NavMenu

Za sređivanje fasade kuće osnivača Karlovačke gimnazije i kuće u kojoj je živeo Vuk Karadžić 32,5 miliona dinara

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.04.2021. 15:26
Komentari
Podeli
Kuća porodice Simeonović (Foto: Print screen / Google maps)Kuća porodice Simeonović
Opština Sremski Karlovci počinje uređenje istorijskog jezgra grada. Potpisani su prvi ugovori s Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu o prenosu 32,5 miliona dinara za uređenje dve zgrade u centru, navedeno je na sajtu Opštine.

Na račun opštine prebačeno je 14 miliona za sanaciju i konzervaciju fasade kuće porodice Simeonović Čokić na Trgu Branka Radičevića 3, u kojoj su boravili Vuk Stefanović Karadžić, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Uroš Predić i druge značajne ličnosti srpske istorije, kao i 18,5 miliona za sanaciju krova i fasade kuće Dimitrija Anastasijevića Sabova, jednog od osnivača Karlovačke gimnazije, u Mitropolita Stratmimirovića 18.

Ugovore su potpisali pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević i predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić.

- Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca predstavlja jednu od najznačajnijih kulturno-istorijskih celina u Srbiji. Sremski Karlovci su duhovni i kulturni centar Srbije. Četiri veka bili su srce srpskog vojvodstva. Mesto gde je obnovljena kultura i baština iz daleke prošlosti srpskog kraljevstva. Karlovci su postali i zadugo bili središte Srpske pravoslavne crkve i obrazovni centar. Ovde su škole učili znameniti ljudi, od Vuka Stefanovića Karadžića do Branka Radičevića. Ovde, kod nas je zapisana istina o ličnostima i događajima koji su oblikovali i stvarali istoriju Srbije i Evrope. Naša je dužnost da sačuvamo istorijsko nasleđe srpskog naroda. Sremski Karlovci su mala opština, i veliki investiocioni zahvati nisu mogući bez podrške Pokrajinske vlade. Ove dve fasade su samo početak. U narednom periodu očekuju nas novi ugovori – rekao je predsednik opštine Sremski Karlovci povodom potpisivanja ugovora o prenosu 32,5 miliona dinara.

Uskoro će biti pokrenuti postupci javnih nabavki za izbor izvođača, a u sklopu uređenja centra Sremskih Karlovaca planirano je da se uredi 20 objekata.

Zbog svog kulturno-istorijskog značaja Sremski Karlovci su deo projekta "Novi Sad Evropska prestonica kulture".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.