NavMenu

RETROSPEKTIVA 2010 - Investicije u oblasti SPORTA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2010. godini

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.02.2011. 12:56
Komentari
Podeli

"EKapija" investicioni tim je nedavno uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2010. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji SPORTA.

Dok se "Delije" nadaju da će portugalsko-britanski konzorcijum u prestonici napraviti "Zvezdani grad", već je izvesno da će Leskovčani pre njih dobiti velelepni sportsko-turistički kompleks, zahvaljujući arapskim investitorima, koji na Pašinoj česmi planiraju da dovode svoje sportiste na pripremu. Upravo su za ovaj projekat, koji spaja egzotiku, luksuz i tradiciju, naši čitaoci u 2010. bili najviše zainteresovani.

Čitaoce "eKapije" u prošloj godini je zanimalo i gde će širom Srbije moći da idu na plivanje. Valjevo i Kragujevac će dobiti prve zatvorene bazene, a stanovnici i gosti Novog Sada, Stare Pazove i Smedereva će uskoro u letnjim mesecima uživati u bazenskim sportovima.

S obzirom na to da objekti samo sportskog karaktera nisu ekonomski isplativi, investitori su ispravno prepoznali da bi trebalo da rade projekte koji su multifunkcionalni. Tako su u Lazarevcu najavili izgradnju sportsko-rekreativnog centra i hipodroma na prostoru nekadašnjeg površinskog kopa "Tamnava-istočno polje" u PD RB "Kolubara", u Valjevu sportska halu sa pratećim sadržajima, dok će u Užicu biti rekonstruisan stadion "24. septembar", upotpunjen dodatnim objektima.

Pašina česmaPašina česma

Sve je više ljubitelja belog sporta, novog srpskog brenda, pa su u skladu sa time na našoj listi dva projekta iz oblasti tenisa – Teniski savez Srbije je najavio početak izgradnje Nacionalnog teniskog centra u Novom Beogradu polovinom 2011, dok porodica Novaka Đokovića planira izgradnju teniskog kompleksa, takođe na Novom Beogradu (ili Dorćolu, videćemo …).

"Najbrži cirkus na svetu", ipak, neće doći u Srbiju, iako je u Staroj Pazovi najavljivana izgradnja staze za Formulu 1.

Dakle, prvorangirani projekat je turističko-sportski kompleks koji arapska kompanija "Emirates Power Contracting & General Maintenance" planira u naredne dve godina da izgradi na prostoru poznatog leskovačkog izletišta Pašina česma. Kako su nam rekli iz opštine Leskovac, to je prva investicija u Srbiji iz tog dela sveta, a u bogatim sadržajima će osim stranih sportista i turista, uživati i Leskovčani. Ekskluzivni hotel, sportski objekti i tereni, ekopark, veštačko jezero, zoološki vrt, ergela, samo su neki od sadržaja velelepnog kompleksa površine 86 ha u koji će biti uloženo oko 10 mil EUR. Ovaj hotelsko-sportsko-rekreativni centar, za čiji projekat i izgradnju je zadužena kompanija "Energosistem Čogurić", moći će dnevno da primi i do 1.000 posetilaca.

(Marakana)

Drugoplasirana investicija je novi stadion "Crvene zvezde" i "Zvezdani grad". Najvljeno je da je portugalsko-britanski konzorcijum "Sonae Sierra" spreman da uloži 250 mil EUR u izgradnju novog "Zvezdinog" stadiona i okolnih poslovno–stambenih objekata. Vrednost "Zvezdanog grada" biće oko 500 mil EUR i ako se ovaj projekat realizuje to će biti jedna od najvećih stranih investicija u Srbiji. U slučaju da dođe do realizacije ovog sportskog "posla veka", "Crvena zvezda" bi imala četvrti najskuplji stadion na Starom kontinentu. Novi stadion bio bi najmoderniji u Jugoistočnoj Evropi, imao bi kapacitet od 62.000 sedećih mesta, a oko stadiona bi bilo izgrađeno još oko 14.000 kvadrata poslovnog i čak 40.000 stambenog prostora.

Procena je da bi radovi na izgradnji novog stadionskog kompleksa trajali oko četiri godine, a za sve to vreme na "Marakani" bi se igrali mečevi pošto bi tribine bile renovirane i građene jedna po jedna.

