NavMenu

Uskoro nov način dolaska do stana - Šta će doneti izmene Zakona o finansijskom lizingu?

Izvor: Beta Ponedeljak, 13.12.2010. 12:46
Komentari
Podeli

Izmenama Zakona o finansijskom lizingu uvode se, pored ostalog, lizing nepokretnosti i fleksibilnije ugovaranje lizinga, izjavio je danas državni sekretar ministarstva finansija Slobodan Ilić.

Ciljevi izmena i dopuna su veća pravna sigurnost, otklanjanje problema u poslovanju finansijskog lizinga, pružanje adekvatnije zaštite, razvoj tržišta lizinga i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, naveo je Ilić.

Nacrtom se predlaže proširenje predmeta lizinga na nekretnine i ukida minimalni rok od dve godine na koji mora da glasi ugovor o lizingu.

Ilić je na konferenciji za štampu posvećanoj predloženim izmenama kazao da su te dve promene bile naznačene kao neophodne i u izveštaju o sprovođenju Sveobuhvatne reforme propisa (SRP).

Takođe je predloženo povećanje minimalnog osnovnog kapitala lizing kompanije na 500.000 EUR sa 100.000 EUR sada.

Najmanji osnivački kapital za kompanije koje se bave lizingom pokretnosti bio bi 500.000 EUR dok bi za one koji se bave lizingom nepokretnosti minimum bio 5 mil EUR.

Kako je u obrazloženju predloženih izmena navelo ministarstvo, povećanje minimalnog osnovnog kapitala neće dodatno opteretiti postojeće lizing kompanije jer sve imaju daleko veći kapital od minimalno zahtevanog.

Navodi se da je ukupan kapital 17 lizinig kompanija u prvoj polovini godine bio oko 90 mil EUR, dok će predloženim povećanjem minimalni zahtevani kapital biti 8,5 miliona.

Ilić je podsetio da je Zakon o finansijskom lizingu donet 2003. godine dok njegove izmene datiraju iz 2005.

On je kazao da je, iako u evropskoj regulativi nije praksa da postoje posebni propisi o finansijskom lizingu, zakon donet zbog veće pravne sigurnosti, s obzirom da je zemlja u tranziciji.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskom lizingu treba da se nađe na Vladi do kraja godine a u Skupštini u prvom kvartalu 2011. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.