NavMenu

Na javnom uvidu prostorni plan područja posebne namene za Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.04.2022. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Mirko Radonjić)
Beograd bi trebalo da dobije Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin, za šta je na javnom uvidu prostorni plan područja posebne namene.

Lokacija budućeg Srpsko-kineskog industrijskog parka nalazi se u severozapadnom delu Beograda na levoj obali Dunava, na teritoriji opštine Palilula. Kompleks je u neposrednoj blizini mosta Zemun-Borča (Pupinov most), sa severne strane postojeće obilaznice. Značajan deo ovog zemljišta nalazi se u okviru gazdinstva PKB Beograd korporacije.

Projekat predviđa izgradnju različitih komplementarnih sadržaja kao što su: industrijski kompleksi, komercijalne
delatnosti, delatnosti visokih tehnologija, logistički centri i sl.

Cilj je da se izgradnjom jednog ovakvog kompleksa podstakne prozvodnja, razvoj visokih tehnologija kao i trgovinska razmena i formira regionalni trgovinski i industrijski centar.

Prostiraće se na 320,7 ha.

Park će imati tri zone - Internacionalni komercijalni centar, Industrijski park i High-Tech park.

Organizacijom unutar kompleksa SКIP predviđeno je da Internacionalni komercijalni centar bude smešten na jugoistoku kompleksa, High-Tech park biće smešten u centralnom delu, dok će Industrijski sadržaji biti organizovan na svim preostalim površinama.

Industrijski park (Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj)Industrijski park


Internacionalni komercijalni centar

Smešten na jugoistoku kompleksa predviđen je da bude multi funkcionalan kompleks u okviru koga će se naći berza za razmenu robe, logistički i skladišni centri, restorani i šoping centar, maloprodajne prodavnice itd. Internacionalni komercijalni centar pokriva 12,1 ha zemljišta za izgradnju.

Industrijski park

Industrijski park zauzima najveću površinu kompleksa. Ova namena ravnomerno je raspoređena duž glavne ose saobraćajnice jug-sever čime ostvaruje dobru vezu sa svim delovima kompleksa. U okviru istih predviđena je izgradnja industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora za zaposlene (apartmana za zaposlene), drugih pratećih sadržaja kao i zgrada za upravljanje Parkom koji je koncipiran da bude uređen interno.

Planirana industrijska postrojenja će biti iz oblasti: proizvonje prehrambenih, proizvoda, proizvodnje tekstila i odevnih predmeta, proizvodnje predmeta od kože, proizvodnje materijala za izgradnju kuća (drvenih panela, furnira, podnih obloga, sanitarija, elektroopreme i sl.), formiranje i kompletiranje kućnih aparata, kao i elektronskih uređaja (mobilnih telefona, muzičkih uređaja i sl.), proizvodnje hemijskih i farmaceutskih proizvoda, procesima formulacije i konfekcioniranja, izrade komponenti za automobile (rezervnih delova, elektro opreme, baterija i sl.) i izrada opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.


High-Tech park (Park visokih tehnologija)

Smešten je u centralnom delu kompleksa. U okviru njega je predviđena izgradnja poslovnih zgrada namenjenih za razvoj visokih tehnologija, poslovnih-administrativnih prostora, kao i pratećih sadržaja - restorana i maloprodajnih objekata, itd. High-Tech park pokrivaće površinu od 18,49 hektara.

Ljubičastim - privredne delatnosti, crvenim - komercijalne, tamno zeleno - parkovsko zečenilo, svetlo zeleno - zaštitno zelenilo (Foto: Print screen / Prostorni plan / CEP)Ljubičastim - privredne delatnosti, crvenim - komercijalne, tamno zeleno - parkovsko zečenilo, svetlo zeleno - zaštitno zelenilo

Parkovi Prostornog plana nalaze se na dva mesta, u centralnom delu plana kao klasičan park i u uz fabriku vode kao park u funkciji zaštite lokalnog vodoizvorišta.

Realizacija Srpsko-kineskog industrijskog parka odvijaće se u tri faze.

Izgradnja u prvoj fazi predstavlja takozvanu fazu inicijacije projekta, izgradnja u drugoj fazi predstavlja fazu širenja i treća faza izgradnje predstavlja fazu daljeg razvoja Industrijskog parka.

S obzirom na to da se radi o projektu velikih razmera očekivano je da će relizacija Srpsko- kineskog idustrijskog parka trajati dugo. Prema planovima, predviđeno je da će se izgradnja celokupnog parka završiti u roku od 19 godina.

Naručilac je Кabinet Ministra za inovacije i tehnološki razvoj, nosilac izrade plana Ministarstarstvo građevinarstva,
saobraćaja i infrastrukture, a obrađivač Centar za planiranje urbanog razvoja CEP.

A.K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.