NavMenu

Radivoje Nijemčević, direktor "Spiegelfeld International" - Imamo dugoročne planove za srpsko tržište nekretnina

Izvor: eKapija Petak, 29.05.2009. 14:31
Komentari
Podeli

BečBeč
(Radivoje Nijemčević)

"Spiegelfeld International", trenutno angažovan na razvoju projekta "VIG Plaza" u novobeogradskom bloku 11a, jedna je od prvih nezavisnih austrijskih kompanija za promet nekretnina koja je poslednjih godina proširila svoje poslovanje na tržište Jugoistočne Evrope otvaranjem predstavništva u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Ukrajini.

"Spiegelfeld International" je u našoj zemlji prisutan od 2005, a vizija te kompanije je da u narednom periodu na tržištu Srbije razvije celokupnu ponudu usluga koje već decenijama uspešno pruža klijentima iz Evrope, rekao je u razgovoru za "eKapiju" Radivoje Nijemčević, direktor "Spiegelfeld International".

Nijemčević je objasnio da ta kompanija investitorima u Srbiji nudi usluge posredovanja u prometu nekretnina, savetovanja i istraživanja, vrši profesionalno procenjivanje vrednosti nekretnina, učestvuje u razvoju projekta i pomaže kompanijama da se povežu sa regionalnim partnerima.

- Poslujemo u oblasti eksluzivnog stambenog prostora, trgovačkih i komercijalnih objekata, poslovnog prostora, šumskih i poljoprivrednih dobara i lovišta. Ni jedan segment ponude nam nije prioritetan, a planiramo i "izlazak" iz Beograda, odnosno angažovanje na projektima u ostalim gradovima Srbije. Prvo na listi nam je tržište Novog Sada, ali su nam i drugi gradovi važni - objašnjava Nijemčević.

Naš sagovornik kaže da dolazak kompanije "Spiegelfeld" u Srbiju, u kome je i sam učestvovao, nije bio nimalo lak zadatak, ali naglašava da je danas, posle četiri godine, ta kompanija više nego zadovoljna poslovanjem u našoj zemlji.

- Bilo je prilično teško ubediti čoveka koji nije nikada bio u Beogradu i Srbiji da dođe i ulaže u toj zemlji. Na zapadu se, na žalost, o Srbiji dugo vremena loše pričalo i pisalo i investitori su bili skeptični. Morali smo da ih uverimo da njihov novac ovde može biti siguran i uspeli smo u tome.

BečBeč

"Spiegelfeld" je osim na evropskom, prisutan i na tržištu Jugoistočne Evrope, a neke projekte radio je i u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nijemčević, kaže da ta kompanija na izuzetno dobrom glasu, što je jedna od najvažnijih stvari kada poslujete sa nekretninama. Sediše "Spiegelfeld-a" je u Beču, a kompanija poseduje predstavništva i u Sofiji, Trstu, Minhenu, Beogradu, Budimpešti, Bukureštu, Bratilsavi, Kijevu, Zagrebu.

Poslovni objekat VIG Plaza - na sedmom nebu

"Spiegelfeld"je trenutno u Beogradu angažovan na projektu poslovnog objekta "VIGPlaza", koji će krajem septembra biti otvoren u novobeogradskom bloku11a. Njegov vlasnik i najveći korisnik biće osiguravajuća kuća "WienerStadtische", koja će zauzeti više od polovine objekta neto površine22.000 m2. "VIG Plaza" imaće dve podzemne etaže za garažu, 8 spratova ipovučeni sprat, sa velikom terasom na sedmom spratu, a "WienerStadtische" će za sebe najverovatnije izdvojiti prva četiri sprata ijedna deo prizemlja. Objekat, koji će ispunjavati sve standarde Aklase, je rađen po uzoru na čuveni poslovni kompleks "Europlaza" u Bečuu koji su se na 120.000 m2 "nastanili" "Microsoft", "Sony", "Kapsch" idruge svetske kompanije.

