NavMenu

REBEC: Novogradnja doživljava bum u Beogradu - Novi projekti vode računa o potrebama kupaca

Izvor: eKapija Utorak, 18.06.2019. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
Prvi dan 12. konferencije REBEC (Real Estate Belgrade Exhibition and Conference) protekao je u znaku stanogradnje, koja je doživela svoj bum u Beogradu. Kako je rekao moderator panela Srđan Vujičić iz CBS International Serbia, nekoliko je razloga za to:

- Prvenstveno, gradnja je stagnirala sve do nedavno, a onda je došlo do promene. Dijaspora sve više ulaže u glavni grad, a ljudi sve manje žele da drže novac u bankama ili da ulažu na berzi. Prepoznali su nekretnine kao rešenje. Naravno, Beograd se sve više prepoznaje kao centar regiona, pa je tražnja za stanovima i dalje iznad ponude.

Da je to istina, potvrdio je i Boris Ignjatović iz kompanije Zepter Real Estate, čiji je projekat ZepTerra. Naglasio je da oni koji su u potrazi za stanom sve više traže mesta koja odgovaraju njihovim potrebama:

- Ovaj trend se mora ispratiti, jer kupci danas traže opremljene stanove prema sopstvenim zahtevima, a to se odnosi i na čitav kompleks. Danas su veoma na ceni zelene površine, zaštita od buke, sadržaji za decu i odrasle, materijali vrhunskog kvaliteta.

Još jedan projekat koji vodi računa o kupcima je East Side, novi stambeno-poslovni kompleks na Zvezdari. Reč je o gotovo 34.000 m2, sa 331 stanom i 358 parking mesta. Kako je rekla Tamara Krstić iz East Side Developmenta, prodato je već 67% stanova, a završetak gradnje očekuje se 2020. godine.

- Svest kupaca se veoma promenila. Oni su danas informisani i obrazovani, prate trendove, posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Zbog toga im mi nudimo 11 tipova stanova, za koje smo koristili najfinije materijale, kao i prirodni kamen. Projektovali smo internu saobraćajnicu, samo za ovaj kompleks, kao i dva nivoa garaža. Nauštrb oko 2.000 m2 pružili smo kvalitet - objašnjava Krstićeva.


Zlatan Haskić iz Erste banke pomenuo je da je ova banka jedan od lidera u plasiranju stambenih kredita. Odobrili su ih više od 2.000, što je bio trend i u ranijim godinama. Zbog toga očekuju da će i ove godine biti u prve tri banke, kada je reč o ovoj vrsti kreditiranja.

- Osim stambenih kredita, u saradnji sa EBRD nudimo kredite i za energetsku efikasnost, pri čemu se klijentu vraća 20% nakon investicije, a finansiramo i montažne kuće - rekao je Haskić.

Maja Lalić iz organizacije Mikser prenela je svoja iskustva kada je reč o borbi sa klimatskim promenama, jer sarađuje sa Ujedinjenim nacijama baš na ovom problemu:

- U Srbiji je potrebno razvijati cirkularnu ekonomiju i ojačati svest da je otpad vrednost, pogotovo onaj iz građevinske industrije. U Helsinkiju se, na primer, pažljivo tretiraju objekti za rušenje, kao i mogućnost njihove reciklaže ili prenamene.

Aleksandra Kekić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.