NavMenu

Šta se sve planira između privredne zone Autoput i aerodroma Nikola Tesla - Vrtići, škole, dom zdravlja, sportski kompleksi, 4.000 stanova...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 01.02.2021. 15:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mosher/shutterstock.com)Ilustracija
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije područja između privredne zone Autoput i aerodroma Nikola Tesla.

Plan obuhvata delove teritorija gradskih opština Surčin i Novi Beograd, južno od Surčinskog puta i severno od aerodroma Nikola Tesla, na površini od 255,83 hektara. Na planiranom području omogućena je gradnja nove mreže saobraćajnica, infrastrukturnih objekata, objekata javnih službi, sportskih kompleksa i površina za stanovanje i poslovanje.

U planu je regulacija saobraćajnica Surčinska, Nova 3 i 2a-2a, sa obostranim zelenilom i biciklističkim stazama, kao i novi ritam raskrsnica sa punim programom veza u odnosu na Surčinsku ulicu, dok su ostale planirane saobraćajnice unutar predmetnog područja deo sekundarne ulične mreže.

Biciklističke szaze planirane su i u ulicama Nova 1, 2 i 9. Takođe, predviđaju se i nova 164 parking mesta u ulicama Nova 5, 7 i 9.

Nadalje, nova insfrastrukturna mreža podrazumeva rekonstrukciju postojećih cevovoda i gradnju novih u granicama planskog područja, zatim, izgradnju septičkih jama do izgradnje javne kanalizacije, trafostanica, pristupne telekomunikacione mreže, kao i toplovodne i gasovodne mreže. Ipak, kako se napominje, s obzirom da je područje
Udaljeno od sistema snabdevanja prirodnim gasom i toplotnom energijom, priključenje je neizvesno, pa rešenje grejanja i pripreme tople vode do eventualne gasifikacije ili toplifikacije treba naći u korišćenju geotermalne energije, sa ugrađenom toplotnom pumpom i sondom ukopanom u zemlju.

Planirano je očuvanje postojeće šume i šumskog zemljišta na površini oko 6 ha (šuma Makiš, šuma Ada Ciganlije, šuma uz autoput Beograd-Zagreb).

U planu je i gradnja tri objekta predškolskih ustanova, dva objekta osnovnih škola, jednog objekta za ustanovu primarne zdravstvene zaštite, kao i izgradnja objekta za smeštaj starih osoba i radne jedinice centra za socijalni rad.


Na delu novobeogradskom delu područja predviđena je gradnja takmičarsko-sportskih kompleksa u tri bloka, namenjenih za treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i jedan sportsko-rekreativni kompleks namenjen za rekreativne sadržaje. Ukupna površina predviđena za gradnju sportskih kompleksa iznosi oko 273.000 m2.

Planom je predviđena i gradnja novih stambenih blokova za porodično stanovanje, sanacija neplanski formiranih stambenih blokova, kao i gradnja mešovitih gradskih centara i komercijalnih sadržaja kao što su trgovinski lanci, hoteli, sajamske hale i slično.

Prema bilansima urbanističkih parametara, broj stanova se sa 280 može povećati na 4.261, broj stanovnika sa 812 na 11.505, a broj zaposlenih sa 41 na 11.399.

Nacrt plana koji je izradio Urbanistički zavod Beograda na javnom uvidu je do 5. marta.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.