NavMenu

Dvanaest investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije u prvoj polovini 2010.godine

Izvor: eKapija Sreda, 23.06.2010. 10:19
Komentari
Podeli

U sredu, 23. juna 2010. godine, eKapija investicioni tim je u Hotelu Continental, na zatvaranju Trećeg sajma nekretnina REBEC 2010‚ (www.rebec.rs), prezentovao Retrospektivu investicija i investicionih ideja koje su obeležile prethodnu, 2009.godinu (www.ekapija.com/inovesto), a predstavio je i one projekte u oblasti nekretnina, koji su, prema čitanosti od strane korisnika eKapije – obeležili polovinju ove, “nejasne” 2010.godine.

Ono što se može primetiti je da značajnije nego prethodne godine, u ovoj grupi imamo investicije koje su u ranijoj fazi realizacije, ili su još u domenu investicionih ideja. Da li je to možemo tumačiti kao najavu izlaska iz krize ili korišćenja perioda krize kao pripremu za neka bolja i manje “smutna” vremena ? Vreme će sve to pokazati, sačekajmo narednu retrospektivu eKapija investicionog tima …..

Uostalom, pogledajte listu i ocenjujte sami ambicije investitora.

HOTEL HOLIDAY INN NOVI SAD - Iako je mnogo ranije najavljivano da će drugi hotel sa znakom renomiranog svetskog lanca "Holiday Inn" u Srbiji biti građen u Kragujevcu, Novi Sad je pruzeo tu poziciju. Na Sajmu turizma predstavljen je projekat objekta od 8.500 m2 na raskrsnici Subotičkog bulevara i Futoškog puta. Investitor, "Aleksandar gradnja" u ovaj hotel uložiće oko 11 mil EUR, a to će biti prvi hotel u vojvođanskoj prestonici koji će poslovati u okviru internacionalnog brenda, sa 4+ zvezdice. Predviđeni su wellness zona sa zatvorenim bazenom, konferencijski centar sa više multifunkcionalnih sala, restoran internacionalne kuhinje i drugi dodatni sadržaji …

BRAND OUTLET BEOGRAD – EYEMAXX - Austrijska kompanija "Eyemaxx", posle logističkog centra na Aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu, izašla je u javnost sa svojim prvim autlet centrom u Srbiji, koji za uzor ima austrijski "Parndorf". Vrednost investicije je 35 mil EUR, objekat će se prostirati na 9ha, a gradiće se na placu od 50 hektara, koji se nalazi na prvom isključenju sa autoputa Beograd- Novi Sad.

BEOGRAD ART HOTEL (BAH) U KNEZ MIHAJLOVOJ ULICI – Beograd je konačno dobio hotel i u Knez MIhailovoj, a sve novine su pisale o glamuroznom otvaranju i iznenađujuće dobroj poseti gostiju u prvih nekoliko dana života ovog hotela, koji je nastao u nekadašnjoj, sada potpuno preuređenoj Progresovoj zgradi u broju 27. Na 9 spratova je smešteno 50 soba, 5 apartmana, bar, restoran, sauna i 2 konferencijske sale. "Beograd Art Hotel" posluje u sastavu "Todor hotels", u okviru koga se nalazi i hotel "Aleksandar", a u vlasništvu je kompanije "Todor" iz Vrnjačke banje.

CHINA TRADE CENTAR U BEOGRADU + CHINA MARKET PLACE - Kinezi stižu u Srbiji, grade, kreditiraju, investiraju, uskoro kreću radovi na budućem “Kineskom mostu” na Dunavu, a, prema rečima predstavnika kineskih investitora iz firme “Diplon”, po završetku izgradnje China Trade Centra, kompleksa koji se prostire na 5,35 hektara, na ukrštanju autoputeva E75 Beograd-Novi Sad i E70 Beograd-Niš, ovo će postati najmoderniji veleprodajno-poslovni centar na Balkanu. Uloženo je 15 mil EUR, trenutno se investira još 10 mil EUR, a u trećoj fazi dodatnih 10 mil EUR. Sledi osnivanje "China Market Place"-a ….

BELGRADE OUTLET SHOPPING CENTER – još jedan outlet centar u blizini Beograda, koji nastaje zahvaljujući investiciji kopmanije "Blackoak Developments", a predstavljaće prvi "factory outlet" centar u Srbiji. Kompleks će se nalaziti na izvanrednoj lokaciji, duž autoputa E75, u opštini Inđija, na pola puta između Beograda i Novog Sada, a na 25 minuta vožnje od ova dva, najveća grada u Srbiji. Ukupna površina centra će biti 30.000 m2 i obuhvataće 125 lokala dizajniranih po najsavremenijim svetskim arhitektonskim standardima.

TQ CITY INĐIJA – uspešno realizovani projekat, površine oko 50.000 m2, sa tržnim centrom od 16.000 m2 na dva nivoa, supermarketom, poslovnim centrom, stambenim blokom, kongresnom salom, hotelom, fakultetom, bibliotekom, dečjom igraonicom, heliodromom. U taj "grad u gradu", kako ga u Inđiji zovu, kompanija "Tradeunique", koja je investitor, projektant i izvođač radova na objektu, uložila je 35 mil EUR.

