NavMenu

Delta gradi još jedan hotel u Ljubljani - Projekat trgovinskog centra u Nišu "zamrznut"

Izvor: eKapija Utorak, 22.01.2019. 15:33
Komentari
Podeli
Kompanija Delta holding u ovoj godini očekuje mnogo novih investicija pre svega real estate. Od ovog sektora samim tim se, kako kažu u Delti, očekuje i najveći profit.

U 2018. godini Delta holding ostvario je ukupni prihod od 58,27 milijardi dinara, a ostvareni EBITDA je 4,8 milijardi dinara. U budžet Republike Srbije uplaćeno 10,2 milijardi dinara. Najveći udeo u prihodu Delta Holdinga ostvario je Delta Agrar sa 44%, a zatim Delta Distribucija sa 34%.

Za ovu godinu Delta holding najavio je kupovinu lokacije za izgradnju hotela Holiday Inn u Ljubljani. Ovaj hotel je brend IHG grupe sa kojom kompanija ima odličnu dugogodišnju saradnju i koja kao naš partner daje saglasnost za sve lokacije. Početak izgradnje planiran je po završetku pravno administrativnih procedura koje su u procesu.

- Nakon odlične saradnje sa nadležnim institucijama u Ljubljani prilikom izgradnje hotela InterContinental, odlučili smo da nastavimo naše poslovanje u Sloveniji. Smatramo da u Ljubljani postoji potreba za još jednim jakim hotelskim brendom, koji će biti nešto manje luksuzan od InterContinentala ali će imati visoke standarde usluge i kvaliteta - rekla je Zorana Ždrale Burlić, generalni direktor Delta Real Estate-a.

Ona je napomenula da će Delta u ovoj godini završiti tri velika projekta. Naime, otvaranje Delta Planet u Banjaluci najavljeno je za 21. marta, Delta Planet u Varni za 28. marta, a hotel Indigo u Beogradu do kraja godine.

- Realizacijom ovih investicija oslobađamo resurse za dalji razvoj našeg real estate porftolija u Srbiji i regionu. Spremni smo da počnemo izgradnju tri značajna projekta u Srbiji čim se za to stvore uslovi. Ti projekti su Delta Planet Autokomanda, nova poslovna zgrada Delta Holdinga i Delta centar u okviru kojeg će se nalaziti InterContinental Beograd - izjavila je Zorana Ždrale Burlić, generalni direktor Delta Real Estate-a.

Direktorka kompanije Delta real estate istakle je da u toj kompaniji nadaju da će u drugoj polovini ove godine započeti gradnja tržnog centra Delta planet na Autokomandi u Beogradu u čiju gradnju će se investirati oko 200 mil EUR.

- Procedura oko dobijanja dozvola još nije završena, ali se nadamo da će uskoro biti, i da će izgradnja moći da počne u drugom delu ove godine - rekla je Ždrale Burlić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja Delta holdinga u prošloj godini.

Delta Planet na AutokomandiDelta Planet na Autokomandi
Ždrale je napomenuka da je projekat Delta planeta u Nišu "zamrznut", jer, kako navode "lokalna samouprava je od njih tražila da plate takse i time ih stavila u neravnomeran položaj sa ostalim investitorima".


A šta je sa Sava centrom?

Na pitanje novinara da li su završeni razgovori o javno-privatnom partnerstvu Delte i grada Beograda u Sava centru potpredsednik Delta holdinga Živorad Vasić rekao je da veruje da su pregovori na kraju.

- Delta holding bi, ako se postigne konačan dogovor, u Sava centru imala udeo od 49% a Grad Beograd 51% - rekao je Vasić.

U renoviranje Sava Centra kako bi postao kongresni prostor neophodno je, kako je rekao, uložiti oko 30 mil EUR.

Vasić je dodao da se konačna odluka očekuje za oko dva meseca.

Komisija za sprovođenje postupka za izbor partnera za rekonstrukciju i upravljanje objektima JP Sava centar sredinom prošle godine donela je odluku da se ponuda Delta holdinga, kao jedinog ponuđača, odbije kao nepotpuna, ali i dozvolila da se nastave direktni pregovori "što zakoni dopuštaju".



Rezultati ostalih članica Delte

Delta Agrar
beleži rekordne prinose ratarskih kultura i to 7.3 t/ha pšenice, 12.4 t/ha kukuruza i 4.4 t/ha soje. Rezultati u stočarstvu, 18,2 živorođena praseta po leglu bolji su od najboljih farmi u Danskoj.

Delta DMD potpisao je ugovore sa kompanijama Diageo, Ferrero, SC Johnson, Glaxo Smith Kline što je rezultiralo rastom EBITDA od 139%. Delta Auto Grupa beleži rast prodaje BMW vozila za 8%, Honda za 9%, polovnih vozila za 15% i motocikala za 29%. Prošle godine, Delta Motors uveo je mogućnost biranja i personalizacije BMW vozila uz pomoć virtuelne realnosti.

U novembru prošle godine, Delta je započela najveći i najznačajniji društveno odgovorni projekat, Naše selo. Cilj projekta je da se na primeru dva sela u okolini Zaječara, Dubočane i Mala Jasikova, pokaže da je moguće srpsko selo dovesti do nivoa savremenog evropskog sela uz ekonomska osnaživanje stanovnika i unapređenje društvenog i kulturnog života.

Delta Fondacija je tokom prošle godine kroz 226 humanitarnih akcija i projekata uložila 710.544 EUR, a pomoć je dobilo skoro 50.000 ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.