NavMenu

Širine II u Petrovaradinu potencijalni prostor za 4.000 stanovnika - Planira se gradnja vrtića i škole

Izvor: eKapija Utorak, 22.11.2022. 11:41
Komentari
Podeli
Žutim - porodično stanovanje, oivičeno ljubičastim - stanovanje sa poslovanjem, plavo - predškolska ustanova, plavo-belo osnovna škola, crvenim - opštegradski centar, zeleno-belo turističko-sportsko-rekreativne površine (Foto: Print screen / PDR / JP Urbanizam Novi Sad)Žutim - porodično stanovanje, oivičeno ljubičastim - stanovanje sa poslovanjem, plavo - predškolska ustanova, plavo-belo osnovna škola, crvenim - opštegradski centar, zeleno-belo turističko-sportsko-rekreativne površine
Širine II u Petrovaradinu predmet su plana detaljne regulacije kojim se razmatra konceptualni okvir prostornog razvoja.

Područje je površine oko 85 ha i deo je Alibegovca. Kako je navedeno, izuzetno je atraktivno područje sa izvanrednim položajem i prirodnim vrednostima. Ovo i neposredna blizina grada doprineli su da se pored vinogradasrkih i vikend kuća grade i objekti porodičnog stanovanja i poslovanja, pre nego što je prostor planski ovome namenjen. Od usvajanja Plana detaljne regulacije Širine II intenzivna gradnja je nastavljena.

Neizgrađeni delovi prostora u najvećoj meri se i dalje koriste kao voćnjaci, vinogradi i njive.

Prema koceptu razvoja, osnovna namena prostora je porodično stanovanje spratnosti do P+1+Pk uz koje će se planirati i ostali sadržaji - opštegradski centar, poslovanje, turizam, sport, rekreacija, osnovna škola, predškolska ustanova.

Na ovom prostoru potencijalno može da stanuje 4.000 ljudi.

Predškolska ustanova spratnosti do P+1+Pk planiraće se za kapacitet oko 130 dece, a osnovna škola, spratnosti do P+2 sa kapacitetom od 300 do 400 dece u jednoj smeni.

Neposredno uz ove komplekse planiraće se opštegradski centar, spratnosti do P+2.

Kompleks stanovanja sa poslovanjem planiraće se u severnom delu, a turističko-sportsko-rekreativne površine u južnom delu.

Sve prostorne celine organizovane su oko dve glavne saobraćajnice - ulica Mira i Breza. Planiraće se trotoari i biciklističke staze.

Obrađivač Plana je JP Urbanizam iz Novog Sada.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.