Koliko je ova investicija izvesna, ostaje nam da vidimo u ovoj godini.

(Nacionalni tenski centar)

Treće mesto je zauzeo Nacionalni teniski centar na Novom Beogradu, koji bi trebalo da bude otvoren 2012. godine pored Hale sportova u Novom Beogradu.

Na placu od oko 2,7 hektara biće sagrađeno oko 13.000 kvadrata. Tu će se nalaziti teniska hala sa pet teniskih terena, a uz halu prostorije Teniskog saveza Srbije, zatim smeštaj sa 30 do 40 krevata za naše najbolje juniore, teretana, kongresni centar, kao i medicinski blok. Na ovoj lokaciji predviđeno je da se nalazi i deset otvorenih teniskih terena, šest sa šljakom i četiri sa tvrdom podlogom. Vrednost ovog teniskog centra je između 5 mil EUR i 7 mil EUR, a programsko rešenje je uradio "Energoprojekt" u saradnji sa Teniskim savezom Srbije.

Četvrtu poziciju zauzeli su bazeni na novosadskom Spensu u koje će biti uloženo 15 mil EUR. "Spens" će 2011. godine, kada slavi tri decenije od izgradnje, dobiti prvi bazen budućeg kompleksa koji će se prostirati na više od 35.000 m2. Prema usvojenom arhitektonskom rešenju, predviđena je izgradnja olimpijskog plivališta, bazena za skokove u vodu sa skakaonicom, sale za zagrevanje sportista, dečjih bazena i svih pratećih sadržaja. Upotrebom novih tehnologija i materijala očekuje se značajna ušteda energije, veća od 50% u poređenju sa postojećim bazenskim kompleksom, koji je izgrađen 1980. godine.

Bazenski kompleks na SpensuBazenski kompleks na Spensu

Na petom mestu je teniski kompleks "Novak i familija" koji bi trebalo da se nalazi iza naselja Dr Ivan Ribara u Novom Beogradu, na zemljištu od 3,8 hektara. Teniski kompleks bi trebalo da bude izgrađen na dva spojena placa od skoro 40.000 kvadratnih metara, a centar će posedovati i restoran, prodajni prostor, ali i spa centar. U okviru spa centra nalaziće se relaks i tursko kupatilo, pedikir, manikir, frizer, kozmetičar... Ovaj centar bi trebalo da bude dosta veći i sveukupno značajniji od centra koji je podignut na Dorćolu.

"Family sport" je za plac izdvojio nešto više od 11 mil EUR. Još nije poznat datum početka gradnje.

Na šestoj poziciji je investicija u prvi olimpijski bazen u Smederevu, koga sa nestrpljenjem očekivali stanovnici grada na Dunavu. Sedmo mesto na rang listi čitanosti zauzeo je takođe bazenski sportovi, odnosno izgradnja 7 malih i velikih bazena, koja je predviđena na prostoru između Nove i Stare Pazove.

Teniski kompleks "Novak i familija"Teniski kompleks "Novak i familija"

Na osmom mestu je sportsko-rekreativni centar i hipodrom, planiran na mestu nekadašnjeg površinskog kopa "Tamnava-istočno polje". Budući kompleks, površine 250 ha, će uz postojeće protočno jezero, strelište i dva fudbalska igrališta imati i hipodrom i motodrom.

Devetu poziciju zauzima izgradnja piste za Formulu 1. Međutim, kako stvari sada stoje, Beograd će krajem ove godine dobiti modernu stazu za auto-trke dugačku od pet do šest kilometara koja neće biti predviđena za trke Formule 1. Ali, nije isključena mogućnost da Beograd u doglednoj budućnosti dobije stazu za "najveći cirkus na svetu".

Deseto mesto po čitanosti je pripalo priči o rekonstrukciji užičkog stadiona "24. septembar". U okviru stadiona biće otvoren restoran, teretana, atletski klub, a planirana je i izgradnja velikog parkirališta između stadiona i magistrale prema Zlatiboru.

Veliko interesovanje čitalaca izazvala je investicija u zatvoreni bazen u Kragujevcu, ternažnu hala za KK Partizan, kao i izgradnja sportske hale u Valjevu i Vaterpolo centra u Petnici.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SPORTA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TRGOVINSKIH CENTARA, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, kao i STAMBENOG I POSLOVNOG PROSTORA i ZDRAVSTVA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.