST 65" kao podihvata, poveren je članici grupacije pod imenom PFB (PSP-Farman Beograd), lokalnoj članici grupacije.

Izvor :

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.