- "Wiener Stadtische" je osnovao kompaniju "VIG RealEstate" i ona će biti vlasnik objekta kada on bude završen a do tada suto "Promo media" i "Imperial gradnja". Plaćanje se vrši u skladu safazama kroz koje prolazi objekat, tako da će poslednja transakcijauslediti kada on bude gotov. Njegovi vlasnici ne razmišljaju o prodaji,investitor je prepoznao Beograd kao centar regiona - objašnjavaNijemčević, naglašavajući da je "Spiegelfeld" zaštitnik interesainvestitora.

BečBeč

"VIG Plaza"spada u red tzv. "pametnih zgrada", a po mnogo čemu biće jedinstvena uBeogradu. To je pre svega specifična troslojna fasada od stakla.

-Budući zakupci imaće mogućnost da otvaranjem prvog prozora omogućecirkulaciju vazduha, dok zbog sledeća dva sloja neće biti prašine ibuke i oni će služiti kao izolator. To zapravo znači da vi otvaratejedan prozor dok druga dva ostaju zatvorena. Objekat će imati iintegrisani sistem zaštite od sunca s malim koeficijentom toplotneprovodljivosti. "VIG Plaza" će se grejati i hladiti pomoću geotermalnepumpe, što će omogućiti uštedu energije od 30% do 50%.

"VIGPlaza" posedovaće i sistem klimatske kontrole prostora - sistemrashladnih greda, višestruke izmene vazduha. Dupli podovi omogućavajupraktična rešenja za telefonske, električne i kompjuterske instalacijeu okviru poslovnog prostora. Objekat će posedovati i najsavremenijeprotivpožarne i sigurnosne sisteme, elektronsku kontrolu pristupa,24-časovnu službu za održavanje objekta.

-Cilj projekta je spoj arhitekture i ekonomske efikasnosti uz pomoćnajsavremenijih tehnologija i materijala, čime su zadovoljeni inajstroži svetski standardi za poslovne objekte A klase – zaključujeNijemčević.

Zinshaeuser – specifična vrsta zakupa stambenog prostora

Jedna od zanimljivih ponuda, koja još ne postoji u našoj zemlji, je posredovanje u rentiranju tzv. Zinshaeuser, odnosno starih luksuznih kuća i zgrada u Beču. Ti objekti imaju od 20 do 50 stanova, i uglavnom su stari više od stotinu godina, a vlasnici su fizička lica ili kompanije, među kojima je i "Spiegelfeld".

Te zgrade uglavnom u 80% slučajeva koriste kao stambeni prostor, dok se znatno manje iznajmljuju za poslovni. Ono što je najvažnije je da za te zgrade postoji zakon koji propisuje mesečni zakup, i uglavnom je to od 7.20 do 7.70 EUR po metru kvadratnom, dok cena zavisi od lokacije. Ugovor sa zakupcem se sklapa na neodređeno vreme, tako da on u stanu može ostati 3 nedelje ili 30 godina, a prava stanovanja se u slučaju njegove smrti prenose na članove porodice - objašnjava Nijemčević, naglašavajući da je u pitanju specifična vrsta rentijerstva.

BečBeč

Sagovornik "eKapije" kaže da je taj posao trenutno najunosniji koji "Spiegelfeld" radi, posebno ako se u obzir uzme činjenica da je je u Beču više od 85% objekata stare gradnje. Jednan od preduslova funkcionisanja Zinshaeuser je razvijeni facility management, odnosno upravljanje zgradama koje se rentiraju i pružanju maksimalne usluge njenim korisnicima.

- Stanarima zgrada obezbeđena su redovna čišćenja, kompletno održavanja, čišćenje snega itd. koje mogu vršiti različite firme. S druge strane, stanari imaju zakonsku obavezu da sva plaćanja za te usluge redovno izmiruju. Ako recimo zakup plaćate 100, za održavanje ćete morati da izdvajate 5, 7, ili 10 EUR. To je veoma važno jer da nema zakona sredstva za održavanje zavisila bi od dobre volje ljudi koji žive u zgradi i vremenom bi njena vrednost, usled neadekvatne brige, pala.

Nijemčević kaže da je "Spiegelfeld" zainteresovan da takvu uslugu ponudi i tržištu Srbije ali je za to neophodna zakonska regulativa.


T.S.

Napomena: Kompanija "Spiegelfeld" je član Nemačkog privrednog udruženja u Beogradu (DWB).



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.