NavMenu

Novi Generalni urbanistički plan Beograda pokazaće da li je opravdana izgradnja nacionalnog stadiona na nekoliko stotina hektara

Izvor: Politika Nedelja, 01.09.2019. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stefan Ml/shutterstock)Ilustracija
Prestonica bi u leto 2021. godine trebalo da dobije novi Generalni urbanistički plan Beograda 2041, kojim će biti obuhvaćen 77.851 hektar, odnosno teritorija 12 gradskih opština, izuzimajući Mladenovac, Sopot, Lazarevac, Barajevo i Obenovac.

Paralelno, urbanisti će menjati plan nižeg reda, odnosno Plan generalne regulacije. Razlog je što ova dva plana nisu bila usklađena.

- To znači da se više neće moći desiti da imate pogrešnu namenu u nekom delu grada. Novi GUP pokazaće i da li je opravdano graditi na nekoliko stotina hektara nacionalni stadion u Surčinskom polju, sa neophodnom infrastrukturom, rekreativinim, turističkim i komercijalnim sadržajima - rekao je za Politiku gradski urbanista Marko Stojčić.

Na izradi novog planskog statuta biće angažovano 400 stručnjaka iz različitih oblasti.

Poslednje izmene, iz novembra 2016. godine, kada su dva pomenuta plana usvojena, naišao je na kritike. Naime, rauzlog je bilo dozvoljeno zidanje stambenih kompleksa u Makiškom polju, odnosno smanjenje zaštitne zone vodoizvorišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.