NavMenu

DULIĆ: Izgradnja jeftinijih stanova počinje u martu 2010.

Izvor: Beta Ponedeljak, 24.08.2009. 15:06
Komentari
Podeli

Oliver DulićOliver Dulić

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas (24. avgust 2009. godine) da bi u septembru radna grupa Vlade Srbije trebalo da javnosti predstavi model masovne izgradnje jeftinijih stanova, čija bi gradnja trebalo da počne u martu 2010.

- Stanovi koji će se graditi po ovom modelu neće biti luksuzni i biće veličine od 40 do 60 m2 - rekao je on na okruglom stolu o masovnoj stanogradnji u Privrednoj komori Beograda i dodao da će za te stanove moći da konkurišu svi građani Srbije.

Dulić je kazao da je "izvođačka cena stanova gotovo istovetna" u čitavoj zemlji, ali smatra da je rano govoriti o konačnoj ceni takvih stanova, jer će ona zavisiti od grada, lokacije, cene građevinskog zemljišta, učešća vojske ili opštine u izgrdnji.

Istakao je da bi cena jeftinijih stanova trebalo da bude takva da rata kredita može da se otplaćuje od prosečne plate, ali i da svi u lancu projektovanja i izgradnje zarade.

Prema njegovim rečima, "država u ovom projektu neće biti investitor", već će "osiguravati i subvencionisati" stambene kredite i biti moderator između banaka, građevinskih kompanija i kupaca.

- Model (masovne stanogradnje) neće biti jednoobrazan- rekao je Dulić objasnivši da će se prilagođavati svakom gradu i opštini, a trudiće se da model bude takav da banke nađu interes da se priključe projektu.

On je kazao da "projekat nije moguće izvesti u svim gradovima, već samo tamo gde postoji tražnja", dodavši da će se graditi onoliko stanova kolika bude potražnja, odnosno onoliko vremena kolika bude bilo potrebe za takvim stanovima.

Ministar za infratsrukturu Milutin Mrkonjić rekao je predstavnicima građevinskih kompanija koje su prisustvovale sastanku da će se truditi da posao projektovanja i gradnje stanova dobiju domaće firme.

Mrkonjić je naveo da bi Beograd, kao najveće tržište nekretnina i grad sa oko 100.000 podstanara, treba da posluži kao model za masovnu stanogradnju, odnosno da bi u glavnom gradu projekat trebalo da počne.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić kazao je da je prestonica zainteresovana za masovnu stanogradnju.

"Grad će dati puni doprinos realizaciji ovog projekta", rekao je on i dodao da je Beograd spreman da razmotri "umanjenje naknade za gradsko građevinsko zemljište".

Pomoćnik ministra odbrane Ilija Pilipović potvrdio je da je Vojska Srbije zainteresovana za projekat masovne stanogradnje, jer oko 14.000 njenih pripadnika nema rešeno stambeno pitanje, dok njih oko 5.000 nema adekvatno rešeno pitanje stanovanja.

Pilipović je naveo da Ministarstvo odbrane koristi zemljište u vlasništvu Republike Srbije, "koje u najvećem delu nije urbanizovano, ali je infrastrukturno opremljeno" i dodao da lokacija nije problem, već novac neophodan za ulaganje u stanogradnju.

Kao najveće probleme u građevinarstvu, predstavnici građevinskih firmi i industrije građevinskog materijala izneli su plaćanje poreza na fakturisane, a ne naplaćene stanove, tendere koji favorizuju pojedine učesnike, velike kamate banaka za stambene kredite i nepostojanje projektnog finansiranja građevinskih kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.