NavMenu

Veliki planovi za urbani razvoj Novog Sada - Salajka postaje moderno naselje, formira se nova poslovna zona na 80 hektara južno od državnog puta

Izvor: eKapija Utorak, 12.10.2021. 13:54
Komentari
Podeli
(Foto: photosmatic/shutterstock.com)
Grad Novi Sad oglasio je na javni uvid nacrt dva plana detaljne regulacije za deo Salajke i južnog područja od državnog puta A1 (E-75), gdese planira formiranje novih poslovnih zona. Ukupna površina zemljišta na kojima će se graditi poslovni i sadržaji javne namene iznosi 117,4 hektara, a nacrti planova, kako je navedeno, izrađuju se sa ciljem da se stvori novi prostor urbanog razvoja i poveća atraktivnost.

Prvi plan detaljne regulcije odnosi se na deo Salajke, na pdručju koje se nalazi severno od Partizanske ulice. Prostor koji je prdmet plana već pripada širem gradskom području i obuhvata povšinu od 37 hektara.

Kako se navodi u nacrtu, Saljka je nekada bio prostor većinom naseljen stanovništvom koji su se bavili poljoprivredom. Međutim, tokom vremena došlo je do velikih promena, pa sada u ovom delu Novog Sada žive ljudi koji se bave poslovnim i intelektualnim delatnostima, a poljoprivrednika gotovo da i nema. Zbog ovih demografskih promena pristupilo se izrdi plana detaljne regulacije kako bi se stanovništvu obezbedili neophodni sadržaji u što kraćem vremenskom roku.

Područje je podeljeno na dve celine. Severna celina, koja se nalazi između ulica Teodora Mandića, Temerinske, Šakaške i Sentandrejkog puta planirano je za izgradnju sadržaja iz domena javnih službi - predškolska ustanova, škola, sportski centar, kompleks za potrebe državnih organa, opštegradski i linijski centri i poslovanje na ulaznim pravcima.

Druga, južna celina, smeštena između gore pomenutih ulica, većim delom je planirana kao područje namenjeno porodičnom stanovanju. Jedino uz zonu Sentandrejskog puta, u planu je zadržavanje već postojećih komercijalnih objekata i formiranje nove poslovne zone.

Kada je u pitanju izgradnja novih sadržaja, planirano je da se između ulica Teodora Mandića i Šajkaške podigne novi sportski centar za stanovnike Salajke. Centar će, prema navodima iz nacrta, biti podeljen na dva dela i sadržaće pored terena, imati i prostore koji su namenjeni za odmor i rekreaciju.

Istočno od sportskog centra u planu je proširenje objekta koji služi kao kompleks državnih službi što će zavisiti od budućih potreba stanara na ovom području. Takođe, u planu je i da se uz kompleks srednje škole u Ulici Teodora Mandića izgradi nova predškolska ustanova. Planirana struktura novog objekta je P+1, mada je predviđena i mogućnost da objekat bude struktrue P+1+Pk, a u planu je da se u prizemlju objekta obavlja smeštaj dece, a u potkrovlju administrativne delatnosti.

Na kraju, posebna pažnja posvećena je objektima u Temerinskoj ulici 117-119, koji su označeni kao industrijski objekti sa spomeničkim svojstvima. U planu je da se u ovim objektima u budućnosti formira prostor za odvijanje poslovnih i kulturnih delatnosti uz očuvanje autentičnosti objekata.

Područje južno od državnog puta A1(E-75)

Prostor južno do državnog puta obuhvata površinu od 80,4 hektara neizgrađenog prostora i u celosti je planiran za izgradnju komercijalnih sadržaja tercijarnog sektora.

Najveći deo, čak 71,54 hektar od ukupne površine biće namenjen izgradnji poslovnih objekata namenjenih trgovini, ugostiteljstvu, smeštaju turista, poslovni prostori i kompleksi, kao i proizvodnom zanatstvu.

Minimalna površina parcele za gradnju objekata iznosi 3.500 m2, a maksimalna struktura prilikom izgradnje poslovnih objekata je P+2, mada je dopušteno i P+3 uz povučenu poslednju etažu.

Preostala površina predstavlja prostor javne namene gde se planira postavljanje neophodne infrastrukture i zelenih površina zarad što boljeg funkcionisanja nove poslovne zone.

N. Ignjatović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.