NavMenu

Beograd planira zabranu prodaje objekata u postupku legalizacije

Izvor: eKapija Nedelja, 20.01.2019. 10:14
Komentari
Podeli
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je Grad Beograd uputio Republičkom geodetskom zavodu zahtev za upis zabeležbe o zabrani prometa na bespravnim objektima na teritoriji grada Beograda.

- U skladu sa obavezama iz člana 28. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata (Službeni list Republike Srbije, broj 83/18), Grad Beograd je uputio Republičkom geodetskom zavodu zahtev za upis zabeležbe zabrane otuđenja objekata koji se nalaze u postupku legalizacije. Zakon je obavezao sve loklane samouprave da izvrše upis zabeležbe u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona, a kako se to dogodilo početkom novembra, Grad Beograd je svoju obavezu izvršio četiri meseca ranije - izjavio je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je dodao da grad upisuje zabeležbu na 256.589 objekata koji su bespravni, dok će u slučaju da objekti nisu upisani u katastar, zabeležba biti upisivana na građevinsku parcelu.

- Grad Beograd je odlučan da se proces legalizacije završi u narednih pet godina, kako je zakon propisao. Upis zabeležbi treba da bude motiv više vlasnicima bespravnih objekata da ih ozakone, a svi koji su gradili bespravne objekte do 2015. godine i koji se nalaze na satelitskom snimku, to mogu da urade veoma brzo, uz minimalne troškove - rekao je Vesić i dodao da će na ovaj način pravna sigurnost svih građana biti dodatno ojačana jer će svako ko želi da kupi bilo koju nekretninu biti siguran u kakvom se statusu ona nalazi.

Kako bi građani bili potpuno zaštićeni, Grad Beograd će od ponedeljka na osnovu obaveza iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji upisivati kao zabeležbu i sva rešenja koja gradska građevinska inspekcija donosi u vezi sa bespravnim objektima, naveo je Vesić.


- To znači da će svaki građanin koji želi da kupi bilo koju nekretninu znati da li je grad doneo rešenje o zabrani gradnje ili o rušenju, tako da nesavesni investitori koji su bespravno gradili više neće moći da varaju građane - poručio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da Srbija i Grad Beograd više neće tolerisati ni kvadrat bespravne gradnje i da svako ko želi da gradi, to će morati da čini u skladu sa građevinskom dozvolom i zakonima.

- Srbija je donela veoma liberalan zakon o ozakonjenju, na osnovu koga je građanima veoma lako da se ozakone, uz minimalne troškove, ukoliko su bespravni objekti građeni do 2015. godine i ukoliko se nalaze na satelitskom snimku. Iskoristite priliku koju je pružila država i ozakonite objekte - poručio je Goran Vesić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.