NavMenu

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije i planovi u oblasti NEKRETNINA (stambeni i poslovni prostor) koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.01.2019. 11:34
Komentari
Podeli
(Foto: GaudiLab/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor).

Za samo nekoliko godina prestonica je otišla u visinu i dobila potpuno novi izgled. Trend beogradizacije tako se, očekivano, nastavio i u 2018. godine. Na našoj listi suvereno zato vlada 20 projekata koji se realizuiju u srpskoj predstonici. Ono što moramo, opet, primetiti je da iako neboderi lepo izgledaju, ako ih ne bude pratila adekvatna saobraćajna regulacija, šire ulice i više traka za vozila (što zasad baš i nije slučaj), čekaju nas sve veće gužve i glavobolje u saobraćaju.

Ipak, da se vratimo na listu. Tu je mnogo starih nam znalaca koji proširuju svoje komplekse i grade još poslovnog prostora pre svega sa one strane reke, na Novom Beogradu, kao što su Navigator i Sirius.

Primetan je i dalji rast ulaganja u kondominijume, koji su čini mi se svake godine sve popularniji. Na listi se nalazi i nekoliko novih igača van Beograda - u Jagodini, Gornjem Milanovcu, Leskovcu, koji nam daju dašak nade da je savremena gradnja stigla i u ostatak Srbije. Tu su i jeftini stanovi za snage bezbednosti koji se i dalje "drže" na listi...

Nećemo vas više držati u neizvestnosti, prelazimo na listu. Pobednik 2018. je....
Ušće Tower Two čija je izgradnja počela u februaru prošle godine. Locirana na ušću Save u Dunav, kula će biti odlično povezana sa svim delovima Beograda. Projektovan kao poslovna zgrada A+ klase, objekat Ušće Tower Two će imati 22 sprata i površinu za izdavanje od 23.200 m2. Vrednost ovog projekta procenjena je na oko 65 mil EUR, a investitor je MPC Properties.

Objekat će imati i podzemnu garažu neto površine 21.000 m2 sa 740 parking mesta.

Završetak radova i svečano otvaranje objekta planirano je za prvi kvartal 2020. godine.

Prošlogodišnji pobednik, ove godine je na vicešampionskom mestu - Skyline u Ulici kneza Miloša. Kompleks Skyline vredan 200 mil EUR, sastojaće se od tri kule - jedne poslovne i dve stambene. Iza projekta stoji AFI Europe, jedna od vodećih kompanija u oblasti razvoja nekretnina i investicija u centralnoj i istočnoj Evropi.
Predviđeni broj kvadrata za stambene jedinice je 34.000 m2, za maloprodajni prostor 4.000, dok će poslovni prostor imati 30.000 kvadrata. Osim toga, u sklopu Skyline-a nalaziće se i podzemna garaža sa oko 900 mesta, velnes i spa centar, teretana, WI-FI zona, park Tri kjuča i mnogi drugi sadržaji.

Prva stambena kula sa kompletnim podzemnim delom trebalo bi da bude završena do kraja 2020. godine. Imaće oko 170 stambenih jedinica, a uz nju će biti gotov i spa i velnes centar, kao i park Tri ključa. Nakon prve faze izgradnje, krenuće se u drugu, ali još nije odlučeno šta će se prvo graditi - poslovna ili stambena kula, jer kako kažu, interesovanje je veliko i za stambeni i za poslovni prostor.

Bronza, odnosno treće mesto, ide prvom kondominijumu na Novom Beogradu, projektu Wellport. Renomirana izraelska kompanija Shikun & Binui Group će graditi Wellport, koji se nalazi odmah uz prvi poslovni park na ovim prostorima - Airport City Belgrade. Wellport je investicija vredna 130 mil EUR, a tržištu će biti ponuđeno 500 najsavremenije opremljenih stambenih jedinica - od studija do petosobnih stanova koji će se graditi u četiri faze.
WellportWellport
Prvi kondominijum na Novom Beogradu je idejno osmislio svetski priznat izraelski arhitekta Rami Wimmer, a projektovan je tako da budućim stanarima pruži premium kvalitet gradnje sa akcentom na prirodnim materijalima, pažljivom odabiru opreme u skladu sa najmodernijim tehnologijama i zahtevima energetske efikasnosti. Posebna pogodnost koju ovaj kondominijum nudi je Smart House sistem, koji korisnicima omogućava da uključuju i isključuju svetla u stanu, grejanje, podižu i spuštaju roletne kada su van svog doma.

Beograd na vodi ove godine pao je na četvrto mesto, a godina iza nas ostaće upamćena i po tome što je završena i otvorena prva zgrada BW Residences. Zgrada obuhvata 296 modernih stambenih jedinica različitih struktura, od dvosobnih do petosobnih. Dizajnirani u skladu sa svetskim trendovima u izgradnji, stanovi se odlikuju prostranim terasama sa kojih se pruža pogled na Savu, na grad i na Kulu Beograd, buduću najvišu zgradu u Srbiji i simbol prestonice.

