NavMenu

Popusti do 99% za legalizaciju kuća i stanova - Izmene Zakona o planiranju i izgradnji u februaru pred Skuštinom Srbije

Izvor: Beta Sreda, 19.01.2011. 16:07
Komentari
Podeli

Ministar prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da su izmenama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeni popusti do 99% za legalizaciju stambenih objekata, plaćanje na rate do 20 godina i jednostavnije prikupljanje dokumentacije.

On je na konferenciji za novinare kazao da će četvoročlana porodica koja ima kuću od 100 kvadrata, koja se nalazi u drugoj zoni, a koja ispunjava socijalne uslove, ostvariti pravo na popust od 99%. Za narednih 100 kvadrata, ostvarit će pravo na popust od 60%.

Tako će za legalizaciju kuće ili stana od 100 kvadrata četvoročlana porodica plaćati po 487 dinara mesečno u prve četiri godine, a narednih 16 godina po 13 dinara. Za kuću od 200 kvadrata će plaćati za prve četiri godine mesečnu ratu od 1.135 dinara a u ostalih 16 godina po 325 dinara.

Da bi ostvarila popust od 99%, četvoročlana porodica, prema predloženim izmenama zakona, mora da ispuni socijalne uslove, odnosno moraju da dokažu da su bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje, da su najmanje dve godine imali boravište na adresi na kojoj se objekat nalazi i da nemaju drugu nepokretnost na teritori te opštine.

U slučaju da ne ispunjavaju socijalne uslove, umenjenje za legalizaciju im je 60%.

Predložene izmene zakona predviđaju da građani sa lokalnim samoupravama potpišu ugovor na osnovu kojeg će lokalna samouprava prikupljati za njih potrebna dokumenta za početak legalizacije.

Građani neće morati da plaćaju ni inicijalne troškove, koji su iznosili najmanje oko 30.000 dinara.

- Da bi se ostavarili popusti građani sa lokalnim samoupravama moraju potpisati ugovor o legalizaciji ili ugovor o nabavljanju dokumentacije do 30. juna 2012. godine. Ukoliko odluče da legalizaciju plate u gotovini, lokalna samouprava im može odobriti dodatan popust - objasnio je Dulić.

Dulić je kazao da bi izmene Zakona trebalo da budu usvojene u Skupštini Srbije u februaru i da će se popusti primenjivati za oko 780.000 bespravno izgrađenih objekata za koje su zahtevi za legalizaciju podneti do marta 2010. godine.

Ministar je objasnio da postupkom legalizacije neće biti obuhvaćeni oni objekti za koje u tom roku nije podnet zahtev za legalizaciju kao i da građanima koji su ranijih godina platili legalizaciju novac neće biti vraćen.

On je kazao i da je od marta do kraja prošle godine mali broj građana koji su podneli zahtev platio legalizaciju, ali da se uglavnom radilo o poslovnim objektima koji nisu tretirani predloženim izmenama zakona.

Prema njegovim rečima, država je istrajna da se završi proces legalizacije, a pupusti su maksimalni.

- Niko u Srbiji ne može reći da nema novca da plati legalizaciju zato što je mesečna rata manja od cene jednog boksa cigareta ili plaćanja kablovske televizije - rekao je Dulić.

Dulić je kazao i da se država odlučila na velike popuste kako bi konačno rešila urbanistički haos i zato što dosadašnja zakonska rešenja nisu dala rezultate.

On je kazao da je država odgovorna jer nije sprečila nelegalnu gradnju i zasto što nije na vreme donosila urbanističku dokumentaciju ali i građani koji su gradili nelegalno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.