NavMenu

U Vladičinom Hanu u planu rekonstrukcija škola, železničke stanice i Doma zdravlja, kao i gradnja novih sportsko-rekreativnih sadržaja

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.10.2020. 09:08
Komentari
Podeli
Planom generalne regulacije Vladičinog Hana predviđena je rekonstrukcija škola, zgrade železničke stanice, proširenje Doma zdravlja i objekata MUP-a, ali i gradnja novih sportsko-rekreativnih i komercijalnih sadržaja u okviru kompleksa SC Kunjak.

Kako se navodi, planom se predviđa rekonstrukcija i obnova postojećih školskih kompleksa, uz mogućnost nadziđivanja do dozvoljene spratnosti radi poboljšanja uslova rada, uređenje slobodnih prostora i otvorenih terena za fizičke aktivnosti učenika.

Srednja tehnička škola i Gimnazija Jovan Skerlić se nalaze u istim objektu i rade u dve smene sa zadovoljavajućim kapacitetom. Moguće intervencije na postojećem objektu su rekonstrukcija, adaptacija i proširenje kapaciteta do dozvoljenih parametara, sa ciljem stvaranja boljih uslova za rad i unapređenje nastave.

Primarna zdravstvena zaštita građana se obavlja u postojećem objektu Doma zdravlja, koji u svom sastavu ima i stacionar. Na parceli površine oko 3.900 m2 postoji mogućnost dogradnje objekta, ukoliko se za to ukaže potreba
(za stanove lekarskog osoblja, proširenje stacionara ili proširenje službe hitne pomoći). Moguća je takođe i rekonstrukcija objekta radi unapređenja uslova rada i funkcionisanja svih sadržaja.

Planira se dalji razvoj i unapređivanje potojećih sadržaja Doma kulture i bibliteke, uz mogućnost rekonstrukcije i reorganizacije postojećih sadržaja.

Opštinska uprava i opštinski sud su smešteni u jednom objektu, na parceli površine 1.200 m2. Moguće intervencije usmeriti prema rekonstrukciji i obnovi objekta i to tako da se omogući funkcionalna i fizička podela objekta, kako bi se formirale dve posebne građevinske parcele za svaku od pomenutih institucija.

Opštinski centar za socijalni rad je smešten u objektu koji svojim prostornim kapacitetom ne zadovoljava potrebe ove službe. Zbog toga je neophodna njegova rekonstrukcija i proširenje u skladu sa parametrima za zonu i tipičnu celinu u okviru koje se ovaj objekat nalazi.

Objekat Policijske uprave na parceli površine 590 m2 i objekat MUP Vladičin Han se planom zadržavaju na postojećoj lokaciji. Moguće je u skladu sa važećim parametrima rekonstrukcijom i adaptacijom povećati kapacitet objekta do maksimalne površine od oko 720 m2, ali iskljičivo u postojećem gabaritu.

Gradska zelena pijaca se planom zadržava na postojećoj lokaciji, prostoru između železničke pruge i Južne Morave na površini od oko 2.000 m2. Planira se delimična reoganizacija ovog prostora zbog veze sa novoplaniranim mostom.

Plan namene površina (Foto: JUGINUS i Plan Urban)Plan namene površina

Sajmište obuhvata prostor između železničke pruge i korita reke Južna Morava na površini 9.800 m2. Prostor je potrebno organizovati višenamenski, tako da se omogući održavanje sajamskih izložbi (cveća, meda i slično), velikih skupova građana – vašara, organizovanje priredbi zabavnog tipa, zabavnih parkova, poligona za obuku vozača i slično. U okviru kompleksa predvideti internu kolsko pešačku saobraćajnicu, namenjenu snabdevanju i interventnim vozilima, uz obavezan kontrolisani režim saobraćaja. Predvideti takođe izgradnju pratećih sadržaja – objekta sa kancelarijama, mokrim čvorom, prostorom za smeštaj izložbene opreme.

Predviđa se zadržavanje postojećeg sportskog kompleksa SC Kunjak sa mogućnošću rekonstrukcije i realizacije novih sportskih sadržaja i kompatibilnih namena. Postojeće objekte rekonstruisati i obnoviti tako da se obezbede preduslovi koji će dovesti do određenih standarda za pojedine vrste takmičenja i pruže mogućnost kvalitetnih treninga, priprema, lokalnih takmičenja i različitih sportskih i rekreaktivnih aktivnosti. Slobodne parkovske površine usmeriti na spontanu rekreaciju: šetnja, zabava, igra, razonoda, odmor u prirodi, a za aktivan oblik rekreacije odnosno sporta predvideti u postojećim i za to posebno uređenim površinama, prostorijama i objektima.

Na lokaciji ispod SC Kunjak moguće je graditi sportsko-rekreativne sadržaje, kao i komercijalne delatnosti, koji bi bili dopuna sportsko rekreativnom centru. Predviđa se izgradnja manjih sala za različite sportske aktivnosti, sa svlačionicama, mokrim čvorom, ostavama i ugostiteljskim sadržajima, u funkciji sportskih sadržaja. Spratnost objekata maksimalno P + Pk.

Kada je reč o železničkom saobraćaju, predviđeno je da se sva stanična postrojenja, osim stanične zgrade, izmeste na područje stanice u Suvoj Moravi. Na ovaj način će se osloboditi veliki prostor u centralnoj gradskoj zoni i omogućiti formiranje novih gradskih sadržaja (komercijalne zone, kolektivnog stanovanja, saobraćajnih površina). Staničnu zgradu rekostruisati, modernizovati i opremiti novim pratećim sadržajima, kako bi na adekvatan način odgovorila svojoj nameni i kako bi se povećala propusna moć pruge.

Obrađivači plana su Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje JUGINUS iz Beograda i Privedno društvo za arhitektonsku delatnost inženjering Plan Urban Niš.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.