NavMenu

Beogradsko Ušće dobija Prirodnjački muzej, akvarijum, rolerkoster, bob na šinama i panoramski točak veći od bečkog

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.11.2018. 14:53
Komentari
Podeli
(Foto: Stefan Ml/shutterstock)
Osim jarbola koji je već najavljen, Park Ušće bi uskoro mogao da dobije i akvarijum, panoramski točak, rolerkoster, bob na šinama… Takođe, tu bi trebalo da se nađe i nova zgrada Prirodnjačkog muzeja.

Tačna pozicija nevedenih objekata biće utvrđena izradom urbanističkog projekta po obavljenom javnom konkursu, u skladu sa zonama zaštite prostora i ograničenjima gradnje, minimalno rastojanje između objekata javne namene ne sme biti manje od visine višeg objekta, sa izuzetkom objekta panoramskog točka u čijem slučaju rastojanje između objekata ne sme biti manje od 120 m.

Ovo je predviđeno Planom detaljne regulacije multifunkcionalnog sportsko-kulturnog sadržaja na području Parka prijateljstva – Ušće, gradske opštine Novi Beograd i Zemun, koji je na javnom uvidu do 13. decembra.

Kako se navodi u samom PDR-u cilj je da se novim uređenjem nadomesti nedostatak sadržaja u samom parku koji bi privukli veći broj posetilaca. Njegova veličina i nepreglednost, nebezbednost i neosvetljenost, kao i brojna ograničenja vezana za uslove zaštite prostora, čine da je prostor slabo posećen, kako se navodi, osim u zoni priobalnog šetališta i u kratkim periodima organizacije manifestacija (koncerti i festivali, trke).

Panoramski točak je predviđen da bude visok 85 metara, što je više od točka u Beču, koji ima 65 metara, i teži 240 tona čelične konstrukcije.

Kako se navodi u PDR-u, maksimalna površina Prirodnjačkog muzeja, a ujedno i maksimalna površina parcele, je predviđena da bude 4.800 m2. Planira se, kako se navodi, izgradnja jednog ili više objekata razuđene osnove, čiji delovi ne moraju biti povezani prizemnom etažom, ali formiraju jedinstvenu arhitektonsko funkcionalnu celinu. Osnovni sadržaji biće muzejski i galerijski prostor sa tehničkim prostorijama - garderobom, komunikacijama, bibiliotekom, arhivom, fototekom, memorijalnom sobom, ateljem za dizajn, konzervaciju i restauraciju fosila, trezorom za materijal, akvarijumom, volarijumom, terarijumom, insektarijumom, botaničkom baštom, kabinetima, istraživačkim laboratorijama, depoima, pomoćnim prostorijama... Tu su i sala za predavanja sa medijatekom i višenamenska sala, u skladu sa savremenim standardima za objekte ovog tipa. Planom je naglašeno da u muzeju komercijalni sadržaji mogu zauzimati maksimalno 20%.

Zgrada muzeja biće uklopljena u arhitektonski koncept Muzeja savremene umetnosti. Planirano je i formiranje ekstenzivnog krovnog vrta na muzeju, u minimalno 30 cm zemljišnog supstrata, kao i ozelenjavanje vertikalnih površina objekta. Uz sam muzej planiran je i parking za bicikle i automobile.

Akvarijum je predviđen kao prostor sa bazenima, tankovima za skladištenje i reciklažu vode, postrojenjem za proizvodnju soli... Kompatibilne namene koje su dozvoljene u sklopu objekta su specijalizovane trgovine (prodajna galerija, suveniri,sl.) i uslužne delatnosti u funkciji osnovne namene objekta (kafe, prodavnice, i sl.). Akvarijum se može prostirati na maksimalno 5.000 m2.


Obaveze investitora

Investitor je obavezan, navodi se u PDR-u, da se, pre podnošenja zahteva za izdavanje građevinske dozvole ili drugog akta kojim se odobrava izgradnja objekata, odnosno rekonstrukcija ili uklanjanje objekata, navedenih u Listi I i Listi II Uredbe o utvrđivanju Liste projekata za koje je obavezna procena uticaja i Liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu, obrati nadležnom organu radi sprovođenja procedure procene uticaja na životnu sredinu. Studija o proceni uticaja izrađuje se na nivou generalnog, odnosno idejnog projekta i sastavni je deo zahteva za izdavanje građevinske dozvole.

Dalja parcelacija definisanih granica građevinskih parcela javnih zelenih površina može se vršiti isključivo u svrhu definisanja parcela planiranih objekata javne namene navedenih u pravilima građenja za javne zelene površine u celinama I i II.

Dalja parcelacija definisanih granica građevinskih parcela javnih zelenih površina može se vršiti isključivo u svrhu definisanja parcela stubova planirane gondole, čija će se tačna pozicija odrediti u fazi izrade tehničke dokumentacije.

Moguća je parcelacija planom definisanih građevinskih parcela javne saobraćajne i javne infrastrukturne površine u cilju faznog sprovođenja.

Nije dozvoljena parcelacija građevinskih parcela javne namene postojeće parcele Muzeja savremene umetnosti i kompleksa posebne namene.

Za planirani objekat jarbola sa zastavom Srbije i objekat panoramskog točka obavezna je saradnja sa Direktoratom za civilno vazduhoplovstvo. U zoni akvatorije, duž obale Save i Dunava, a van granice plana, postavljeno je oko 50 plovnih objekata (splavova na pontonima i prilagođenih brodova), uglavnom restorana ili hotelskih jedinica, koji su nesumljivo značajni za turističku ponudu grada i predstavljaju prepoznatljiv brend. Zbog planiranja novih sadržaja (jarbol, vidikovac, plato umetnosti), zaštite vizura ka naspramnim obalama i zaštite kompleksa posebne namene, zabranjeno je postavljanje splavova na Savi od Brankovog mosta do Ušća i od Ušća do kompleksa posebne namene u rukavcu Dunava.

Plansko rešenje je rezultat sveobuhvatnog i multidisciplinarnog pristupa planiranja i sagledavanja predmetnog prostora i šireg okruženja i integrisanja - uslova i smernica iz plana višeg reda - postojeće relevantne planske i druge projektne dokumentacije, programskog zadatka za predmetni plan koji je dostavila Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, uslova nadležnih institucija i javnih komunalnih preduzeća i inicijativaustanova kulture, postojećih elemenata razrade i stručne provere kao što su analize, konkursna rešenja i posebno Studija Ušće park – people's park (Gehl Architects, 2017), zaključaka sa niza radnih sastanaka koji su održani u toku 2017. godine i 2018. godine, sa predstavnicima grada i nadležnim institucijama, a vezano za izradu i realizaciju različitih projekata za uređenje predmetnog prostora.

Izradi Plana detaljne regulacije multifunkcionalnog sportsko-kulturnog sadržaja na području Parka prijateljstva – Ušće, gradske opštine Novi Beograd i Zemu, pristupilo se na osnovu Odluke o izradi plana detaljne regulacije koju je Skupština grada Beograda donela na sednici održanoj 29. decembra 2009. godine, a na inicijativu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda, sa ciljem da se stvore uslovi za organizaciju sportsko-kulturnih događaja i manifestacija u okviru javnog parka na Ušću.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.