Predstavnici kompanija Belgrade Waterfront i Pizzarotti potpisali su u 2018. godini i ugovor o izvođenju glavnih radova na Kuli Beograd, najvišoj zgradi u Srbiji. Zgrada visoka 40 spratova predstavljaće centralni deo Belgrade Waterfront-a, a na poslednjem spratu nalaziće se i najviši vidikovac u Beogradu, sa kojeg će se pružati neverovatan pogled na panoramu grada. Kulu Beograd dizajnirala je svetski poznata kompanija SOM, a projekat razvija AECOM.

Peto mesto naše liste zauzeo je kompleks na mestu stare američke ambasade u Beogradu - Kneza Miloša Residence. Autor arhutekture je kompanija Energogroup. Kao investitor, u urbanističkom projektu navedena je kompanija KMR Development Beograd. Izgradnja Kneza Miloša Residence počela je u avgustu 2018. godine, a završetak projekta očekuje se na leto 2020. godine. Prodaja stanova kažu da ide odlično i da je prodato već oko 100. Inače, planirano je da kompleks Kneza Miloša Residence ima 260 stanova, 500 parking mesta i više od 5.000 m2 poslovnog prostora, a na gradilištu će biti uposleno 250 radnika.

Počela druga faza izgradnje poslovnog kompleksa Sirius Offices na Novom Beogradu - Investicija vredna 25 mil EUR, otvaranje u drugom kvartalu 2020.Počela druga faza izgradnje poslovnog kompleksa Sirius Offices na Novom Beogradu - Investicija vredna 25 mil EUR, otvaranje u drugom kvartalu 2020.


Druga faza gradnje poslovnog kompleksa Sirius Offices na Novom Beogradu zauzela je šesto mesto. Erste Group Immorent ulaže dodatnih 25 mil EUR, kako bi izgradila još 12.500 bruto kvadratnih metara na osam spratova, kao i 200 parking mesta. Radovi su počeli u decembru, a planovi su da Sirius 2 bude završen do polovine 2020. godine, a da se prvi korisnici usele u zgradu na jesen te godine. Ukupna vrednost investicije, uključujući i prvi deo kompleksa koji je sagrađen prošle godine, iznosi 65 mil EUR.

Projekat se gradi prema najvišim ekološkim standardima, uz poštovanje zahteva energetske efikasnosti i korišćenje recikliranog materijala. Kancelarije "А" klase imaće jedinstvenu visinu sprata na tržištu od 2,9 metara, pružajući dodatni komfor korisnicima. Kada je krajem juna prošle godine izgrađen prvi deo kompleksa, u njega se među prvima uselila Erste banka.

Sedmoplasirani je ove godine Navigator 2 čija je izgradnja počela u 2018, u novobeogradskom Bulevaru Milutina Milankovića. Reč je o drugoj fazi projekta Navigator, sa 27.000 m2 površine za izdavanje i podzemnom garažom na tri nivoa koja će imati 511 parking mesta. Ovo je moderna poslovna zgrada A klase, koja je projektovana i gradi se u skladu sa LEED standardima. Navigator 2 imaće osam spratova sa kancelarijama sa čistom visinom od 3 metra i oko 3.000 m2 neto površine po jednom spratu.

Nova upravna zgrada kompanije Delta holdinga zauzela je 9. mesto, a početak njene izgradnje planiran je za 2019. Ukupna vrednost investicije je oko 35 mil EUR, a na osnovu različitih taksi i dozvola, gradu Beogradu biće uplaćeno 2,5 mil EUR. Projektovanje ovog objekta je u potpunosti završeno, a projekat enterijera uradio je Studio S iz Pariza. Nova poslovna zgrada Delta Holdinga nalaziće se na Novom Beogradu, između hotela Crowne Plaza i Genex apartmana. Ova zgrada projektovana je prema poslednjim svetskim standardima. Prema očekivanjima ovaj projekat će uposliti 300-500 radnika dnevno. Projektovana su veoma savremena rešenja, pojedini elementi prvi put u Srbiji biće primenjeni na ovako velikom projektu

Sa drugog mesta, gde je bio prošle godine, na 10. mesto pala je Stattwerkova zelena zgrada na Zelenom vencu. Objekat nekadašnje Beobanke dobio je novog vlasnika, ali i nadu da će konačno dobiti i novu svrhu. Prva visoka zgrada sa zelenim fasadama u Srbiji imaće ukupnu površinu veću od 30.000 kvadrata, a zelene fasade će zauzeti više od 2.700 metara kvadratnih. Pored vertikalnih zelenih fasadnih sistema, na spoljašnjim delovima objekta nalaziće se dodatno zelenilo u vidu saksijskih biljaka, a krovovi ukupne površine od oko 2.600 kvadrata takođe će biti zeleni.