TERMALNA RIVIJERA U BOGATIĆU – Sme li autor ovog teksta da navija za neke od investicija ? Verovatno ne sme, ali ovaj mora da prizna da bi bio srećan da uskoči u buduće lepe, tople bazene, dovoljno blizu i Beograda i većine gradova severne i središnje Srbije. Naime, kompanija "Termalna rivijera" i Ljubiša Dragović najavili su izgradnju turističko-rekreativnog kompleksa za odmor i rekreaciju, koji će iskoristi geotermalni potencijal Mačve, a ukupna površina je oko 20 hektara. Kompleks će obuhvatiti i dva hotela, od koji će jedan biti za rehabilitaciju, a drugi sa sportskim sadržajima, kao i apartmansko naselje sa 130 jednospratnih kuća. Gostima ovog turističkog mesta biće na raspolaganju nesvakidašnja vodena atrakcija sa zatvorenim i otvorenim termama, olimpijskim bazenom i bazenom za decu, gusarskim ostrvom, plažom sa talasima i kulom sa kružnim toboganom.

Gospodin Dragović je ispričao i jedan zanimljiv detalj vezan za buduću mikroklimu u kompleksu. Naime, na nagovor stručnjaka sa Rudarsko-geološkog fakulteta, posadio je tropsku palmu na placu, u blizini aktiviranih bušotina. Palma je danas živa i zdrava, zima joj nije mogla ništa, tako da ćemo, nadamo se, dobiti male Karibe, i to usred Mačve !

SALON KINESKIH AUTOMOBILA “CHERRY” U BEOGRADU – Ponovo investicija vezana za kineske proizvode, u “režiji” kompanije "Kvis", dela izraelske "Komaro group" i njenog partnera, "Caduri Group". Ovaj Salon automobile bio je samo početak izuzetne ofanzive vezane za plasman “Cherry” automobila u Srbiji, pošto je odmah po otvaranju centra u Beogradu, krenuo projekat i u drugim, većim gradovima Srbije.

MOSAIC CITY MALL U NOVOM SADU – Ovaj kompleks će se nalaziti na prostoru nekadašnje industrijske zone, udaljen 1,5 km od centra grada, a u ovaj centar, površine oko 90.000 m2, biće uloženo čak 100 mil EUR. Investitori "Ocean Atlantic International" i "Immoeast" najavljuju početak izgradnje tog modernog objekta za kraj 2010 ili početak 2011.godine.

DVORAC SURDUČKI – Još jedna lokacija za “vikend bežanje” iz velikih gradova Srbije. Na samoj litici, a 50 metara iznad Dunava u Surduku, sa prelepim pogledom na reku i Banat, biće otvoren kompleks bazena, šankovi i parkinzi, koji su samo deo sportsko-rekreativno-turističkog centra, čiju izgradnju je odobrila Komisija za planove Stare Pazove. Ukoliko bude moguće otkupiti i deo zemljišta koji zadire u Inđijsku opštinu, centar će biti upotpunjen hotelom, restoranskim kompleksom, zatvorenim bazenom, pristanom i marinom.

BEOGRADSKI KLINIČKO-BOLNIČKI CENTAR - Na Novom Beogradu od nedavno radi veliki, privatni kliničko-bolnički centar, koji bi trebalo da značajno popravi stanje na listama čekanja za najteže hirurške operacije u zemlji. Država je ovu instituciju prihvatila kao partnera, tako da su nedavno realizovane prve intervencije u Centru, koje finansira RZZO. Sedam operacionih sala, oprema za izvođenje najkomplikovanijih hirurških procedura iz oblasti kardiohirurgije, vaskularne, abdominalne, ginekološke, laparoskopske, urološke, onkološke, ortopedske, estetske i oftalmološke hirurgije, dve intenzivne i dve poluintenzivne nege, luksuzni apartmani i 62 kreveta - smešteni su u 6 000 m2 ovog velikog, novog kliničko-bolničkog centra.

MARINA OASA U GROCKOJ – Mislite da je na ovoj listi završena priča o budućim turističko-rekreacionim centrima u blizini Beograda ? Nije, pred nama je i treća lepa priča za koju se iskreno nadamo da će uskoro doživeti i praktičnu, graditeljsku realizaciju.

Radi se, naime, o budućem dragulju nautičkog, sportskog, gastronomskog i rekreativnog turizma Beograda, ali i Srbije. Planirani su lepi apartmani, hotel, zatvoreni i otvoreni bazeni, atletska staza, restorani, sportske dvorane, teniski tereni, atraktivna marina … Ideju o razvoju i unapređenju bivšeg odmarališta Investbanke u novi Turistički-nautički centar sprovodi u delo beogradska firma “Appraisal Associates”, pod vođstvom Dragana Jovanovića. Pogodite – da li je Dragan Jovanović bivši sportista i zaljubljenik u reke ?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.