NavMenu

Stambeno-poslovni kompleks površine 90.000 m2 u planu na Novom Beogradu (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 28.08.2019. 13:13
Komentari
Podeli
(Foto: Lotus arhitekti)
Na uglu novobeogradskih ulica Omladinskih brigada i Đorđa Stanojevića u planu je izgradnja poslovno-stambenog kompleksa. Naime, firma Aleksandar group iz Novog Sada investitor je komleksa površine 90.000 m2.

Nosilac izrade urbanističkog projekta je Potka doo iz Beograda, dok je za idejno rešenje zadužena kompanija Lotus arhitekti iz Zagreba.

Prema informacijama iz projekta, plan je da se objekti grade u dve faze.

- Kompleks je isprojektovan u duhu savremene arhitekture karakteristične za stambeno poslovnu namenu objekata, kao i ambijenta Novog Beograda, koji se u ovom delu razvija - navodi se u urbanističkom projektu.


Prva faza projekta

Objekat prve faze projektovan je tako da sadrži podrumsku etažu-garažu, prizemlje, prvi sprat, tipski sprat (od drugog do petog sprata) i povučeni sprat. Oblikovan je tako da formira miran trg u unutrašnjosti parcele, koji će biti primarno pešački. Podzemne etaže objekta koristiće ce isključivo za parking, u prizemlju se planira poslovna, a na spratovima stambeno-poslovna namena.

Podzemne garaže biće na dva nivoa, sa kapacitetom od 517 vozila.


U planu je 230 stanova i 9.563 m2 poslovnih prostora.

Prizemlje je predviđeno 100% za komercijalne delatnosti.

Prvi sprat je predviđen delom kao stambena, a delom kao komercijalna etaža. Poslovni prostor je funkcionalno u potpunosti odvojen od stambenog, a po potrebi je moguće njihovo povezivanje. Na ovoj etaži je predviđeno ukupno 36 stanova.

Na tipskom spratu je planirano ukupno 39 stanova, a na povučenom spratu 38.

Predviđaju se ukupno 23 poslovna prostora, od čega se 17 nalazi u prizemlju i šest na spratovima (jedan poslovni prostor na svakom spratu).

Predviđen je po jedan putnički lift u svakoj lameli, osim u poslovnom prostoru, gde su predviđena tri lifta.


Druga faza projekta

Objekat druge faze projektovan je tako da sadrži podrum, garažu, prizemlje, tipski sprat (od prvog do petog sprata) i povučeni sprat. I ovde će se podzemne etaže koristiti isključivo za parking. U prizemlju se planira poslovna, a na spratovima stambeno-poslovna namena.

- Idejnim rešenjem se u Fazi II ostvaruju 42 stana i 16.857 m2 poslovnih prostora, te je minimalan potreban broj parking mesta 327. Кapacitet parkiranja u podzemnoj dvoetažnoj garaži je 383 vozila - stoji u dokumentu.

Prizemlje je predviđeno 100% za komercijalne delatnosti sa šest poslovnih prostora.

Na tipskom spratu, kao i na povučenom spratu, planirano je po sedam stambenih jedinica i pet poslovnih jedinica, sa ulazima nezavisnim od stambenog dela.

U pogledu poslovanja predviđa se ukupno 31 poslovnih prostora od čega se šest nalazi u prizemlju i 25 na spratovima.

Planirano je dekorativno popločavanje i travnate površine (Foto: Lotus arhitekti)Planirano je dekorativno popločavanje i travnate površine


Konstrukcija i materijalizacija objekta

Kako piše u projektu, konstruktivni sistem objekata je skeletni, armirano-betonski, konstrukcija koja će se raditi na licu mesta. Seizmička jezgra su liftovski i stepenišni AB zidovi. Međuspratne konstrukcije su predviđene kao prednapregnute armirano betonske ploče.


Za materijalizaciju i završne obrade objekta najavljeno je korišćenje visokokvalitetnih materijala u skladu sa planiranim sadržajima objekta i principima energetske efikasnosti.

- Za fasadu svih poslovnih delova objekata se koristi sistem "zid zavese". Fasade stambeno-poslovnih lamela će biti materijalizovane tako da čine skladnu celinu, a predviđeni su savremni materijali sa završnom obradom: termoizolaciono staklo i malterisane površine kao i mestimično ventilisane fasadne površine u zavisnosti od konačne razrade fasade. Precizan odabir fasadnih materijala biće tačno definisan razradom projekta. Кrov objekta je projektovan kao ravan-neprohodan.

Planirano je dekorativno popločavanje, kao kombinacija kamenih i betonskih obloga, asfaltirane površine na saobraćajnicama i travnate površine sa različitim vrstama vegetacije.

Kolski pristupi biće sa dve strane - iz ulice Omladinskih brigada i iz ulice Đorđa Stanojevića.

A. K.


Fotogalerija
Novi kompleks na Novom Beogradu  na uglu ulica Omladinskih brigada i Đorđa Stanojevića
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.