NavMenu

Kur salon ponovo blista u Banji Koviljači

Izvor: Lozničke novost Utorak, 04.12.2018. 15:00
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Sav planirani posao je završen i samo čekamo datum zvaničnog otvaranja, a očekujemo da će to učiniti neko iz najvišeg državnog rukovodstva, rekao je za LN dr Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju.

Kur salon je kompletno obnovljen i posle više godina ponovo bi mogao već sutra da primi prve goste

Simbol Banje Koviljače, jedna od najlepših banjskih dvorana u Srbiji, ponovo blista starim sjajem. Kompletna rekonstrukcija ovog objekta je završena i danas bi trebalo zvanično da bude dat na korišćenje Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju. Time je uz veliku podršku države konačno urađen jedan veliki posao i sačuvano vredno zdanje koje je bilo ozbiljno ugroženo, a Banja Koviljača, odnosno Loznica ponovo imaju jedan nesvakidašnji reprezentativni objekat.

- Radovi su završeni u planiranom roku i završena je dugoočekivana rekonstrukcija Kur salona. Od 1. decembra traje uređenje enterijera, unošenje nove opreme, nameštaja, kompletnog inventara, i kada javnost vidi kako izgleda unutrašnjost Kur salona verujem da će svi biti vrlo zadovoljni. Sav planirani posao je završen i samo čekamo datum zvaničnog otvaranja, a očekujemo da će to učiniti neko iz najvišeg državnog rukovodstva, pošto je država bila investitor. Kur salon je spreman da odmah primi goste, ali ćemo sačekati zvanično otvaranje, javno prikazivanje Kur salon biće na dan otvaranja, zato ga je trenutno moguće fotografisati samo spolja - rekao je Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice Banja Koviljača.

Ekipa LN je u pratnji Jokića obišla kompletan objekat i oni koji ga vide, a posebno koji znaju kako je njegova unutrašnjost izgledala do pre dve godine, biće veoma zadovoljni kada uđu u Kur salon u kojem će biti organizovan doček 2019. godine. Kur salon je bio ozbiljno zapušten i pretilo mu je samourušavanje. Onda su posle inicijative više udruženja meštana da se to spreči reagovali lokalna samouprava i nadležno ministarstvo. U martu 2016. Republička direkcija za imovinu dala je Kur salon na korišćenje Specijalnoj bolnici kao i još nekoliko objekata u banjskom parku, vile Bosna i Koviljača, upravnu zgradu HTP i stari deo blatnog kupatila. Specijalna bolnica je odmah sanirala krov i oluke čime je sprečeno dalje propadanje objekta, a radovi na obnavljanju poznate banjske dvorane, vredni 197,4 miliona dinara, bez PDV-a, počeli su 30. aprila ove godine. Kur salon je simbol Banje Koviljače i godinama je bio van upotrebe. Od 1989. je pod zaštitom kao spomenik kulture, a podigao ga je kralj Aleksandar Karađorđević 1932. godine i jedno je od najlepših zdanja u Srbiji.


Osim ovog veoma važnog posla, dr Jokić najavljuje i dalje radove. Počelo je saniranje nekadašnje upravne zgrade HTP, za koje je ova ustanova izdvojila šest miliona dinara. Prema njegovim rečima, najhitnije je da se uradi krov i postave oluci i to će biti završeno u roku od sto dana.

- Tim radovima upravna zgrada će biti zaštićena od daljeg propadanja, a onda i kompletno sanirana. I dalje očekujemo pomoć države koja je investirala i u Kur-salon - kaže Jokić.

Prema rečima direktora Jokića, gornja, svečana sala Kur-salona nazvana je Kralj Aleksandar, donja sala je Kralja Petra, dva ovalna salona, nose imena Kneginje Zorke i Kraljice Marije, dva okrugla salona Njegoša i Iva Andrića, dok je restoran okrenut ka Ulici maršala Tita nazvan Karađorđe.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.