NavMenu

Usvojena uredba o finasiranju gradnje jeftinijih stanova - uskoro počinje izgradnja 10.000 stambenih jedinica u četiri grada

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2010. 08:15
Komentari
Podeli

Vlada Srbije juče (21. januar 2010. godine) je usvojila uredbu o finansiranju izgradnje jeftinih stanova, kojom je predviđeno da maksimalna cena kvadrata bude, u zavisnosti od grada i lokacije, od 695 do 1.595 EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog paniranja, je na konferenciji za novinare održanoj nakon sednice Vlade rekao da bi za nekoliko meseci trebalo da počne izgradnja 10.000 jeftinih stanova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok će izgradnja u ostalim gradovima u Srbiji zavisiti od interesovanja građana.

On je naveo da su Uredbom o merama podrške građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje u 2010. godini utvrđene maksimalne cene kvadrata po zonama.

Ministar je precizirao da će u Beogradu u drugoj zoni kvadrat koštati 1.595 EUR, u trećoj zoni 1.290 EUR, a u četvrtoj 945 EUR, i ukazao na to da će u ostalim zonama cena kvadrata u glavnom gradu iznositi 895 EUR, pri čemu jeftini stanovi neće biti građeni u prvoj i ekstra zoni.

Prema njegovim rečima, u Novom Sadu cena kvadrata u prvoj zoni biće 1.100 EUR, a u drugoj 895 EUR, dok će u Nišu i Kragujevcu kvadrat u prvoj zoni koštati 900 EUR, a u drugoj 695 EUR.

Dulić je naveo da će za stanove izgrađene u objektima na teritoriji ostalih gradova i opština u Srbiji cena kvadrata biti 695 EUR, i izrazio očekivanje da će prvi građani koji budu kupili jeftine stanove u njih moći da se usele naredne godine.

On je saopštio da su za izgradnju jeftinih stanova obezbeđene dve milijarde dinara, i objasnio da će država subvencionisati deo kamate koja se obračunava po kamatnoj stopi od 7% godišnje po odobrenom kreditu, dok će prosečna kamata iznositi od 9 do 10%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.