NavMenu

U Knjaževcu u planu razvoj banjskog turizma, sporta i rekreacije - Velnes centar, akva park, izgradnja smeštajnih kapaciteta...

Izvor: eKapija Petak, 19.08.2022. 13:05
Komentari
Podeli
(Foto: gurinaleksandr/shutterstock.com)
Izmene i dopune PDR-a sportsko-rekreacionog i zdravstveno-rehabilitacionog centra Banjica nalaze se na javnom uvidu. Kako je naznačeno u dokumentaciji, prostor predviđen za izmenu i dopunu PDR-a je vrlo značajan za razvoj opštine Knjaževac u pogledu razvoja banjskog turizma, sporta i rekreacije.

Termalna voda je polazište i za razvoj sportsko-rekreativnog turizma oko postojećeg bazena Banjica. Izgradnjom predviđenih sadržaja, omogućilo bi se profesionalnim sportistima korišćenje bazena u svrhu sportskih priprema i takmičarskih disciplina, a rekreativcima što raznovrsnija ponuda za odmor i rekreaciju.

Površina u okviru granice plana je podeljena na dve glavne celine u okviru kojih postoje podceline.


Termalno izvorište Banjica

Prvu celinu čine zdravstveno-turistički sadržaji koji su skoncentrisani oko termalnog izvorišta Banjica. U okviru ove celine predviđen je rehabilitacioni centar sa svim pratećim sadržajima za ovakvu vrstu objekata (deo za specijalističke preglede, deo za hidro-terapiju i slično), smeštajni kapaciteti po mogućstvu povezani toplom vezom sa rehabilitacionim centrom.

U okviru ove celine potrebno je predvideti sportsko-rekreativne terene, velnes centar sa svim pratećim sadržajima, ugostiteljske objekte, zelene parkovske površine, kao i posebno rezervisane površine sa različitim namenama smeštajni kapaciteti, sportski tereni, zelene površine i sl.).

Ova celina je zaokružena regulisanim koritom reke, pešačkom stazom, kao i novoprojektovanim ulicama i parking-prostorima.

Na levoj strani obale predviđena je mogućnost izgradnje ugostiteljskog objekta sa vodenim ili parkovskim okruženjem.

Postojeće brdo u ovom delu prostora može da se iskoristi za šetne i rekreativne staze kao i za sportsku disciplinu-slobodno penjanje. Iznad saobraćajnice Knjaževac Podvis, na uzdignutom proplanku, moguća je izgradnja motela sa smeštajnim kapacitetima ukoliko se ukaže potreba za tim.

Pored izgradnje novoprojektovanih sadržaja treba uraditi rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata i sa novoprojektovanim objektima zaokružiti ovu celinu.


Otvoreni bazen Banjica

Druga celina se nalazi u okruženju postojećeg otvorenog bazena Banjica. Tu se predviđa izgradnja sportskog centra (akva-parka) koji će sadržati, pored postojećeg olimpijskog bazena Banjica još i otvorene bazene sa različitim atrakcijama (dečji bazen sa dečjim atrakcijama, bazeni za neplivače povezani sa vodenim toboganima, tunelima i sličnom opremom za razonodu i zabavu na vodi), zatvoreni bazen sa neophodnim prostorijama za korisnike bazena (garderobe, sanitarni čvor, tuševi, trim-sala, sauna sa pratećim prostorijama, tursko kupatilo, sala za aerobik, prostor za masažu, đakuzi i slični sadržaji) i delom za isplivavanje na otvorenom.

Ova celina će sadržati i garderobe smeštene kod ulaza u akva-park, svlačionice za sportske ekipe, objekte ugostiteljskog karaktera (restoran, kafe-bar, brza hrana, prodaja sladoleda, novina, suvenira i slično), mesto za sunčanje opremljeno ležaljkama i suncobranima, mokri čvor sa toaletima i tuševima i slični sadržaji koji će upotpuniti rad sportskog centra.

Da bi centar što bolje funkcionisao treba predvideti smeštajne kapacitete za sportiste koji će, po mogućstvu, biti povezani toplom vezom sa sportskim objektima. Novoprojektovani sadržaji će sa postojećim sadržajima činiti jedinstvenu celinu.