Prvi projekat van Beograda na našoj listi je Novi Niš. koji je zauzeo 11. mesto. Investitor za ovaj projekat je američka kompanija Clean Earth Capital. Kamen temeljac za luksuzni poslovno-stambeni kompleks Novi Niš položen je još u proleće 2016. godine. Dve godine kasnije, radovi u ovom naselju ubrzano teku, polako niču zgrade, a prvi stanari se očekuju do proleća 2019. godine.

Na 12. mestu našao se projekat Zepter Group i kineskih partnera u Bloku 65 na Novom Beogradu. Za njim, na 13. mestu (kao i prošle godine), nalazi se projekat državne stanogradnje za pripadnike bezbednosti. Naime, u 2018. država je osnovala sedam firmi koje će se baviti izgradnjom stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Za izvođača radova u Nišu i Vranju izabrana je turska kompanija Tasyapi koja će graditi ukupno 376 stanova.

Moj Aviv na Zvezdari sa ukupno 76 stambenih jedinica našao se na 14. mestu ovogodišnje liste. Investitor Aviv Arlon prisutan je u Srbiji od 2007. godine i poznat je na našem tržištu po izgradnji prvog ritejl parka na ovim prostorima u Pančevu, a potom i u Zrenjaninu i na Zvezdari.

Kompanija AGNS Invest, članica Aleksandar Group, sa svojim projektom Kapija Vračara našla se na 15. mestu.

Šesnaestu poziciju zauzela je Pupinova palata u Novom Sadu čije je otvaranje najavljeno za mart 2019. godine. Jedan od začetaka kvalitetne i moderne gradnje u centralnoj Srbiji - VIVO Living PARK Jagodina našao se na 17. mestu.

Nova zgrada - Trg u Paunovom bregu zauzela je 18. poziciju, a za njom na 19. mestu se našao poslovno-stambeni kompleks K Distrikt na Dorćolu vredan 200 mil EUR.


Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor) i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI?



Tagovi:
Pupinova palata
Kapija Vračara
Ušće Tower Two
Belgrade Waterfront
Skyline u Ulici kneza Miloša
Skyline
Airport City Belgrade
Eagle Hills
Aviv Arlon
BW Residences
Kneza Miloša Residence
Sirius Offices na Novom Beogradu
VIVO Living PARK Jagodina
Stattwerkova zelena zgrada na Zelenom vencu
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2018
retrospektiva nekretnine
retrospektiva nekretnine 2018
stanovi Beograd
stanovi u Beogradu
novi stanovi u Beogradu
novi stambeni kompleksi u Beogradu
Moj Aviv
nove stambene zgrade u Beogradu
stanovi u centru Beograda
poslovnme zgrade u Beogradu
poslovne zgrade u Beogradu
stambeno poslovni kompleksi u Beogradu
srpsko tržište nekretnina
tržište nekretnina u Beogradu
Skajlajn
kule Kneza Miloša
Ulica kneza Miloša
stambeno poslovni kompleks Kneza Miloša
stambeno poslovni kompleksa u Ulici kneza Miloša
stambeno poslovni kompleks u Kneza Miloša
izraelske kompanije u Srbiji
izraelske investicije u Srbiji
izraelski investitori u Srbiji
CBRE Group
zgrada Beobanke na Zelenom vencu
Zeleni venac
zelene zgrade
zeleni soliter
eko centar Beograd
ekološki centar Beograd
energetski efikasna arhitektura
energetski efikasna gradnja
BW galerija
St regis stanovi
stanovi u Beogradu na vodi
tržni centar Beograd na vodi
tržni centar u Beogradu na vodi
državni stanovi
državna stanogradnja
jeftini stanovi
cene stanova u Beogradu
stanovi za vojsku i policiju
stanovi za državne službenike
američka ambasada Kneza Miloša
kompleks na mestu američke ambasade u Ulici kneza Miloša
Bulevar Milutina Milankovića
soliteri u Novom Beogradu
zeleni krovovi
poslovni prostor Novi Beograd
Zorana Mihajlović
Policija Srbije
poslovni prostor Beograd
Biznis Garden
Business Garden
komercijalni prostor na Novom Beogradu
Beko
kompleks fabrike Beko na Dorćolu
stambeno poslovni kompleks na Dorćolu
stambeno poslovni objekat M Gornji Milanovac
Metalac stanovi Gornji Milanovac
stanovi Gornji Milanovac
poslovni prostor Gornji Milanovac
stanovi Metalca u Gornjem Milanovcu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.