NavMenu

Beograd dobija nove trgove - Pjaceta na uglu Sredačke i Niške ulice imaće i fontanu?

Izvor: eKapija Sreda, 20.02.2019. 16:34
Komentari
Podeli
Ugao Sredačke i Niške ulice na Vračaru (Foto: Google Maps/screenshot)Ugao Sredačke i Niške ulice na Vračaru
Beograđani će dobiti novi trg između Niške i Sredačke ulice na Vračaru, saznaje eKapija iz Gradske uprave.

Naime, Vlada Srbije donela je krajem januara, na predlog Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti u cilju izgradnje trga na uglu Sredačke i Niške ulice na Vračaru.

- Za realizaciju trga u Sredačkoj ulici u toku je izrada elaborata za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, a za to je obavezno pribavljanje rešenja o utvrđivanju javnog interesa. Postupci rešavanja imovinsko-pravnih odnosa biće pokrenuti pred nadležnim organom opštinske uprave. Po pravosnažnom okončanju postupaka steći će se osnov za upis javne svojine na zemljištu planiranom za izgradnju trga - kažu u Direkciji za naš portal.

Istovremeno sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa, kako navode, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda pokrenuće tokom godine javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za uređenje trga u Sredačkoj ulici, a po izradi projekta biće moguće podnošenje zahteva za izdavanje građevinske dozvole.

Prema urbanističkom dokumentu, na ovoj lokaciji planirano je formiranje mirnih pešačkih pjaceta sa eventualnom manjom fontanom i zelenilom u žardinjerama, koje bi ublažilo prejaku insolaciju. Oko fontane i žardinjera planiran je prostor za sedenje sa elementima zasenčenja, a deo trga treba da ostane u funkciji pešačkih komunikacija.


Osim ovog trga, kako nam je rečeno, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda sprovodi aktivnosti na uređenju trgova na više lokacija u gradu, kao što su trg u Dobanovcima, javni trg uz Ulicu vojvode Stepe, gradski trg u Lazarevcu, skver na uglu Nebojšine i Braničevske ulice na Vračaru, park u naselju Altina 2, trgovi u naselju Surčin i trg u Ulici Mike Alasa u opštini Stari grad.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.