Na levoj obali Svrljiškog Timoka treba predvideti lokaciju auto-kamp i izgradnju sportskih terena. Leva i desna strana će biti povezana novoprojektovanim mostom i time će se zaokružiti sportsko-rekreativni centar Banjica.

Duž regulisanog korita reke, posle izgradnje brane, stvoriće se uslovi za formiranje terena za sportski ribolov između novoprojektovanog mosta i postojećeg mosta koji se nalazi u prvoj celini.

Pored ovog sadržaja treba predvideti i sledeće prateće sadržaje:

- turistički informativni centar;
- medicinsku pomoć;
- vatrogasnu službu;
- autobusko stajalište;
- parking-prostor za individualna motorna vozila, taksi-službu i autobuse.

Na desnoj strani prilaznog puta sportskom kompleksu, treba predvideti jedan turističko-ugostiteljski objekat sa većim brojem soba i apartmana za smeštaj posetilaca i pratećim sadržajima kao i manji broj apartmanskih vila sa istom namenom.

Na levoj strani lokalnog puta Knjaževac-Podvis predviđeni su takođe smeštajni kapaciteti.

U produžetku ovog prostora, prema Rgoštu predviđeno je lociranje energetskog bloka.

Komunikacija unutar kompleksa je predviđena pešačkim slobodnim površinama koje mogu biti popločane ili zatravnjene, dok je kolski saobraćaj predviđen kao servisni koji će opsluživati objekte i sportske terene.

Pored državnog puta IB -broj 35 Niš - Zaječar, u jednom delu prostora, data je mogućnost za izgradnju objekata namenjenih ugostiteljstvu, proizvodnom zanatstvu manjeg obima koje ne zagađuje životnu sredinu, skladišta, magacina i sl.

Vrlo važan deo za što bolje funkcionisnje ove celine je i pešačko-biciklistička staza koja će povezivati grad sa sportsko-rekreativnim centrom. Pešačko-biciklistička staza će uglavnom pratiti nožicu nasipa regulisanog korita Svrljiškog Timoka sa manjim odstupanjem na delovima gde to neće biti moguće. Preko reke Svrljiški Timok predviđena je manja ustava neposredno ispod sportsko-rekreativnog kompleksa, koja će povećati površinu vodenog ogledala i time poboljšati vizuelni ambijent kompleksa.

Da bi ceo kompleks vizuelno što bolje izgledao, potrebno je predvideti što više uređenih zelenih površina koje će imati estetsku i zaštitnu ulogu.


Lekovita voda

Lekoviti izvori Rgoške banje bili su poznati ljudima od najstarijih vremena. Oni su se koristili još u praistorijskom periodu, od sredine V veka pre nove ere do početka nove ere. Postoje pisani podaci po kojima je i u rimskom dobu postojala banja u kojoj je korišćena lekovita voda izvora Banjica kao i u vreme turske vladavine, o čemu svedoče dosta dobro očuvana turska kupatila iz tog perioda a koja se nalaze u neposrednoj blizini izvora Banjica.

Analiza termalne vode Rgoške banje daje povod za razmišljanje o mnogobrojnim lekovitim svojstvima. Voda je temperature 27,2 stepeni što se svrstava u grupu hipotermalnih voda sa neutralnom reakcijom. Pripada grupi slabo mineralizovanih, oligo-mineralnih voda. Hemijski sastav vode karakteriše kalcijum, magnezijum i hidro-karbonat kao i prisustvo vodonik-sulfida.

Ova mineralna voda pripada lekovitim vodama i može se koristiti kao pomoćno lekovito sredstvo u lečenju bolesti
lokomotornog aparata (zapaljenjski reumatizam, degenerativni zglobni i vanzglobni reumatizam, stanje posle trauma, stanje posle skidanja gipsa nakon preloma kostiju i posle hiruških intervencija na koštano-zglobnom sistemu), neuroloških oboljenja, kožnih bolesti (psorijaza, hronični ekcem i sl.).

Realizacijom izmene i dopune PDR-a došlo bi do razvoja zdravstvenog i banjskog turizma, a samim tim i do razvoja cele opštine.

Izmene i dopune PDR-a pripremilo je Preduzeće za razvoj, urbanizam i izgradnju Opštine Knjaževac.

Pogledajte info-mapu posvećenu akva parkovima OVDE.

A.K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.