NavMenu

Prvi šoping mol na Crnogorskom primorju - počela izgradnja "Kamelije" u Kotoru

Izvor: eKapija Ponedeljak, 29.06.2009. 10:28
Komentari
Podeli

Nikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen KrekićNikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen Krekić

U Kotoru je počela gradnja šoping centar "Kamelija", prvog objekta takve vrste na Crnogorskom primorju. Investitor "Napredak AD Kotor" namerava da u izgradnju kompleksa ukupne površine 13.770 m2 uloži između 7 i 8 mil EUR, uglavnom svojih sredstava, a čitav projekat bi trebalo da bude okončan do kraja marta 2010. godine.

- Šoping centar "Kamelija" se gradi na prostoru stare robne kuće istog imena, koja je bila podignuta nakon zemljotresa 1979. godine na samo sto metara od zidina Starog grada u Kotoru, što predstavlja veliki izazov za investitora - izjavio je Duško Blečić, glavni i izvršni direktor kompanije "Napredak AD" .

Prema njegovim rečima, ambicija investitora je da raznolikim sadržajima obezbedi da "Kamelija" postane mesto okupljanja ne samo građana Kotora i turista, već i stanovnika čitave regije, od Dubrovnika do Ulcinja.

On je naveo da su saradnici "Napretka" na ovom projektu kompanija "MACE", "BusinessArt", "Communis" i Advokatska kancelarija Kolarević.

Nikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen KrekićNikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen Krekić

Duško Blečić je za "eKapiju" izjavio da su se odlučili za rekonstrukciju robne kuće, koja je u njihovom vlasništvu, zbog činjenice da nema sličnog koncepta trgovinskog centra u širem okruženju. Kao je objasnio, Kotor "živi" 10 meseci godišnje i osim meštana kruzerima pristižu i brojni turisti iz celog sveta.

On je naglasio da šoping centar neće biti dovoljno velik da primi sve zainteresovane zakupce, pa će , kako kaže, morati da prave selekciju.

Kao je rekao cene zakupa biće formirane za sredinom jula, a koordinacija rentiranja poverena je kompaniji "MACE".

Ta konsultantska kuća, koja je vodila i projekte izgradnje molova "Delta City" u Beogradu i Podgorici, nadziraće i izgradnju "Kamelije".

Vođa projekta u kompaniji "MACE" Marina Jovičić objasnila je za "eKapiju" da su radovi na rušenju stare robne kuće počeli 1. juna i trajaće do 2. jula, kada će biti zaustavljeni zbog letnje sezone, a nastavak radova planiran je za 15 septembar.

Nikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen KrekićNikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen Krekić

- Radove na rušenju unutrašnjih zidova izvodi GP "Cetinje", a tenderi za ostatak radova su u toku, na javnom pozivu konkurisale su i firme iz Srbije. Ugovori za sve radove biće potpisani do početka avgusta – navela je ona i naglasila da će sva "MACE" procedura biti poštovana i na ovom objektu.

Projekat šoping centra "Kamelija" uradio je podgorički arhitekta Mladen Krekić, koji ističe da objekat gabaritima i materijalima od kojih se gradi mora da zadovolji zahteve UNESCO, pod čijom zaštitom je grad Kotor.

Kako je rekao šoping center "Kamelija" biće ekskluzivni prodajni centar – stilizovano, elegantno, prijateljsko i moderno mesto. Mesto zabave i uživanja u kupovini, a svojim sadržajem i ponudom će u velikoj meri doprinieti povećanju kvaliteta života stanovnika.

U objektu na tri nivoa (prizemlje i dva sprata) biće 35 do 40 lokala i parking sa 120 mesta.

U prizemlju će biti supermarket površine 400m2 i 13 lokala površine od 25 do 270 m2, na prvom spratu biće smešteno 11 lokala površine od 50 do 370m2, restoran i kafeterija sa pripadajućim trasama, na drugom spratu biće ukupno 10 lokala od 50 do 300 m2, igraonica za decu površine 300 m2, teretana od 200m2, dve kafeterije sa terasama.

Nikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen KrekićNikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen Krekić

Gradnonačelnik Kotora Nikola Konjević izrazio je zadovoljstvo zbog izgradnje novog centra i naglasio da će u tom objektu biti zaposleno 250 ljudi.

Raznovrsni sadržaji u "Kameliji"

Sa pozicijom na kojoj se nalazi, enterijerom, sadržajima, visokim stepenom bezbednosti, centar "Kamelija" predstavljaće više od kupovine jer će postati središte gradskih dešavanja. Sadržaće najraznovrsnije prodajne objekte poznatih domaćih i svetskih proizvođača i nuditi zabavne programe u kojima čitava porodica može uživati tokom celog dana.

Neizostavni deo ponude novog centra, biće različite vrste kulturnih (performansi, koncerti, predstave, programi za decu...) modnih, zabavnih i interaktivnih dešavanja koja će sadržajem i kreativnim metodama obogatiti ambijent, a prevashodno obezbediti veći broj posetilaca i potencijalnih potrošača.

Zašto "Kotor"?

Kotor, poznat kao univerzitetski centar (Pomorski fakultet, Fakultet za turizam, Fakultet za hotelijerstvo), gotovo istim intenzitetom živi tokom cele godine.

Smešten je u jednom od najlepših zaliva sveta. U pogledu investicija i perspektiva koje nudi, izdvaja se kao regionalni centar i predstavlja idealnu lokaciju za centar kupovine, biznisa i zabave. Lokacija u samom centru Kotora i odlično razvijena saobraćajna infrastruktura čini center "Kamelija" lako dostupnim.

Veza sa "Deltom"

Nikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen KrekićNikola Konjević, Boško Blečić, Marina Jovičić, Mladen Krekić

Iako je krajem jula 2008. godine "Napredak AD" sklopio ugovor o strateškom partnerstvu sa "Delta Maxi Grupom", kroz kompaniju "ELA" Kotor, u čijem sastavu posluje 15 maloprodajnih objekata na području od Kotora do Podgorice, Duško Blečić je demantovao tvrdnje da se iza projekta "Kamelija" nalazi beogradska kompanija.

Prema njegovim rečima, strateško partnerstvo "Napretka" i "Delte" vezano je isključivo za maloprodaju, a beogradska kompanija će konkurisati za zakup supermarketa u okviru šoping centra "Kamelija" i to pod jednakim uslovima kao i ostale firme.

"Expo grupa"

"Napredak AD" Kotor jedno je od najstarijih trgovačkih privrednih društava u Crnoj Gori, osnovano davne 1950. godine. Član je "Expo grupe", jedne od najuspješnijih poslovnih grupacija u Crnoj Gori, koju čine i "Expo commerce" , uvoznik i distributer svetski poznatih brendova za teritoriju Crne Gore, preduzeće "Exponat", koje pruža usluge u trgovini u maloprodaji.

U sastavu grupacije je i "Autoboka", koja posluje u oblasti drumskog saobraćaja i turizma, kao i "Food Industry", proizvođač kafe čuvenog brenda "Nero Cafe".

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.