NavMenu

Decentralizacija turističke ponude i zabrana neplanske gradnje predviđene prostornim planom Zlatibora

Izvor: eKapija Sreda, 29.01.2020. 11:30
Komentari
Podeli
Čigota (Foto: Aleksandar Parezanović)Čigota
Vlada Srbije donela je uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode Zlatibor. Planom se utvrđuje osnov za zaštitu, uređenje i održivi prostorni razvoj područja, na delovima teritorija grada Užica i opština Nova Varoš, Priboj i Čajetina.

Na zaštićenom području, uredbom o zaštiti, ustanovljen je trostepeni režim zaštite, a u odnosu na to su data i pravila građenja.

Glavne posebne namene područja Prostornog plana su zaštita prirode i kulturnih dobara u korelaciji sa uređenjem prostora za turizam i rekreaciju, razvoj infrastrukture i ruralne ekonomije, navodi se u Planu.

U sklopu turističkog klastera Središnja i Zapadna Srbija predviđen je razvoj primarne turističke destinacije sa znatnim učešćem celogodišnje ponude Drina–Tara–Zlatibor i međunarodnim drumskim turističkim turing pravcem na planiranom auto-putu E-761 Pojate–Кruševac–Кraljevo–Čačak–Požega–Užice–Кotroman (granica sa Republikom Srpskom).

U Regionalno prostornom planu Zlatiborskog i Moravičkog okruga diferencirana su četiri turistička rejona, među kojima i Zlatibor sa Zlatarsko-Pešterskim (Sjeničkim) rejonom. Predviđeno je da se glavna turistička ponuda rejona razvija u Užicu i opštinskim centrima (Čajetina), uz integraciju sa brojnim turističkim resursima i prirodnim i kulturnim vrednostima u neposrednom okruženju i to: etno selima (Mačkat, Sirogojno, Ljubiš, i dr.), turističkim kompleksima Zlatibora sa Кraljevim vodama, Ribnicom sa Torničkim skijalištem (1496 m.n.v. nacionalnog značaja) i Vodicama, i dr.

U selu Semegnjevo kod Čajetine predviđen je razvoj manjeg turističkog centra i turističkog puta ka turističkom centru Zlatibor.

Poslovnim (master) planom turističke destinacije Zlatibor–Zlatar identifikovani su ključni turistički proizvodi, među kojima: planine i jezera, posebna interesovanja, ruralni turizam, zdravstveni turizam, poslovni turizam i dr.

Izdvojena su četiri sektora, među kojima su u obuhvatu ovog prostornog plana: Turistički centar Zlatibor sa Tornikom i severnim delom Čigote, i Ruralna zona sa Čigotom i severoistočnim delom Murtenice. U sklopu ova dva sektora, prema turističkim proizvodima diferencirano je sedam rejona, i to: Turistički centri Zlatibor, Čigota i Tornik; Vodice, Tornik, Borova Glava; Jablanica, Liska; Rudine, Alin Potok, Sirogojno, Čigota; Gostilje, Čigota i Ljubiš, Murtenica.


Plansko opredeljenje je decentralizacija turističke ponude koja će se ostvariti razvojem i promocijom postojećih i budućih lokaliteta van naselja Čajetina i centra Zlatibor, posebno u tradicionalnim selima kroz razvoj integrisane ruralne ekonomije zasnovane na organskoj poljoprivrednoj proizvodnji sa oznakama Turističkog centra i Parka prirode Zlatibor, i na domaćoj radinosti u seoskom turizmu, uz obnovu starih zanata, revitalizaciju tradicionalnih objekata i dr.

Razvoj, izgradnja i rekonstrukcija velikih postojećih i novih turističkih kompleksa u centru Zlatibor, Čajetini, većim seoskim centrima i na drugim lokacijama realizovaće se u okruženju Parka prirode. Razvoj, izgradnja i rekonstrukcija sela i posebnih lokacija na području Parka prirode odvijaće se isključivo u zoni III stepena zaštite.

Prioritet ima zaustavljanje i sanacija neplanske turističke izgradnje na području Parka prirode (Vodice, Кobilja Glava, Ribnica i dr.) i u njegovom okruženju (centar Zlatibor i lokaliteti oko tog centra).

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.