NavMenu

Repriza doseljavanja "belih"? - Visokoobrazovani kadar i dobrostojeće familije iz Rusije traže stanove po Beogradu i vile po okolini Novog Sada

Izvor: eKapija Petak, 01.04.2022. 11:11
Komentari
Podeli
Beograd (Foto: Google Maps/screenshot)Beograd
Od početka sukoba u Ukrajini po Srbiji se priča da Rusi (opet) dolaze i kupuju nekretnine širom naše zemlje. Mnogi to porede sa velikim talasom naseljavanja belih Rusa posle Oktobarske revolucije. I sada nam, kažu upućeni, iz Rusije stiže visokoobrazovani kadar, uglavnom iz IT industrije, farmacije, medicine...

Reč je o ljudima koji zbog sukoba u Ukrajini i sankcija koje su nametnute Rusiji ne mogu da rade u domovini, pa u Srbiji kao jednoj od retkih "prijateljskih zemalja" u Evropi traže bolje uslove za rad, bilo da je reč o pojedincima, ili pak o preseljenju celih kancelarija velikih internacionalnih firmi.

Prema iskustvu Nedeljka Malinovića iz beogradske agencije za nekretnine Legat, Rusi su zaista klijenti broj 1 u poslednje vreme, naročito otkad je počela ukrajinska kriza, a ima i ponešto Ukrajinaca.

- Uglavnom je reč o ljudima iz sektora IT-a koji ne mogu da rade u Rusiji pa ovde iznajmljuju prostore, jer u EU nisu dobrodošli. Uzmu po dvoje, troje stan i jednu sobu pretvore u kancelariju, a u ostalim prostorijama žive. Takođe imamo među klijentima i ponekog Ukrajinca, a većinom su to izbeglice koje rentiraju nešto skromno, mada ima i dobrostojećih među njima – navodi Malinović za eKapiju.

On kaže da Rusi u principu imaju novca i znaju da bi taj novac jedino mogao da opstane u nekretninama u nekoj od "prijateljskih zemalja". Ali navodi i da situacija nije baš kao ranije u Crnoj Gori:

- Rusi se i ne žure baš da kupe nekretninu ovde, više gledaju ili samo iznajmljuju. Taksisti ih često voze na sastanke sa agentima nekretnina, pa odatle fama da je neka "navala" Rusa na srpske nekretnine. Razlog za oklevanje je svakako u prvom redu to što ne znaju dokle će trajati sukob, a naravno da žele da se vrate kući, a drugo, ni oni ne mogu da veruju kolike su sad kod nas cene, a većinom traže stanove u centru jer im je potreban dobar internet i da budu u gradu, pa periferija ne dolazi u obzir. A u Beogradu sada ne možete kupiti stan ispod 100.000 EUR, i to manji, dok dvosobnog nema ispod 200.000 EUR. To ni za srednju klasu Rusa nije malo – kaže nam Malinović i ističe da nije istina ni da Rusi kupuju luksuzne vile sa bazenima po Dedinju kao što se priča i piše.

- Imam u svom portfoliju dosta takvih nekretnina i znao bih da je tako, a niko od kolega me nije zvao do sada tim povodom – dodaje.

Na pitanje može li naše tržište nekretnina uopšte da apsorbuje nekakvu "navalu na nekretnine", Malinović kaže – "teško".

- Kod nas nema dovoljno nekretnina, sitno se gradi, sve su to neke zgradice od po 20-ak stanova. Ne možemo ni domaćim kupcima da izađemo u susret. Ranije sam mogao jednom kupcu da pokažem sedam stanova, a sad mu jedva jedan nađem. Zato nam i jesu cene prenaduvane, jer nema nekretnina, i vrlo teško bismo mi mogli da zadovoljimo neke masovnije ruske apetite u tom pogledu, osim ako bi krenula neka veća izgradnja, što je u sadašnjim uslovima krize malo verovatno – navodi naš sagovornik.


A ako Rusi i ne kupuju luksuzne vile po Beogradu, u okolini Novog Sada to izgleda ipak čine.

Kako su za eKapiju rekli u Magnat nekretninama iz Novog Sada, nema neke navale o kojoj se priča, ali Rusi zaista jesu najbrojniji kupci među inostranim klijentima, i to već neko vreme, a najviše traže porodične luksuzne kuće u Sremskoj Kamenici i u Petrovaradinu, dakle da je blizu grada, a da nije baš grad.

Kada je reč o drugim krajevima Srbije, u nekoliko agencija u Vrnjačkoj Banji su nam kazali da ruskog klijenta nisu imali unazad bar godinu-dve.

- Bilo ih je pre pet-šest godina, kupovali su najviše seoska domaćinstva koja su plaćali od 20 do 50.000 EUR, a uzimali su prostore i ovi iz IT sektora jer su im ovde manji troškovi rada. Ali u poslednjih nekoliko godina Rusi više nisu ovde aktuelni, čak više nema ni Ruskog doma koji je postojao do pre tri godine – kažu u Miletić nekretninama.

B. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.