NavMenu

Kakva je budućnost tržnih centara? - Stručnjaci kažu: manje kupovine, više zabave

Izvor: eKapija Sreda, 12.02.2020. 09:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sirtravelalot/shutterstock.com)Ilustracija
Budućnost tržnih centara više neće biti u kupovini i oni će morati da menjaju format ukoliko žele da opstanu na tržištu, zaključak je panela "Budućnost ritejla i industrije šoping centara" koji je održan u okviru konferencije o nekretninama Razvoj budućnosti.

- Inovativni tržni centri moraće da idu u korak sa promenama, a posebno će tri fronta biti pokretači. Naime, u šoping centrima se umesto klasičnog šopinga sve više dešava "prodaja iskustva". Oni ne mogu biti konkurentni Alibabi ili Amazonu i zato je u tržnim centrima sve više bisokopa, klizališta, zabave u najširem smislu. Takođe, potrebno je i da prihvate tehnologiju, koja može biti od višestruke koristi. Tako na primer, mogu stupiti u kontakt sa potrošačima pre nego što uđu u šoping centar, dok su tamo, kao i kada odu - rekao je Miloš Babić CFO kompanije Novaston.

On je dodao da je "treći front" menjanje samog formata nepokretnosti u arhitektonskom ali i u prostornom smislu.

- Danas je odnos zajedničkog i lizing prostora 50:50, dok je ranije bio 30:70 - istakao je Babić.

Trend gradnje šoping centara i ritejl parkova prisutan je u Srbiji, a sve su interesantniji i manji gradovi.

- Povećanje broja šoping centara i ritejla svakako je pozitivan trend, međutim, jedino što se sa stanovišta investitora može oceniti kao negativno je što će padati cene zakupa i renti - rekala je Milica Mitrović ispred Poseidon Group.

Ona je dodala da do pre pet godina u Srbiji nisu postojali ritejl parkovi i sada ih ima 25 i istakla da je država "prilično pokrivena" njima.

Slična situacija je i u susednoj Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj je tržište zasićeno, tržnih centara ima taman koliko treba, a možda čak i malo više - rekao je Filip Vučagić iz kompanije Colliers International i dodao da je i u Hrvatskoj primetno da kupci sve manje troše kroz klasičan šoping.

Govornici su se saglasili i da je internet kupovina postala realnost na ovim prostorima, ali da uprkos brojnim prednostima, neće u skorije vreme imati bitniji uticaj na tržne centre i ritejl parkove.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.