NavMenu

Evo kako će izgledati Trg Republike - Centar Beograda ipak neće biti pešačka zona

Izvor: eKapija Sreda, 05.06.2019. 15:59
Komentari
Podeli
Budući izgled Trga RepublikeBudući izgled Trga Republike
Prema najavama zvaničnika, radovi na Trgu Republike trebalo bi da budu završeni do 1. septembra, kada će i biti pušten u saobraćaj potpuno rekonstruisan i uređen ovaj gradski trg.

Iako je prvobitno bilo najava da će Trg postati pešačka zona, glavni gradski urbanista Marko Stojčić kaže za eKapiju da Trg neće biti rezervisan samo za pešake, kao i da će vizuelno delovati dosta šire.

- Automobili će po završetku radova prolaziti istim ulicama kao i do sada. Dakle biće otvorene sledeće ulice: Kolarčeva, Francuska, Makedonska i Vasina. Trg Republike zvanično nije prostorno širi od postojećih granica već je vizuelno širi, jer je oslobođen u prostoru pa se stvara utisak širine. Ivičnjak ne postoji već je trotoar u nivou sa saobraćajnicom što dodatno doprinosi utisku širine - kaže Stojčić i dodaje da će pešačka zona oko spomenika knezu Mihailu delovati znatno prostranije.

Neizvesno je i dalje šta će biti sa trolejbusima, odnosno da li će oni i dalje saobraćati do Studentskog trga.

- Što se tiče okretnice trojebusa, prvobitno je bilo planirano njihovo trajno iseljenje zbog gradnje podzemne garaže, međutim ovaj projekat još nije potvrđen - kaže Stojčić za eKapiju.

Trg Republike, stanje februar 2023 (Foto: Aleksandar Parezanović)Trg Republike, stanje februar 2023

Virtemberška kapija je u prvobitnoj ideji trebalo da bude vidljiva za sve prolaznike, ali se od te ideje odustalo.

- U međuvremenu su ostaci zakopani, a gde se tačno nalaze javnost će znati tako što će na tom delu biti postavljene kocke drugačije boje uz prigodnu tablu - navodi glavni gradski urbanista.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.