NavMenu

RETROSPEKTIVA 2010 - Investicije u oblasti TRGOVINSKIH CENTARA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2010. godini

Izvor: eKapija Utorak, 01.02.2011. 09:43
Komentari
Podeli

EKapija investicioni tim je nedavno uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2010. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji TRGOVINSKIH CENTARA.

Za razliku od prošle godine, kada su u začelju liste bili grandiozni projekti, mini šoping gradovi i skupi svetski brendovi, u 2010. godini u centar pažnje dospeli su "skrominiji" projekti, veletržnice, manji trgovinski centri, odnosno mesta za "svačiji džep", kao i širenje veikih trgovinskih lanaca van Beograda i Novog Sada.

Čitaoce "eKapije" ovog puta je više zanimalo gde će ići u nabavku, kada će se otvoriti prvi veliki autlet i retail parkovi.

Dosta čitanih priča su, na žalost, i dalje samo najave planiranih investicija, a višegodišnje kolebanje švedske "Ikee", izgleda da je još aktuelno.

Osim nezaobilaznog ulaganja u Beograd, investitori su svojim projektima oživeli i unutrašnjost Srbije što je obradovalo mnoge Kragujevčane, Subotičane, Šapčane, Užičane, Pančevce, stanovnike Inđije…

TC "Zmaj"TC "Zmaj"

Prvoranigirana investicija je kineski trgovinski centar "Zmaj", koji, prema rečima investitora, u region donosi novi koncept veletrgovine. Posle prve faze vredne 15 mil EUR, centar je početkom oktobra prošle godine zvanično počeo rad na novih 25.000 m2.

U kompleks površine 5,5 ha, koji je smešten na ukrštanju autoputeva Beograd-Novi Sad i Beograd-Niš, kompanija "Diplon" uložila je 25 mil EUR. Kineski centar će zapošljavati 500 radnika, a imaće 250-300 veleprodajnih jedinica. Novi koncept veletrgovine zasnovan na ideji "sve na jednom mestu" omogućava izlaganje robe, prodaju na licu mesta ili porudžbinom, skladištenje. Takođe, zakupci iz iste branše izlaganjem na jednom mestu generišu razvoj trgovine, pre svega, iz oblasti tekstila, odeće, obuće, stvari za kuću, igračaka, nameštaja.

Kinezi dolaze.

"Metro""Metro"

Drugoplasirani projekat je, zapravo, zbir više investicija kompanije "Metro" u Srbiji, koja je od 2005. godine u šest distributivnih centara uložila čak 120 mil EUR i zaposlila oko 1.450 ljudi. Poslednji je otvoren krajem oktobra 2010. u Subotici, a najveći centar, vredan 21 mil EUR, biće sagrađen u Beogradu. Među kratkoroičnim planovima je i otvaranje novih "Metro po meri" veleprodajnih objekata širom Srbije, po ugledu na trgovinu koja je prva otvorena u Šapcu, a zatim u Užicu.

"Mr. Bricolage""Mr. Bricolage"

Na trećem mestu se našao francuski lanac "Mr. Bricolage", koji je posle otvaranja objekta u Nišu, i stanovnicima severa Srbije ponudio program po principu "uradi sam". Centar u Novom Sadu otvoren je u junu 2010. godine, a Mr. Bricolage" osim bogatog asortimana proizvoda za uređenje doma i bašte, klijentima nudi i novi koncept i poslovnu filozofiju koja se bazira na ponudi različitih proizvoda i ideja za popravku, uređenje i dekoraciju.

Kompanija "Briko Spec", koji posluje u okviru francusko-bugarskog "Doverie Brico", najavila je da će "Mr.Bricolage" u narednom periodu otvoriti još tri hipermarketa u Srbiji, a prvi će najverovatnije biti u Beogradu. Kako je ranije najavljivano, za te i hipermarket u Novom Sadu planirano je ulaganje od oko 40 mil EUR.

TC "Point"TC "Point"
("Brand Outlet Beograd")

Četvrtu poziciju zauzela je austrijska kompanija "Eyemaxx" koja je najavila da će izgradnja "Brand Outlet Beograd" centra u Novim Banovcima početi na leto 2010. godine, dok je otvaranje predviđeno za jesen 2011. Taj trgovinski centar, smešten na prvom isključenju sa autoputa Beograd-Novi Sad, prostiraće se na više od 20.000 kvadrata, od kojih će u prvoj fazi biti izgrađeno 15.500, sa oko 90 prodavnica i 2.000 parking mesta.

Peto mesto pripalo je prvom outlet centru u Srbiji, gde će na 30.000 m2 biti smešteno 125 lokala sa svetskim i domaćim modnim brendovima, otvoriće vrata kupcima na jesen 2011. godine. Kompleks u Inđiji, u koji će kompanije "Fashion House" i "Black Oak" investirati 100 mil EUR, sadržaće i poslovni centar, hotel, zabavni park i objekte velikih svetskih trgovinskih lanaca široke potrošnje.

Kupci u "Fashion House Outlet Centru" Inđija moći će da nađu robu na sniženju od 30 do 70%, a posetiocima će na raspolaganju biti i mnogobrojni kafići i restorani, dečje igralište i više od 2.000 parking mesta.

TC "Point"TC "Point"

Posle najave dolaska svetskih brendova, pažnju čitalaca privuklo je otvaranje tržnog centra u Kaluđerici, prvog mesta za zabavu i kupovinu u tom beogradskom naselju, koje je danas po broju stanovnika veće od 95% srpskih opština. Sedma pozicija na rang listi čitanosti pripala je ranije najavljivanom projektu šoping centra "Plaza", koga sa nestrpljenjem očekuju svi Kragujevčani.

Na osmom mestu je "TC Trošarina", nažalost, i dalje na nivou veoma interesantnog projekta, čija realizacija je već trebalo da počne. Deveta pozicija je prvi "Retail Park Pančevo", oaza za šoping i zabavu, otvorena u aprilu 2010. godine.

Na desetom mestu je dalja ekspanzija i dolazak novosadskog "Univerexporta" u Beograd, odnosno otvaranje prvog 011 supermarketa. Na jedanaestoj poziciji je priča o "Ikei", investicija koju je ekapija još prošle godine nazvala "čekajući Godoa".

Veliko interesovanje čitalaca izazvala je priča o beogradskoj veletržnici, čija bi izgradnja trebalo da počne u martu 2011, na prostoru Kvantaške pijace. Među najčitanijim investicijama je i promena vlasničke structure u trgovinskom centru Hiper Cort, koji je krajem godine preuzeo lanac lanac "DIS komerc" i poslovanje iz centralne Srbije proširio na prestonicu.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TRGOVINSKIH CENTARA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, kao i STAMBENOG I POSLOVNOG PROSTORA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.