NavMenu

Usvojena uredba o finasiranju gradnje jeftinijih stanova - uskoro počinje izgradnja 10.000 stambenih jedinica u četiri grada

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2010. 08:15
Komentari
Podeli

Vlada Srbije juče (21. januar 2010. godine) je usvojila uredbu o finansiranju izgradnje jeftinih stanova, kojom je predviđeno da maksimalna cena kvadrata bude, u zavisnosti od grada i lokacije, od 695 do 1.595 EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog paniranja, je na konferenciji za novinare održanoj nakon sednice Vlade rekao da bi za nekoliko meseci trebalo da počne izgradnja 10.000 jeftinih stanova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok će izgradnja u ostalim gradovima u Srbiji zavisiti od interesovanja građana.

On je naveo da su Uredbom o merama podrške građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje u 2010. godini utvrđene maksimalne cene kvadrata po zonama.

Ministar je precizirao da će u Beogradu u drugoj zoni kvadrat koštati 1.595 EUR, u trećoj zoni 1.290 EUR, a u četvrtoj 945 EUR, i ukazao na to da će u ostalim zonama cena kvadrata u glavnom gradu iznositi 895 EUR, pri čemu jeftini stanovi neće biti građeni u prvoj i ekstra zoni.

Prema njegovim rečima, u Novom Sadu cena kvadrata u prvoj zoni biće 1.100 EUR, a u drugoj 895 EUR, dok će u Nišu i Kragujevcu kvadrat u prvoj zoni koštati 900 EUR, a u drugoj 695 EUR.

Dulić je naveo da će za stanove izgrađene u objektima na teritoriji ostalih gradova i opština u Srbiji cena kvadrata biti 695 EUR, i izrazio očekivanje da će prvi građani koji budu kupili jeftine stanove u njih moći da se usele naredne godine.

On je saopštio da su za izgradnju jeftinih stanova obezbeđene dve milijarde dinara, i objasnio da će država subvencionisati deo kamate koja se obračunava po kamatnoj stopi od 7% godišnje po odobrenom kreditu, dok će prosečna kamata iznositi od 9 do 10%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.